İnternet yavaşlayacak ve zamlanacak. İnternetin yeni kuralları ! Tüm soru ve cevaplar

Bu konuyu okuyanlar

eSa

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
02.jpg


TORBA yasa tasarısıyla gündeme gelen internete yönelik kanun değişiklikleri büyük tartışma yarattı. Kanuna eklenen maddeyle artık internet sitelerinin herhangi bir mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kapatılmasının önü açıldı.

Böylece sanal alemdeki içerikler ‘özel hayatın gizliliği’ kapsamında mahkeme kararı olmadan bile engellenebilecek.

Tasarıda dikkat çeken diğer bir noktaysa internetteki içeriklerin sayfa bazında engellenebilecek olması. Buna göre artık internet sitesi yerine internet sayfaları erişime engellenebilecek. Başka bir deyişle, ‘uygunsuz’ bulunan bir tweet veya YouTube videosu engellenecek, ancak söz konusu sitedeki diğer içerikler görüntülenmeye başlayabilecek.

Eklenen kanun maddesine göre kurulacak Erişim Sağlayıcılar Birliği, tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketlerinin çatı örgütü olacak. Bu birlik TİB veya Bakanlık tarafından alınan engelleme kararını 4 saat içinde uygulamaya geçecek. Buna ek olarak Erişim Sağlayıcılar Birliği, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca tutacak.

Böylece Türkiye’deki 34 milyon internet abonesinin internette hangi sitelere girdiği veya akıllı telefonlardan hangi uygulamaları kullandığı tespit edilebilecek. İndeksleme ve süzgeç sisteminin kullanıcılacağı bir çalışma sayesinde internet abonelerinin profilleri oluşturulabilecek. Bu çalışmalar internet servis sağlayıcıların üzerine ek bir maliyet yükleyecek. Söz konusu sistem internet hem pahalandıracak hem de yavaşlatacak.

İçerikleri kimler engelleyecek?


Daha önceki kanunda internet içeriklerinin veya sitelerinin engellenmesi mahkeme kararıyla gerçekleşiyordu. Tasarıdaki değişikliğe göre artık içerik engelleme işi mahkemelerin yanı sıra TİB ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak.

Nasıl engellenecek?


Uygunsuz içeriklerin TİB veya Ulaştırma Bakanlığı tarafından tespit edildikten sonra bir ‘tedbir’ kararı alınacak. Bu karara göre internet servis sağlayıcı şirketler 4 saat içinde uygunsuz içeriği engelleyebilecek.

Engelleme nasıl kaldırılacak?


TİB veya Ulaştırma Bakanlığı tarafından engellenen internet içeriklerinin kaldırılabilmesi için site sahiplerinin veya kullanıcıların yargıya gitmesi gerekecek. Başka bir deyişle mahkemelerin engelenen içeriği suçsuz bulması sonucunda yasak kaldırılabilecek.

Engelleme kararı neyi kapsıyor?


Tasarıyla beraber internetteki ‘uygunsuz’ içerikler için engelleme kararı alınabilecek. Buna göre özel hayatın gizliliğinin ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim ve videolar kapsam dahilinde tutulacak. Hakaret gibi kişilik haklarıyla ilgili konularda da mahkeme kararı beklenmeyecek.

Engellenmiş içerikler görüntülenebilecek mi?


Yasa taslağında yer alan maddeye göre engellemeler artık IP adresi üzerinden yapılacak. Bu yüzden ‘DNS’ numarası veya VPN servisi kullanmak işe yaramayacak. Başka bir deyişle engellenmiş sitelere arka kapılardan bile girilemeyecek.

İnternet siteleri filtrelenecek mi?


Engellemeler internet sayfaları üzerinde yapılacak. Siteler açık görünse bile engellenen içerikler kullanıcılara gösterilmeyecek. Böyle engellenen içerikler kullanıcılar gizlenecek.

Hangi internet siteleri engellenebilecek?


Uygunsuz içeriklerin olduğu sayfalar ‘URL’ yani alan adı bazında engellenebilecek. Örneğin, YouTube’un tamamen kapatılmasın yerine söz konusu videoya erişim engellecek. Sosyal medyada ise kullanıcıların attığı tweetler de bu kapsam dahilinde tutulacak.

