Haftaya Genel Bakış - 20.10.2014

Bu konuyu okuyanlar

fatih333

Öğrenci
Katılım
1 Ekim 2014
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Kaynak : ForexSign

uluslararasi14.jpg

Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta

Geçtiğimiz hafta dolarda geri çekilme yaşandı. Uzunca süredir yukarı yönlü hareket eden dolar endeksi geçen hafta FED üyelerinden gelen açıklamalarla geri çekildi. 86.66 seviyesine kadar çıkan endeks üyelerin faiz artırımı ile ilgili kafa karıştırıcı açıklamaları ile geri çekilerek 85.20 seviyelerine kadar geriledi.
Fed üyeleri geçen haftaya damgasını vurdu. Özellikle FOMC tutanakları sonrası piyasada oluşan faiz artırımı sürecinin gecikebileceği endişeleri üyelerin parasal genişlemenin devam etmesi gerektiği ve enflasyonun canlandırabilmesi için faiz artırımında acele edilmemesi gerektiği yönündeki açıklamaları ile panik havasının oluşmasına sebep oldu.

Avrupa’da Güven Azaldı

Haftaya Çin’den gelen verilerin küresel ekonominin yavaşladığı endişelerini artırmasıyla başlayan piyasalar İngiltere’den gelen enflasyon verilerinin kötü açıklanmasıyla fiyatlamalara devam etti. İngiltere’de açıklanan veriler Tüfe yüzde 0 ÜFE ise yüzde 0.8 olarak açıklandı. Faiz artırımı beklentilerinin ertelenmesine sebep olan bu veriler İngiltere ekonomisine ilişkin endişeleri de arttırdı nitelikte. Avrupa kanadında ise ekonomik güven verisi eksi hanelere taşındı. Resesyona girme ile karşı karşıya olan Avrupa ekonomisine olan güven her geçen gün azalıyor. Özellikle Almanya’nın büyüme tahminlerini aşağıya çekmesi korkuları artırmaya devam ediyor. Bu hafta varlık alımlarına başlayacağını belirten ECB özellikle yönetimlerden destek bulmaya çalışıyor. Çarşamba günü ise Çin’den ÜFE verileri olumsuz açıklanırken ABD’de Perakende Satışlar verisinin kötü açıklanması dolarda satış baskısını da getirdi. Özellikle enflasyon verilerinde olumsuz veriler doların değer kaybetmesine sebep oluyor ve faiz artırımın gecikebileceği endişelerini artırıyor. ABD2de işsizlik başvuruları verisi ise rekor düşük seviyelere geriledi. 14 yılın en düşüğüne gerileyen işsizlik başvuruları doların biraz da olsa toparlanmasına sebep oldu.
ABD’de TÜFE Açıklanacak
Bu hafta açıklanacak veriler de ise Çarşamba günü ABD’nin TÜFE rakamları ön plana çıkıyor. Haftaya sakin başlayan piyasalar Salı günü Çin’den büyüme rakamlarını alacak ve özellikle petrol fiyatları üzerinde etkili olacak verinin ardından ABD TÜFE verileri faiz beklentileri ve dolar üzerinde önemli etkiler yaratacaktır. Perşembe günü ise Avrupa PMI verileri takip edilirken İngiltere perakende satışlar içeri de ise Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek. MB’nin faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Haftayı İngiltere büyüme rakamları ve ABD yeni konut başlangıçları verileri ile tamamlayacağız.

ABD

ABD’de faiz artırımı endişeleri devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED üyelerinin yaptığı açıklamalar takip edildi. Özellikle Bullard ve Plooser ‘in yaptığı açıklamalarda FED’in faizleri artırmakta acele etmemesi gerektiğinin vurgulanması ve gelecek dönemde enflasyonun sorun oluşturabileceği endişeleri ile dolarda satışlar hakim oldu.

Enflasyon Verileri Endişe Yarattı
Geçen hafta açıklanan Perakende satışlar verisi ise endişeleri artırdı. Verinin beklenenden kötü açıklanarak -0.3 gelmesi enflasyonda yavaşlama yaşanabileceği endişelerini beraberinde getirdi. Üretici Fiyat Endeksi verisi ise düşük açıklanan bir diğer veri oldu. Yıllık bazda 1.6 açıklanan veride 1.8 gelmesi bekleniyordu. Verilerin kötü gelmesine üyelerin açıklamaları da eklenince dolar endeksinde hızlı bir düşüş yaşandı. 84.30 seviyesine kadar gerileyen endeksi haftanın son gününde az da olsa toparlanarak 85 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi.

