Google Chrome, Linux İçin Kararlı Sürümünü Duyurdu

Bu konuyu okuyanlar

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
google-chrome-logo-inspiration.jpg


Google’ın çıktığı andan itibaren büyük ilgi gören internet tarayıcısı Chrome, uzun süredir Beta olarak Linux kullanıcılarına sunuluyordu. Nihayet beta süreci bitti ve Chrome artık kararlı olarak Linux kullanıcılarına sunulmaya başlandı.

Beta sürecinde de neredeyse sorunsuz çalışan ve alışılagelmiş Beta teriminden sıyrılan Chrome, web tarayıcıları pazarında kararlı yapısı ile kuşkusuz çıtasını bir seviye daha yukarıya taşıyacak.

Chrome ilk duyurulduğunda, Linux kullanıcıları hayal kırıklığına uğramıştı. Kısa süre sonra geliştirme sürümü duyuruldu ve Beta sürecine kadar ulaşılmıştı. Şimdi tazelenmiş ve kararlı yapısı ile Chrome, tüm Linux kullanıcıları tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Google Chrome’u indirmek için http://www.google.com/chrome adresini ziyaret edip, sisteminize uygun olan pakedi seçebilirsiniz.

http://www.habertux.com/haberler/oz...e-chrome-linux-icin-kararli-surumunu-duyurdu/
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
O haberde beta sürümüydü sanırım.
Kararlı sürüm daha yeni çıktı :)

Ceku'ya katılıyorum.
 

__kadıköyRAP__

Müdavim
Katılım
3 Mart 2007
Mesajlar
29,207
Reaksiyon puanı
2,146
Puanları
113
Chromium != Chrome ? Chromium ne ki?
Ayrıca o resim nedir öyle poketopu falan :D
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Chrome içerisinde Google'a ait olmayan bazı kapalı kaynak kodlu bileşenler de var.
Bu bileşenler büyük bir önem farzetmemekle birlikte sistemin güvenliğini, performansını ve kararlılığını tehlikeye atıyor.
Mesela benim Chrome kullanan arkadaşlarım ilk haftadan sonra Chrome'un eski performansını kaybettiğini söylüyorlar.
Chromium ise açık kaynak ve özgür yazılım temellerine dayalı bu gereksiz bileşenler atılmış hali.
Aslında Google'ın desteklediği gerçek sürüm Chromium ancak özellikle Windows kullanıcıları arasında Chrome daha yaygın.
 

yumluanarsist

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Chromium != Chrome ? Chromium ne ki?
Ayrıca o resim nedir öyle poketopu falan :D

Chromium, Chrome'un kodlarının bir kısmının açılıp geliştirilmesiyle oluşan Chrome tabanlı açık kaynak kodlu bir tarayıcı.

Ama yine de tam olarak özgür yazılım diyemeyiz. BSD lisansı ile lisanslı.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Hayır Ceku Chromium'un zibilyon tane lisansı var.
Bunların içerisinde GPl'i de gördüm :D
ancak birincil lisansının BSD olduğu maalesef doğru :(
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Son dakika eklemesi: ben yanlış hatırlamışım.
Az önce yast'tan baktım sadece bsd yazıyor
tüüüüüü :D
 

y_ates

Müdavim
Katılım
12 Nisan 2009
Mesajlar
5,165
Reaksiyon puanı
65
Puanları
0

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Bu arada lgpl ile bsd farkı nedir tam olarak ben bilmiyorum
LGPL kütüphanelerini kullanarak yazdığın uygulamalar LGPL yada GPL olmak zorunda değil ama kütüphane üzerinde yaptığın değişiklikleri dağıtacaksan LGPL olarak dağıtmak zorundasın. BSD ise daha fazla özgürlük sunuyor. Bu lisansa sahip uygulamaları değiştirdikten sonra istediğin lisans ile dağıtabiliyorsun.
 