İnternet servis sağlayıcıları ne yapacak?


TTNET, Superonline, D-Smart, Turkcell, Vodafone ve Avea gibi mobil ve sabit internet servis sağlayıcılar Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne katılmak zorunda kalacak. TİB, Ulaştırma Bakanlığı veya mahkemede tarafından verilen erişim engelleme kararları birliğe bildirilecek ve en fazla 4 saat içinde erişim engellenecek.

Taslakta yer alan Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne yönelik maddede, abonelerin 2 yıllık internet trafik bilgisini tutmak zorunda kalacak. Yani kullanıcıların hangi internet internet sitelerine girdiği veya akıllı telefonlardan hangi uygulamaları kullanıdığı kaydedilecek. Böylelikle kullanıcılar hakkında bir profil oluşturulabilecek.

İnternet pahalanacak mı?


Tüm internet servis sağlayıcıları, 34 milyon abonenin 2 yıllık internet trafiği verilerini saklayacağından dolayı şirketlerin üzerindeki maddi yük artacak. Şirketler daha büyük kapasiteli sunucular satın almak zorunda kalacak. Bu yüzden kısa vadede olmasa bile uzun vadede son kullanıcılara ulaşan internet fiyatı artacak.

İnternet yavaşlayacak mı?


Yeni dönemde kullanıcıların internet trafiği indeksleme ve süzme gibi işlemlerden geçirilecek. Söz konusu süzme ve indeksleme işlemi şirketlerin sunucularına ek yük getirdiği için internet hızı yavaşlayacak.

Bakanın kararı yargılanamayacak


KANUN değişikliği tasarısının en önemli maddesinin özel hayatla ilgili olan 9A maddesi olduğunu söyleyen Bilişim Avukatı Burçak Ünsal, başkan veya bakan tarafından verilen bir erişim engelleme kararının yargı dışına itilmeye çalışdığını dile getirdi.

Ünsal, “Bu madde, mağdur kişiye mahkemeye değil, başkanlığa gitme imkanı sağlıyor. Bu karar verildikten sonra itiraz hakkı tanınıyor. Ama aynı madde içinde son bendte TİB başkanı veya Bakan erişime engelleme emri verebilir deniliyor. 4 saat içinde yerine getirilmek zorundadır deniliyor. Ve bu emre ilişkin bir itiraz öngörülmüyor. Bu hayati bir detay” dedi.

Sansür aracı


Erişim engellemelerinin kimin, neye göre karar vereceği meçhul olduğunu söyleyen Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, yürütmenin yargıya müdahelece edeceğini ifade etti.

Ahi, “Yürütme organı olan Bakanlığın kararı ile erişim engelleme yapılabilecek olan bu tasarı, yürütmenin yargıya müdahale etmesine açıkça imkan tanımış, imtiyaz niteliğinde bir tasarı düzenlenmiştir. Tasarıda ‘tüzel kişilerin’ de bu hakka sahip olacağından bahsedilmiştir. Ancak tüzel kişilerin özel hayatı olmadığı gibi, kanunla korunan bir hak da değildir. Bu bakımdan tasarı hukuken temel hatalar içermesi bir yana, sansür aracı olarak kullanılmaya da müsaittir” diye konuştu


Kaynak
 

ssslytherin

Asistan
Katılım
3 Nisan 2012
Mesajlar
265
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Sanki dünyanın en hızlı internetine sahip ülkelerden biriyiz de. En yavaş interneti en.pahalıya kullanıyoruz. çakma PRİSM mi kurmaya çalışıyorlarsa artık.

Erişim Sağlayıcılar Birliği'ymiş. Erişim Engelleyiciler Timi deselermiş hiç değilse görevine yaraşır bir ad olurmuş.
 

ikspi

Müdavim
Katılım
11 Temmuz 2009
Mesajlar
1,113
Reaksiyon puanı
27
Puanları
48
Ya itaat et ya da kapan!
 