İşsizlik Başvuruları 14 Yılın Düşüğünde
İşsizlik başvuruları verisi ise 14 yılın düşüğüne geriledi. FED’in faiz artırımı için en çok dikkat ettiği veri olan işsizlikte 5.9 seviyesine gerilemesinin ardından işsizlik maaşı başvurularında da rekor gelmesi sorunun kalıcı olarak çözüldüğüne dair umutları yeniledi. Gelecek dönemde faiz artırımı için yönünü enflasyon verilerine çeviren FED yüzde 2’ye yakın oranları dikkate alacaktır.

Yeni Haftada TÜFE Beklenecek
ABD’de bu hafta açıklanacak en önemli veri ise TÜFE verisi olacak. Faiz artırımı beklentilerinin yeniden yükselebilmesi için verinin olumlu gelmesi önemli. Beklenti yüzde 1.6 olarak açıklanmış durumda. Ancak verinin daha yüksek gelmesi doları yeniden hareketlendirecektir. İşsizlikten sonra en önemli veri olan enflasyonda yeniden düşük rakamlar elde edilmesi durumunda ise dolarda satış baskısı devam edebilir.

AVRUPA
Geçtiğimiz hafta da Avrupa’dan kötü veriler gelmeye devam etti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’dan gelen ZEW Ekonomik Güven Anketi son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.. Beklenti 1,0 olarak açıklanması iken, -3,6 ile Kasım 2012’den bu yana ilk defa eksi bir değer açıklandı.Almanya’da yatırımcıların ekonomiye güvenini gösteren Zew Ekonomik Güven verisinin beklenenden kötü gelmesiye Dax endeksinde sert satışlar görüldü.

Avrupa’da Gerileme Devam Ediyor
Ağustos ayında Euro Bölgesi Sanayi Üretimi’nde de azalma gözlemlendi. Temmuz ayında yüzde 0,9 olarak açıklanan Sanayi Üretimi , Ağustos ağında beklenen yüzde -1,6 daralmanın üzerinde yüzde -1,9 olarak deklare edildi.

İngitere’ye uzandığımızda, haftanın en önemli verisi Tüketici Fiyat Endeksi’ydi. Avrupa’ya parelel olarak İngiltere’de de Tüketici Fiyat Endeksi’nin beklentileri karşılayamadığını gördük. Eylül ayında yüzde 0,2 lik bir artış göstermesi beklenen Tüketici Fiyat Endeksi beklentinin altında kalarak yüzde 0,0 ile yatay seyretti.

Enflasyon Nefes Aldırdı
Avrupa’dan üst üste gelen kötü veriler neticesinde iyice köşeye sıkışan Draghi , enflasyon rakamlarının beklentiyi karşılamasıyla nefes aldı. Yıllık bazda beklentinin üzerinde bir artış gösteren Tüketici Fiyat Endeksi , aylık bazda ise beklenti dahilinde açıklandı. Yıllık bazda yüzde 0,7 artış beklentisinin üstünde yüzde 0,8 olarak açıklanırken , aylık bazda yüzde 0,4 olan beklenti gerçekleşti.

Varlık Alımı Başlıyor
AMB icra kurulu üyelerinden Benoit Coeure varlık alımlarının kısa bir süre içerisinde başlayacağını söyledi. İhtiyaç duyulması halinde ek önlemler de alınacağını söyleyen Coeure , Avrupa Bölgesi’nde 3. ve 4. Çeyreklerde pozitif büyüme beklediğini sözlerine ekledi.

Gözler Ada’da
Bu hafta Avrupa’nın gözü İngiltere’den açıklanacak olan verilerde olacak. İngiltere’den gelecek olan Merkez Bankası Tutanakları , Perakende Satışlar ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri haftanın öne çıkan verileri olarak gözüküyor. Perakende Satışlar rakamlarının son döneme göre daralması ve yüzde -0,4 olarak açıklanması bekleniyor. Cuma 11:30’da gelecek olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisinde ise beklenti , son dönemki yüzde 0,9 un altında yüzde 0,7 olması yönünde.
Avrupa Bölgesi’nde ise İmalat PMI verisi takip edilecek. Bir önceki dönemde 50,3 olarak gelen verinin Eylül ayında 49,9 olarak açıklanması bekleniyor.