hayranim

Müdavim
Katılım
6 Nisan 2010
Mesajlar
1,402
Reaksiyon puanı
32
Puanları
48
GNU Genel Kamu Lisansı
Versiyon 3, 29 Haziran 2007
Copyright © 2007 Free Software Foundation, Inc < http://fsf.org/ >
Herkes, belge izin verilen bu kopya kelimesi kelimesine kopya ve dağıtma lisansı ancak izin değişen değildir.
Kamu Lisansı Genel Bu sürüm GNU Lesser altında birleştirmek bakımından Kamu Genel GNU ve koşulları sürüm 3 Lisans listelenen izinleri tamamlanan ek.
0. Ek Tanımlar.
Burada kullanıldığı şekliyle, "bu Lisans" ve Kamu Lesser General GNU atıfta sürüm 3 ile ruhsat, "GNU GPL" Lisans Kamu GNU Genel atıfta sürüm 3.
"Kütüphane" aşağıda tanımlandığı ifade eder bir olarak Çalışma kapsamında iş yönetilen birleşik bir tarafından bu Lisansın bir Uygulama ya da başka.
Bir "Uygulama" ama tarafından sağlanır arabirimi herhangi bir çalışma yararlandığına Kütüphane, hangi Kütüphane dayalı değil başka. Kütüphanesi tarafından tanımlanan tanımlanması sınıf bir alt sınıf Kütüphanesi sağlanan arabirimi sayılır kullanarak bir mod
A "Kombine Çalışmaları" Kütüphane bir iş ile üretilen Uygulama bağlanma işlemi ya da birleştiriyor. Işti yapılan Kombine özel sürümü Kütüphanesi ile hangi "olduğunu Version de denilen" Bağlı.
"Minimal Çalışma Kombine Sorumlu Kaynağı" için, üzerinde Uygulama esaslı izolasyon vardır araçların Sorumlu bölümleri için kod kaynağı Kaynağı için Çalışma Kombine herhangi hariç, kabul, o Kombine Çalışmalarında değil Version üzerinde Bağlantılı.
"İş bir Kombine Sorumlu Başvuru Kodu" anlamına gelir ve nesne kodu / veya Çalışma Kombine Uygulama üreten kaynak kodu için Başvuru için gerekli programlar veri ve faydalı herhangi dahil, ancak Çalışma hariç Sistemi Kombine Kütüphaneleri.
1. İstisna GNU GPL Bölüm 3 için.
Eğer 3 bölüm kapsamında çalışma kapsamında olabilir iletmek ve 4 bu Lisans GPL GNU bölümünde 3 olmadığın bağlı.
2. Modifiye Sürümler Taşıma.
modifikasyonlar Eğer, ve Kütüphane, değiştirmek bir kopyası, bir tesis veya gelir bir işlev çağrıldığında tesis geçmiş zaman verileri argüman olması temin edildiği dışındaki bir (Uygulama kullanan tesis an), o zaman yorum modifiye iletmek bir kopyasını:
a) Lisans altında, veri kaydıyla veya yaptığınız iyi bir işlev niyetle çaba sağlamak, arz etmez olay Uygulama, tesis hala çalışır, ve / veya performans onun ne olursa olsun parçası anlamlı amacı kalır
b) GPL GNU ile kopya o Lisans uygulanan bu none of izinleri ek.
3. Nesne Kodu birleştirilerek Malzeme Kütüphane Header Files dan.
Formun bir Uygulama kod nesne Kütüphane parçası dosyası olabilir başlık bir araya gelen malzeme. You) uzunluğu az satır kod nesne gibi olabilir iletmek altında on küçük şartları accessors seçtiğiniz ve düzenleri yapısı sağlanır, eğer dahil malzeme değildir sınırlı için sayısal parametreler, veri veya makrolar inline fonksiyonları (şablonlar ve ya siz aşağıdakilerin her ikisini de yapın:
a) Lisans bu örtülü kullandıkları bu verin belirgin fark ile her kopya kod nesne bu ve Kütüphane kullanılır Kütüphane bu ve.
b) belge ve bu lisans GPL ile bir kod eşlik nesnenin kopyasını GNU.
4. Kombine İşleri.
Sen Kütüphane bölümlerinin Çalışma Kombine bir olabilir iletmek şartları altında seçimi bu değişiklik kısıtlamak değil, etkin birlikte alındığı, Kombine içerdiği İş hata ayıklama gibi mühendislik ve ters değişiklikler aşağıdaki eğer ayrıca yapmak her:
a) Lisans bu örtülü kullandıkları bu verin belirgin fark ile her kopya Çalışma Kombine bu ve Kütüphane kullanılır Kütüphane bu ve.
b) belge ve bu lisans GPL ile bir çalışma eşlik Kombine kopyasını GNU.
c) icra telif hakkı bildirimini sırasında İçin görüntüler Çalışma Kombine bir belge Kütüphane arasındaki bu fark için telif hakkı bildirimi, aynı zamanda bir GNU kopyalarının kullanıcı referans yön GPL bu lisansı.
d) Aşağıdakilerden birini yapın:
Kaynak altında koşulların bu Lisans Sorumlu Minimal Convey 0) ve formda bir Kod Sorumlu Uygulama için uygun ve izin kapsamında şartları, kullanıcı rekombinasyona veya üretmek değiştirilmiş bir versiyonu ile yeniden bağlama Uygulama Sürümü Bağlantılı Kaynak taşıma Sorumlu olarak için kombine İş GPL bölümünde belirtilen şekilde, içinde GNU 6.
1) Kütüphane mekanizması için bağlama ile kütüphane paylaşılan uygun kullanın. Uygun bir mekanizma ve bir (a bilgisayar) kullanan bir kopyasını zamanda çalıştırmak kullanıcı Kütüphane zaten mevcut sistemi, (b) Version Bağlantılı olacak uyumlu arayüzü işletmek düzgün ile değiştirilmiş Kütüphane versiyonu.
e) recombining üretilen sağlayın Yükleme Bilgileri, ama sadece 6 bölümünde bilgi sağlamak gibi olması gerekli aksi yaparsınız GNU ve sadece GPL, ne ölçüde bilgiler öyle ki gerekli Çalışma Kombine sürümünü yüklemek ve değiştirilmiş bir idam veya yorum Bağlantılı değiştirilmiş bir sürümü ile relinking Uygulama. (Eğer Code Minimal Sorumlu Kaynak ve Sorumlu Uygulama eşlik kullanım seçeneği 4d0 gerekir Yükleme Bilgileri. 4d1 Eğer seçeneği kullandığınızda, Kaynak Sorumlu GPL için taşıma GNU gerekir sağlamak belirtilen şekilde Yükleme Bilgi 6 bölümü tarafından.)
5. Kombine Kütüphaneleri.
Siz, seçtiğiniz olabilir terimleri kütüphane bir tesis vardır tabanlı çalışma tarafta Kütüphanesi tarafından değil Uygulamaları yan kütüphane tek bir tesisleri kütüphane diğer birlikte değil kaplı tarafından bu Lisans ve altında kütüphane kombine iletmek böyle bir eğer Eğer aşağıdakilerin her ikisini de yapın:
a) eşlik üzerinde Kütüphane dayalı bir kopyası ile birlikte kütüphane çalışma benzeri, kütüphane uncombined ile diğer tesislerin ruhsat, bu terimlerin iletti altında.
b) Kütüphane tabanlı ver önde gelen haber ile kütüphane kombine çalışmalar bölümü olan üzerinde ve iş açıklayan aynı eşlik uncombined formun nerede bulabilirsiniz.
6. GNU Gözden Geçirilmiş Sürümleri Lesser General Public License.
Free Software Foundation ve değiştirilmiş biçimlerini yayınlayabilir / veya zaman zaman GNU Lesser General Public License gelen sürümlerini yeni. Böyle yeni sürümler ama iradesine ruhu olmak benzer versiyonu endişelerini veya farklı olabilir sorunları yeni ayrıntılı adres.
Her biçime ayırdedici bir sürüm numarası verilmektedir. o Eğer Kitaplığına geçerli olarak "Eğer Kamu Lisansı" veya Genel alınan o belirler belli bir numaralı sürümü GNU Lesser versiyonu daha sonra herhangi bir, sürüm daha yeni ya da bu yayınlanmış sürümüne sahip iki seçeneği aşağıdaki koşullar hüküm ve Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlandı. Kütüphane Eğer ruhsat olarak Kamu sen Genel Lesser GNU sayıda yorum aldı o doesnt belirlemek, sen Vakfı Yazılım Lesser General GNU olabilir seçeceğiniz herhangi bir sürümünün Kamu özgür ruhsat hiç yayınlanan.
uygularsanız olacaktır Kütüphane Lisans olarak Kamu aldığınız General Küçük belirtir sürümleri gelecek bir vekil olabilir karar olup GNU, bu proxy herhangi bir sürümü kabul kamu beyanı Kütüphanesi kalıcı yetkilendirme için sürüm seçmek o için sen.