Mr.Elm

Doçent
Katılım
10 Kasım 2011
Mesajlar
875
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Anlamadığım nokta vpn nasıl engellenecek. Teknik olarak kurgulayamadım zihnimde. Sanırım Sunucusu Türkiyede olan siteler filtrelenebilecek. Aksi halde yurt dışı suncusuna vpn ile bağlanılsa, şifrelenmiş veri sonuçta nasıl engellenebilecek?
 

Da Vinci's

Doçent
Katılım
7 Eylül 2013
Mesajlar
532
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
herkes vpn le bağlanıyor zaten. Sokağa çıkıp 100 kişiye sorsan 99 kişi sular seller gibi vpn anlatır zaten.
 

TBM

Müdavim
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
internet hizmeti zaten pahalı,hız zaten az,bide ek maliyet ve ek yükte dahada felç olacak internet. Arkadaşım dediği gibi kaç kişi doğru düzgün vpn biliyor ?
 

TechnologyBoss

Asistan
Katılım
18 Haziran 2013
Mesajlar
138
Reaksiyon puanı
9
Puanları
18
Hiç iyi olmadı bu. İşin içine telif hakkı vs girer torrent oyun,filmler ve programlarda yasaklanır.
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
birileri çıkıp biz çin değiliz diyorlar.bu okuduklarım doğruysa çin'e kurban olun.bu yasaklar,bu yetkiler muz cumhuriyetin de bile olamaz.
 