ASYA
Çin tarafındaki dış ticaret rakamlarıyla haftaya başlayan Asya piyasasında hafta boyunca ABD tarafındaki gelişmeler ve faiz beklentileri fiyatlandı. Çin Merkez Bankası’nın bankalara daha fazla likidite enjekte edeceği beklentisiyle Asya piyasalarında yükselişler hakim.

Çin
Çin’de Ağustos ayında küresel finansal krizden bu yana en zayıf genişlemeyi kaydededen sanayi üretimi sonrasında Merkez bankaları ve IMF yetkilileri Pekin ile anlaşarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde görülen yavaşlamanın sağlıklı olduğu ve ek parasal genişlemeye ihtiyaç olmadığı konusunda görüş birliği sağladı. Ayrıca Çin’de enflasyon talebin zayıf olmasına paralel olarak Eylül ayında da düşüşünü sürdürerek 2010 yılından beri en düşük seviyeye geriledi. Hafta içerisinde Çin’de açıklanacak ekonomik büyüme rakamları emtia fiyatları ve Asya piyasaları açısından oldukça önemli etki yaratabilir.

Japonya
ABD tarafında S&P500 ve DowJones endeksine gelen sert realizasyona paralel olarak Nıkkeı endeksinde başlayan satış dalgası FED’in tahvil alımlarını sonlandırmayacağı beklentileri ile yönünü tekrar yukarı çevirmişti. Japonya tarafında veri akışı için oldukça zayıf olan haftada takip edilen sanayi üretimi beklentinin üzerinde geriledi. Yani haftaya başlarken Japonya’nın emeklilik fonunun yurtiçi hisse varlıkları için hedefini yüzde 12’den yüzde 25’e çıkaracağı beklentisi ile fiyatlanan Nikkei endeksi için hafta içerisinde Japonya’da açıklanacak veri akışı izlenecek.

TÜRKİYE

İşsizlik Beklentileri Aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz hafta Temmuz ayı işsizlik oranlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre Türkiye’de işsizlik bire önceki aya göre yüzde 0,7 artış ile yüzde 9,8’ yükseldi ve beklentilerden olumsuz açıklandı. İşsiz kişi sayısı ise aynı dönemde 2 milyon 254 binden 2 milyon 286 bin kişiye yükseldi.

Cari açık Ağustos Ayında Düştü
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre Ağustos ayında cari açık 2 milyar 768 milyon dolar olurken, beklenti 3 milyar dolar olması yönündeydi. Cari açık yıllık bazda ise 48 milyar 869 milyon dolar olarak açıkladı.

TCMB Dolar/TL Yılsonu Beklentisini Yükseltti
Yurtiçinde TCMB’nin yayınladığı Ekim ayı Beklenti Anketi takip edildi. Ankete göre yılsonu için öngörülen yüzde 3,2 GSYH oranında bir değişiklik yapılmadı. Merkez Bankası 12 ay sonrası için TÜFE beklentisini yüzde 7,44’den yüzde 7,54 revize ederken, gelecek yılsonu için cari açık tahminini 53 milyar dolardan 51,4 milyar dolara düşürdü. Merkez Bankası ayrıca USDTRY yılsonu beklentisini 2,24’ten 2,28’e yükseltti.

Erdem Başçı, Faiz Artışı ABD’nin Para Politikasına Bağlı Dedi
Merkez Bankası Erdem Başçı 4. Uluslararası Ekonomi Konferansında bir konuşma yaptı. Başçı, fiyat istikrarına kat sağladıklarını ve bu katkının ülkenin büyüme oranlarına yansıdığını belirtti. Küresel ekonomideki büyümenin yavaşlamasına karşın ülkedeki büyümenin yüzde 3,3 civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Başçı, bu oranın büyük kısmını net ihracatın sağladığını açıkladı. Asıl dikkatleri çeken ise borç vermez faiz oranı ile ilgili yapılan yorumdu. Başçı ABD Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırması durumunda yüzde 7,5 olan borç verme faiz oranının yükseltilebileceğine dikkat çekti.
Yeni haftada Salı Reel-Nominal Tüketim Endeksi, Perşembe Merkez Bankası Toplantısı, Cuma Yeni Konut Satışları ve İpotekli Konut Satışları öce çıkan veriler olarak dikkat çekiyor.
EURUSD