vaio

Asistan
Katılım
8 Ekim 2009
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
[h=3]Hürriyet gazetesi haberi yukarıdaki şekilde vermiş, işin aslını bir de Yener Bey'den dinleyelim istedim. Yener Dönmez'in konuyla alakalı bugünkü yazısı aşağıda.[/h][h=3]Üç filmciler isyanda[/h]
Son dönemde toplum üzerindeki erozyonun, yozlaşmanın bir numaralı faktörü: İnternet.Ulusal yayın yapan pek çok gazete ile haber sitesinin sayfalarına koydukları foto galeri ve videolar erotizm sınırını çoktan aşıp, porno sınırına dayandı. Cep telefonlarına kadar inen sanal kumar bataklığı gençliği tehdit ediyor... Doğan, Demirören, Ciner, Şahenk gibi baronların para hırsı bir nesli daha mahvediyor.
Üç film birden sektörünün ve gazinoların internet versiyonu haline gelen bu yayın organlarının gazetecilikle ilgileri kalmadı.
Mankenlerin, oyuncuların en abuk sabuk vaziyetteki fotoğrafları galeri yapılıp sitenin ana sayfasına konuyor. Sanal kumar da cabası…
Nerede bir ensest ilişki, tecavüz, sapıklık, aşırı şiddet haberi varsa bulunup tahrik edici başlıklarla ana sayfadan veriliyor. Kumarhaneler çocuklara bir cep uzaklığında…
Hatırlarsanız bu konuyla ilgili sayısız yazı yazdık.
Yetkililerle temasımız, ilgili kurumlarla görüşmelerimiz oldu.
Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bunlardan bazıları…
Bu kötü gidişe bir dur demek gerekiyordu.
Nihayet gayretlerimiz sonuç vermeye çok yaklaştı diyebiliriz.
Dünkü manşet haberimizden de takip ettiğiniz gibi önceki gün internet sitelerine yönelik yeni tasarının altında imzası bulunan isim olan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, gazetemizi ziyaret etti.
Sohbetimizde toplumu tehdit eden bu konuyu enine boyuna konuştuk.
Prof. Ünüvar’ın bu meselelere kafa yoran, kendine dert edinen, okuyan, araştıran, yazan bir yönü var.
Paylaştığı bilgilere göre, tasarı önümüzdeki hafta yasalaşmış olacak.
Bu şekilde tıpkı Batı’daki gibi, Rusya’daki gibi adına ister “üst kurul” deyin, ister “internet ligi” deyin bizde de artık bir “denetleme” mekanizması bulunacak.
Bu kurulun adı “İnternet Birliği” olacak.
Zararın neresinden dönülürse kâr…
Görüşmemizde Necdet Ünüvar’a da aktardık.
Mesela haber okumak için girdiğiniz Hürriyet.com.tr’de porno izleyip çıkmış gibi oluyorsunuz.
Bu sitelerin ABD’de bankalarda dahi erişimi engellenirken, ülkemizde eğitim kurumları dahil her yerden rahatlıkla girilebiliyor.
Sözkonusu siteler daha fazla tıklanmak için cinselliği kullanma yöntemini seçmişler.
Bu onların tercihi. Lakin vatandaşın bu siteye girdiğinde “haber” mi okuyacağı, “cinsellik” mi izleyeceği konusunda bilgilendirilme hakkı var.
Fakat yasal boşluk varken etik, hak-hukuk tanıyan kim?
Bu yüzden henüz yasa çıkmadan koro halinde “sansür” diye tempo tutmaya başladılar.
Başkan Ünüvar’ın, bu çevrelere şöyle bir çağrısı var:
“Yasa çıktıktan sonra bazı ayrıntılar yönetmeliklerle düzenlenecek. Bizim teklifimizden sonra sosyal medyadan, ‘sansüre hayır’ kampanyaları başlatmışlar. Bir kişi hakkında ulu orta yayın yapılacak ondan sonra kişi kendisini savunamayacak. Var mı böyle bir hürriyet. Özgürlük çift taraflıdır. Bir başkasının özgürlüğünü kısıtlayan özgürlük, özgürlük değildir.”
Doğru söze ne denir?
Bakalım süreç ne zaman tamamlanacak?
Bu doğrultuda bizim de bazı önerilerimiz oldu Ünüvar’a.
Mesela tıpkı televizyonlarda olduğu gibi, bu tür yayınlar yapan gazete ve haber sitelerinin de açılış sayfalarından önce “uyarı” çıkması önerisi.
O siteye girecek kişilerin kaç yaşında olacaklarına dair bir uyarı şeklinde olmalı bu.
Çünkü bu sitelere 13 yaşından aşağı birisinin girmesi son derece tehlikeli.
Ana sayfada kocaman boyutlarda babasının tecavüzüne uğrayan bir kız çocuğunun haberini, 13 yaşının altında birisinin görmesi; psikolojik travmadır. Hatta bence 18 yaşının altı için bile çok sakıncalıdır.
Daha dün kullandıkları şu başlıklara bakar mısınız: “Gündüz saatleri için fazla seksi”, “Bir giyindi, bir soyundu”, “Lima’nın çok özel görüntüleri”, “Victoria’s Secret 2014 Plaj Koleksiyonu”, “Sneijder’in, eşi Yolanthe’nin seksi fotoğrafları”, “Herkesin içinde seviştiler”, “Cesur pozlar”, “Ünlü oyuncunun yatak halleri”...
Daha neler neler...
Üstelik bu başlıktaki haberlerin(!) hepsi de foto galerili, videolu... İnternet de artık televizyon kadar yaygın ve evlerimizin içine, hatta ileri boyutta cebimize kadar girmiş durumda.
Nasıl televizyonda uyarı varsa, internette de olmalı.
Hurriyet.com.tr’ye girdiğinizde, “13+”, “18+”, “şiddet”, “cinsellik”, “olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar” uyarıları olmalı.
Dünyanın her tarafında olan sınırlama bizde de olmalı.
Yukarıda saydığım başlıkta yer alan haberler(!)deki görselleri hiçbir televizyon kanalı yayınlamaz.
Çünkü bu sitelerin daha fazla “tık”, üç kuruş “para” için yayına koydukları iğrençlikler herhangi bir televizyonda yayınlansın anında kapatma yer.
İnşallah gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra internet ortamında da aynı durum sözkonusu olacak…
Gelecek nesil için bu şart...


Yener DÖNMEZ

Kaynak
 

7.43

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
83
Yener Dönmez'e televizyonda oynayan dizileri de sormak gerek. Diziler 2 yaşındaki çocuğa kadar ulaşıyor. Bütün yozlaşma sanki internet yüzünden.
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48

on4gHNg.png

öyle bir konuşmuş ki.şu an hiç yasak yok sanki.37 500 siteyi kim engellemiş bilinen o da.çoğu da porno sitesi ki devlet bu konuda haklı.madem hürriyet gibi sitelerden rahatsız.gitsin mahkemeye başvursun.internet ten çemkirmekle olmuyor.git yargıya başvur.zaten dediğin gibiyse o sitelerde erişime engellenir.torba yasayla ne alakası var.


ama amaç buysa.torba yasa gayet iyi hazırlanmış.


Vietnam’dan bahsediyorum. Başbakan Nguyen Tan Dung, başta ‘baş belası’ Twitter olmak üzere sosyal medyada hükümeti eleştiren her Vietnam vatandaşının 4740 dolar (9570 Türk lirası) para cezasına çarptırılacağı yasayı imzaladı. Yasaya göre hükümet karşıtı propaganda içeren, karşıt ideolojileri destekleyen yorumlar ceza almak için yeterli olacak.
Muhalifler tutuklanıyor
internet2-640x360.jpg

Uygulamalar olağanüstü para cezaları ile bitmiyor. Ülkede son 4 yılda dijital muhalefet yapan vatandaşların gözaltına alınma ve tutuklanma oranlarında büyük artış olduğunu da eklemeliyim.
Vietnam hükümeti, geçtiğimiz eylül ayında da (sanırım inatçı Twitter’dan suçlu listesini istemek zorunda kalmamak için) tüm blog ve sosyal medya profillerinin gerçek isimlerle yaratılmasını zorunlu kılan bir yasayı yürürlüğe sokmuştu. Aynı yasaya göre kullanıcılar sadece kendileriyle ilgili olan bilgilere blog ve profillerinde yer verebiliyor, herhangi bir online haberden alıntı yapıp, makaleleri paylaşamıyor

kaynak
 

emirozcopur

Doçent
Katılım
10 Mart 2012
Mesajlar
648
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
zaten yavaş bağlantım var internetime bari dokunmayın:hammer:
 

cengaver51

Müdavim
Katılım
5 Nisan 2009
Mesajlar
5,118
Reaksiyon puanı
169
Puanları
63
zaten kağnı hızındaydı şimdi kaplumbağa hızına düşecek
 

vetteron

Öğrenci
Katılım
18 Ağustos 2012
Mesajlar
89
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
Vpn diyen kardesim internet hizin neki sen vpn den bahsediyon olme esem olme ;)
 

KaJMeR13

Müdavim
Katılım
1 Mayıs 2013
Mesajlar
2,779
Reaksiyon puanı
9
Puanları
38
hem yavaşlayacak hemde fiyatı artacak :D
 

Ay Parçası

Müdavim
Katılım
9 Şubat 2009
Mesajlar
3,821
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
sanki çok hızlısını kullanıyoruzda sanki birde yavaşlayıp zam gelicek diyorlar bu ne biçim bir mantıktır ya bu ülke bitmişir ya elektiriğin en pahalısı benzinin en pahalısı birde buna internet eklenirse değmeyin keyfimize allah yardımcımız olsun
 

tridinebandiyum

Asistan
Katılım
20 Aralık 2013
Mesajlar
189
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
'Bakanın kararı yargılanamayacak' = tüyü diktik kesmedi etrafında kabile dansı yapacaz
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
'Bakanın kararı yargılanamayacak' = tüyü diktik kesmedi etrafında kabile dansı yapacaz

bu işi bilmedikleri belli.2 yıl boyunca kimin nereye girdiği kayıtı tutalacak.bir hacker grubu bunları hacklicek.bakanların kendileri oğulları mail trafikleri.internetlerde dolaşacak.sonra da ağlıcaklar biz ne yaptık diye.bu uygulanırsa.en çok zararı kendileri görecekler.zaten güvenlik yok.

daha geçenlerde rus hackerlar 54 milyon kişinin bilgilerini çalındığı ortaya çıktı.madara ettiler bizi yabancı basına.şimdide bu.