Haftaya Almanya tarafından açıklanan toptan satış fiyat endeksiyle başlayan EURUSD paritesinde Euro Bölgesi’nden çok ABD tarafındaki gelişmeler fiyatlandı. Fransa ve İspanya’da enflasyon beklentiye paralel açıklanırken İtalya’da enflasyonun gerilemesi paritede satışları başlattı. Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin düşmesi ve Zew anketlerinin de olumsuz açıklanmasıyla satışların hız kazandığı paritede gözler Almanya enflasyonuna ve AMB Başkanı Draghi’nin konuşmasına çevrildi. Almanya’da değişmeyen enflasyon rakamları sonrasında konuşan Draghi, ECB’nin ortak Avrupa raporlama çerçevesine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. ABD tarafında ise üretici fiyatları endeksinin 2013 Ağustos ayından itibaren ilk kez düşüş göstermesi ve perakende satışlarında beklentinin üzerinde gerilemesinin ardından dolar endeksinde güçlü realizasyon süreci başladı. 1,2880 seviyelerine kadar ani yükselişlerin görüldüğü EURUSD paritesi, Euro Bölgesi’nde açıklanan enflasyon ve dış ticaret verileri sonrasında 1,2700 seviyelerine geri çekilme yaşasada realizasyon sürecine devam eden dolar endeksi karşısında yeniden yükselişe geçti. FOMC Üyesi Bullard yaptığı konuşmada varlık alım programının devam ettirilmesine ilişkin görüşlerini belirtmesinin ardından yukarı yönlü işlemlerin ivme kazandığı paritede bu haftaki veri akışına bakıldığında ABD tarafında açıklanacak enflasyon rakamları dikkat çekiyor. Euro Bölgesi’nde açıklanacak PMI verilerinin dikkatle izleneceği paritede yükseliş ivmesinin devam etmesi durumunda 1,2980 direnç seviyesi hafta içerisinde hedeflenebilir. Veri akışına paralel olarak 1,2700 desteğinin kırılması durumunda ise 1,2610 – 1,2520 destek seviyeleri etkili olabilir.

GBPUSD

Geride bıraktığımız haftada, İngiltere tarafından Salı günü açıklanan CPI ve PPI verileri ile başladık. Açıklanan verilerin beklentileri karşılayamaması sonucu paritede geri çekilmeler gözlemlendi. Haftanın devamında Çarşamba günü ise İngiltere istihdam verileri takip edildi.

Faiz Spekülasyonları Devam Ediyor.
ABD tarafına baktığımız zaman, açıklanan önemli verilerin beklentilerin altında kalması, FED faiz kararının bir süre daha ertelenebileceği spekülasyonlarını destekler nitelikte gelmeye devam ediyor. ABD ekonomisi için çok önemli bir paya sahip olan Perakende Satışlar verisi beklentinin çok altında geldi ve PPI verisi de 0.1% geriledi. İstihdam talepleri ve Endustriyel üretim ise beklentileri aştı. Haftanın son işlem gününde ise, Yellen Beklentilerin oldukça dışında bir konuşma yaparak, gelir dağılımında adaletsizliğe değindi ve konut fiyatlarındaki artışın refah dağılımını düzelttiğine vurgu yaptı.

Gelecek Haftaya Baktığımızda…
İngiltere tarafında Çarşamba günü Merkez Bankası tutanakları, Perşembe günü ise Perakende Satışlar, haftanın son işlem gününde ise çeyreklik Büyüme oranlarını takip edeceğiz. ABD tarafında ise, Salı günü Devam Eden Konut Satışları, Çarşamba günü TÜFE, Perşembe günü PMI verileri, Haftanın son işlem gününde ise Yeni Konut Satışları takip edilecek.
Pariteyi teknik açıdan incelediğimizde, 25 ve 50 periyotluk ortalamanın üstünde seyreden paritede, gelebilecek bir satış baskısıyla beraber 1.6045 önemini koruyor. Kırılmasıyla beraber 1.6010-1.5955 seviyelerine kadar salınım devam edebilir. Toparlanmanın devamı halinde 1.6155-1.6225-1.6275 seviyeleri takip edilebilir.

USDJPY


Perakende Satışlar Pariteyi Etkiledi.
ABD tarafına baktığımızda, Çarşamba günü açıklanan Perakende Satışlar ve PPI verilerinin beklentilerin altında gelmesi, paritede satışların yaşanmasına neden oldu. Açıklanan verilerle beraber parite 105.59 seviyelerine kadar geriledi. Perşembe günü ise İstihdam Talepleri, Endustriyel Üretim ve FED Phidelphia İmalat Listesi verileri takip edildi. Olumlu gelen verilerle beraber parite bir nebze toparlanma sürecine girdi ve 106.15 seviyelerine kadar yükseldi. Haftanın son işlem gününde ise, Yapı Ruhsatları Yapı Ruhsatları 1.018M ile beklentilerin altında kalırken, Konut Başlangıçları 1.017M ile olumlu geldi. Yellen ise açıklamalarında beklentilerin dışında gelir dağılımındaki adaletsizliğe değindi.