[h=1]Russian Hackers Stole Personal Details of 54 Million Turkish Citizens[/h]
http://www.techworm.in/2013/12/54-million-turkish-citizens-id-data.html

- - - Mesaj Güncellendi - - -

[h=1]Türkiye'nin seçmen bilgileri, Rus hackerların elinde![/h]

- - - Mesaj Güncellendi - - -

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır Bekir Ağırdır, YSK’nın yasa gereği seçmen bilgilerini CD ile partilere verdiğini söyledi. “Duyumlarım var. Rusya’da hacker’ların elinde Türkiye ’deki 54 milyon vatandaşın kimlik numarası, adresi, baba adı bilgisi vardır” dedi.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

.YSK partilere CD’de o zamanki 52 milyon listeyi verdi. Bazı partilerimiz ‘hileli oluyor aman hangi sandıkta oy kullanacağınızı bilin, benim internet sitemden bakın sandığınıza’ yaptı. Ve o partinin bilgisayar sisteminde antivirüs yazılımları yoktu. Hacker’lar daha iki saatte bütün 54 milyonluk listeyi indirdi. Şu anda Türkiye’nin 52 milyon seçmeninin listeleri Rusya’da hacker’ların elinde. Şimdi şeffaflık diye, uzay boşluğunda tekniğini bilmeden güvenlik meselesini düşünmeden yapılan bazı işler de amaçlananın tersine sonuçlanıyor.”
 

tridinebandiyum

Asistan
Katılım
20 Aralık 2013
Mesajlar
189
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bunlar kendi kayıtlarının alınmasını da engeller bu gidişle ne yapsalar şaşırmam.
 

MasterFather

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
bunlar kendi kayıtlarının alınmasını da engeller bu gidişle ne yapsalar şaşırmam.


ddos saldırıyı bile engellemiyen ttnet.benim bilgilerimi 2 yıl nasıl koruyacak.adamların umrunda bile değil.deneme yanılma yöntemiyle devlet mi yönetilir.nasıl yargıya müdahale kendilerine geri teptiyse.bu da geri tepecek.başka da bir şey söylemiyorum.
 

-Hewal-

Müdavim
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Bir kaç zaman önce sansürü güvenli internet saçmalıği adı altında piyasaya sürmeye kalktılar yemedi millet tepkisini koydu şimdi başka bahaneler ile sansür koymaya çalışıyorlar ama yemezler artı haber siteleri bir kaçı hariç çoğu porno siteleri ile yarışır hale geldiler bu bilinen gerçek ama su da var istemeyen girmez .
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Aman süper bi interneet veriyolar onunda içine etiller iyice bi parmaklamadıkları bura kalmıştı burayıda parmaklasınlar,,, nasıl Adaletse bu pardon olmayan bişeyden bahsettim... :hammer:
 

kadirirdem

Müdavim
Katılım
23 Mayıs 2013
Mesajlar
6,217
Reaksiyon puanı
708
Puanları
113
hiç iyi olmadı bu resmen kullanma diyor
 

vaio

Asistan
Katılım
8 Ekim 2009
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Bakan'dan 'internete sansür' açıklaması

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, internetle ilgili yasaklamaları içeren ve görüşmeleri Meclis’te süren yasayla ilgili konuştu.

1401115-elvan.widec.jpg
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, internette yeni düzenleme yapacak torba yasa ile ilgili, "Sadece özel hayatın gizliliğinde yargı kararı olmadan kapatma olabilecek" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı kanunlarda değişiklik öngören 'torba tasarı' görüşüldü. Toplantıda, internet erişiminin engellenmesi, içeriğin yayından kaldırılması, uyarı yöntemleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilişkin madde de tartışıldı.
Söz alan Bakan Elvan, mevcut yasaya göre, internet üzerinde bireysel hakkının ihlal edildiğini gören bir vatandaşın, önce söz konusu içerik sağlayıcısına başvurması ve 2 gün bekledikten sonra mahkemeye müracaat etmesi gerektiğini anlattı.
Elvan, mahkemenin de bunu 3 gün içinde sonuçlandırması gerektiğini söyledi. Elvan, yaklaşık bir hafta gibi bir sürenin söz konusu olduğunu, bu süre içinde ihlal içeren bu yayının internette yayınlanmaya devam ettiğini söyledi.

"BİR ŞEY YAPAMIYORSUNUZ"

İçerik sağlayıcıların genellikle yurtdışında olduğuna dikkati çeken Elvan, "Mahkeme söz konusu içeriğin yayından kaldırılmasına hükmetse bile içerik sağlayıcının bunu yayından kaldırmaması halinde bir şey yapamıyorsunuz" ifadesini kullandı.

BİREYSEL HAKLARIN İHLALİ

Elvan, şöyle devam etti:
"Yeni düzenlemeyle, özellikle bireysel hakları korumayı amaçlıyoruz. Diyelim ki herhangi bir vatandaşımız mağdur oldu. İki gün boyunca içerik sağlayıcısından yanıt beklemek zorunda olmayacak. İçeriğin engellenmesi için doğrudan mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme 24 saat içinde karar vermek zorunda olacak. Bu, yalnızca bireysel hakların ihlaline yönelik olacak. Mahkeme kararını verir vermez, bu kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderecek ve Birlik tüm erişim sağlayıcılarını uyaracak. Ardından 4 saat içinde Birlik o yanının çıkarılmasını sağlayacak. Burada mahkeme kararı olmadan engelleme söz konusu değil. Yani bir sansür uygulaması söz konusu değil.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

Eğer içerik, sadece özel hayatın gizliliğine ilişkin bir husus ise TİB Başkanı doğrudan ya da mahkeme kararıyla erişimi engelleyebilecek. Mahkeme de 48 saat içinde konuyla ilgili karar vermek zorunda olacak. Eğer mahkeme de 'erişimi engelleyin' derse engelleme devam edecek. 'Engellemeyi kaldırın' derse, bu engelleme kaldırılacak.

"ORALARDA DOĞRUDAN ENGELLENİYOR"

Getirdiğimiz bu düzenlemenin, geri kalmış ülkelerdeki düzenlemelere benzetilmesi kesinlikle doğru değil.
Oralarda internet sitesine erişim doğrudan engelleniyor. Ama bizim getirdiğimiz düzenlemede, sitenin tamamına erişimin engellenmesi söz konusu değil. Yalnızca, ilgili içeriğe ilişkin. Yani bir paragraflık yazıdan dolayı engelleme söz konusuysa, yalnızca o paragrafa yönelik engelleme söz konusu olacak. Sitenin erişime engellenmesi gibi bir uygulamaya gidilmeyecek.
Bu düzenleme hiçbir şekilde sansür getiren bir düzenleme değil. Bizi gelişmiş ülke standartlarına ulaştıran ve gerçek anlamda mevcut kanunu işlevsel hale getiren bir düzenlemedir."

Kaynak
 

bakan45

Öğrenci
Katılım
14 Eylül 2012
Mesajlar
18
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Düzenleme denildiği zaman eski biseyde bir sorun vardır yeni yapılacak düzenleme o sorunları ortadan kaldırır verilen paranın karşılığı olan hizmet daha iyi verilmeye çalışılır fakat bu öyle bir düzenleme ki sanki herşey dört dörtlük kusursuz da o kadar kısıtlama geliyor bu intikamdan başka birseyle ifade edilemez insanlar para verdikleri şeylerden ötürü suçlu demek ki de insanlardan bişeylerin intikamı alınıyor
 

REDFOKS

Müdavim
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
bunlardan başka ne beklenirdi ki açacam ağzımı şimdi işin ucu ta başbakana kadar dayanacak, bakanın kararı yargılanamayacakmış hukuğa uygun bir tane işiniz olsun...
 

vaio

Asistan
Katılım
8 Ekim 2009
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Ortalıkta kısıtlama veya sansür diye bir şey görünmüyor. Devletimiz vatandaşlarının güvenliği ile ilgili alması gereken tedbirleri alıyor.

Bir insanın hürriyeti nerede başlar nerede biter? Hepimizin malumu olduğu üzere; bir insanın hürriyetinin başladığı yerde öbürünün hürriyeti biter. İnsanlar gerçek hayatta nasıl suç ve ceza kavramları ile karşı karşıyaysalar internet isimli platformda da aynısı geçerli olmalıdır. Bir insan internette başka birini tehdit edecek, ağza alınmaz hakaretler, küfürler edecek sonra da bu yaptığı cezasız kalacak. Bu akılla bağdaşmayan bir durum. Hepimizin de başına gelebilecek bir husus. O sebepten internette işlenen suçlarla ilgili de bir suç ve ceza mefhumu olması kadar tabii bir şey yok.
 
Üst