Gelecek Hafta Bizi Neler Bekliyor.
Japonya Tarafına baktığımızda sınırlı veri akışı devam ediyor. Çarşamba günü Ticaret Dengesi takip edilecek. Perşembe günü ise İmalat PMI açıklanacak. ABD tarafında ise Salı günü Devam Eden Konut Satışları, Çarşamba günü TÜFE, Perşembe günü Devam eden işsizlik başvuruları ve PMI verileri, haftanın son işlem gününde ise Yeni Konut Satışları takip edilecek.
Pariteye teknik açıdan baktığımızda, satıcılı seyrin bir nebze toparlanmayla beraber, 25 ve 50 periyotluk ortalamanın üstünde seyrediyor diyebiliriz. Yukarı yönlü hareketlerin devamında tekrar 107.50 seviyesi karşımıza çıkabilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 108.15-108.95 seviyeleri görülebilir. Alternatif senaryoda ise olumsuz gelebilecek ABD verileriyle beraber, 106.15 seviyelerine kadar salınımlar yaşanabilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 105.50-105.00 seviyeleri gözlemlenebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta satış yönlü seyrini kırarak alıcılı bir seyir izlemeye başlayan altın , bu hafta inişli çıkışlı bir seyir izledi.Hafta başında ABD’den gelen verilerin kötü gelmesiyle yükselişini sürdürüp 1249 seviyesini test eden altın , istihdam verilleri ve FED üyelerinin konuşmaları sonucunda geri çekilme yaşadı.

İyileşen Ekonomi Söylemi Balon mu?
Abd’de son 1 yıl içerisinde ilk defa Perakende Satışlar ve Üretici Fiyat Endeksi verileri geriledi.Perakende Satışlar’da beklenti yüzde -0,1 iken açıklanan yüzde – 0,3 idi. Üretici Fiyat Endeks’inde ise yüzde 0,1 lik bir yükseliş beklenirken, açıklanan yüzde -0,1 oldu.Bu durumun FED’in bahsettiği enfalsyonda iyileşmeyi desteklememesi iyileşen ekonomi söyleminin balon olabileceği beklentilerine yol açtı. Buna parelel olarak olası faiz artırımı beklentilerini fiyatlamaya başlayan altında da yukarı yönlü hareketliliklerin devam ettiğini gördük.

Can Simidi İstihdam
ABD’den verilerin art arda kötü açıklanması sonucunda kafalarda oluşan soru işaretleri iyi gelen istihdam verileri neticesinde bir nebze de olsa giderilmiş oldu. Bunun sonucu olarak da altının 1249 seviyesinden 1231 seviyesini kadar çekildiğini gördük. İlk İşsizlik Başvuruları 264 bin ile 290 bin olan beklentinin altında gelerek Abd ekonomisinin can simidi oldu.

Haftaya Bakış
Bu hafta altın üzerinde etki yaratabilecek verilere baktığımızda Abd tarafından gelen veriler önemle takip edilecek. Salı günü Devam Eden Konut Satışları , Çarşamba günü de Tüketici Fiyat Endeksi açıklanacak. Devam Eden Konut Satışları’nda beklenti daralmanın azalarak yüzde -0,6 açıklanması. Tüketici Fiyat Endeksi Eylül verisinde ise bir önceki dönemde yaşanan yüzde -0,2 lik daralmanın aksine yüzde 0,1 oranında bir yükseliş beklenmekte.

PETROL

Azalan talebin etkisiyle Suudi Arabistan’ın ardından Irak’ın da petrol fiyatlarını aşağıya çekeceğini duyurmasına paralel olarak satışların devam ettiği petrolde, haftanın ikinci günü Uluslararası Enerji Ajansı’nın (EIA) petrol talebinin bu yıl 2009’dan bu yana en düşük büyümeyi katedeceğinin açıklamasıyla satışlar oldukça hızlandı. Arzda görülen saşırtıcı artışın fiyatları zayıflattığını açıklayan EIA, fiyatların talebi canlandıracak ya da üreticileri arzı kısıtlamaya yöneltecek kadar düşmediğini belirtti. Tüm bu gelişmelerin ışığında WTIOIL 80,00 seviyesinin altına gerilerken, 83,00 seviyesinin altını test etti. Düşen petrol fiyatlarının etkisiyle ABD’de üretici fiyatlarının 2013 yılı Ağustos ayından beri ilk kez düşüş göstermesi, petroldeki düşüşün akaryakıt ve emtia maliyetlerini aşağı çekeceğini gösterdi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel ekonomiye 1.1 trilyon usd kar sağlayacağının düşünülmesi petrol üzerindeki volatiliteyi iyice arttırdı. ABD’de açıklanan haftalık ham petrol stoklarının beklentinin oldukça üzerinde çıkmasına rağmen yukarı yönlü tepki hareketlerine başlayan petrol fiyatlarında kısmi sıkışma görülüyor. Hafta içerisinde açıklanacak siyasi ve ekonomik veri akışıyla petrolde tepki alışlarının hız kazanması durumunda hareketli ortalamalarının oldukça altında fiyatlanan Brent için 88,00, WTIOIL için 84,00 direnç seviyeleri takip edilmelidir. Veri akışıyla satış baskısının yeniden hız kazanması durumunda Brentte 83,00, WTIOIL’de 80,00 destek seviyeleri haftalık hareketler için oldukça önemli.

USDTRY

Son FOMC toplantısının tutanaklarında küresel ekonomideki yavaşlamanın ve aşırı değerlenen doların ABD ekonomisi için risk oluşturduğuna vuruğu yapılması, dolar endeksinde düşüş yaşanmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz hafta ise beklentileri karşılayamayan ABD perakende satışlar ve enflasyon verileri dolar endeksinde zayıf görüntünün devam etmesine neden oldu. FOMC üyesi Bullard’ın yaptığı konuşma ise küresel piyasalarda kafa karışıklığına yol açtı. Zira FED parasal genişleme programını sonlandırmaya hazırlanırken, Bullar düşük enflasyonun toparlanması için parasal genişleme programından çıkışın geciktirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni haftada ise yurtiçinde merkez bankası toplantısı dikkat çekerken, ABD’de mevcut ev satışları, tüketici fiyat endeksi, öncü imalat PMI, yeni ev satışları takip edilecek.
Teknik açıdan bakıldığında ise parite 2,2650 direncinin altındaki salınımı sürdürüyor. 2,2650’nin altında kalınması durumunda kırılmaların devam edebileceği paritede 2,2400-2,2310 destek seviyeleri test edilebilir. Hareketin devamında 2,2230 takip edilebilir. Alternatif senaryo 2,2650 direncinin aşılması durumunda gerçekleşebilir. 2,2650’nin üzerinde 2,2770 ilk dikkat çeken direnç noktası olurken, yükselişin devamında 2,2890 takip edilebilir.

EURTRY

Avrupa Merkez Bankası’nın bölge ekonomisinin canlanması için yapmış olduğu teşviklerin işsizlik ve enflasyon oranına yansımaması ZEW yatırımcı güven endeksinin hem Euro Bölgesi hem de Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya için olumsuz açıklanmasına neden oldu. Yunanistan’ın 240 milyar dolarlık kredinin verilmesine karşılık istenen kurtarma paketini uygulamak istememesi ve Yunanistan Başbakanı Samaras’ın programdan çıkmayı planladıklarını dile getirmesi Euro’nun önemli para birimlerine karşı değer kaybetmesine neden oldu.
Yeni haftada Euro Bölgesinde Almanya üretici fiyat endeksi, öncü imalat-hizmetler PMI, tüketici güveni verileri öne çıkıyor. Yurtiçinde ise Merkez Bankası kararları takip edilecek.
Teknik açıdan bakıldığında ise 2,8770 desteğini kırarak aşağı yönlü hareketini kuvvetlendiren parite için 2,8550 desteği önemli. 2,8550’in aşağı yönlü geçilmesi durumunda paritede kırılmalar artabilir. Bu noktada 2,8420-2,8320-hareketin devamında da 2,8200 takip edilebilir. Yukarı yönlü harekette ise 2,8770 direnci önemli. 2,8770’in üzerinde 2,8850 ilk dikkat çeken direnç noktası olurken, yükselişin devamında 2,9030-2,9160 hedeflenebilir.

Kaynak : ForexSign







 
Üst