BSD Lisansı
Aşağıdaki BSD lisansı şablondur. Kendi lisans oluşturmak gibi özgün değerlerinden SAHİBİ değerleri, ORGANİZASYON ve YIL değiştirmek için burada verilen ve kendi yerine. Ayrıca, isteğe bağlı olarak ve madde 3 çıkarabilirsiniz hala conformant OSD olabilir.
Not: 9 Açık Ocak 2008 OSI Kurulu tarafından onaylanan "Basitleştirilmiş BSD Lisansı" kullanılan versiyonu FreeBSD ve diğerleri, fıkra atlar final "no-onay" ve bu nedenle eşdeğer kabaca MIT Lisansı .
Not Tarihi: orijinal lisans Unix BSD kullanılan maddeler vardı, dört. Reklam cümlesi (dört fıkralar üçüncü) Herhangi bir ürünün kodu kullanarak sizin reklam UC Berkeley kod kullanımı kabul etmek gerekir. Resmen oldu iptal California tarafından Direktörü Üniversitesi Office of Technology Lisans 1999 22 Temmuz. O "bu vesile ile bütünüyle silinir bu fıkra 3 devletler." Dört madde lisans OSI tarafından onaylanmadı. Lisansı aşağıdaki reklam cümlesi içermez.
Bu prelude lisansın bir parçası değildir.
California Üniversitesi <OWNER> = Regents
California <ORGANIZATION> = Üniversitesi, Berkeley
<YEAR> = 1998
Özgün BSD lisansı olarak, ifade her iki olay "TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE KATKIDA BULUNANLAR" beyanda "Regents VE KATKIDA BULUNANLAR okuyun.
Burada lisans şablon:
Copyright (c) <YEAR>, <OWNER>
Tüm hakları saklıdır.
Redistribüsyon ve kaynak ve ikili biçimde ile veya değişiklik olmadan, aşağıdaki koşulların karşılanması şartıyla izin verilir:
Yeniden dağıtılan kaynak kodu yukarıdaki telif hakkı bildirimini, koşul listesini ve aşağıdaki sorumluluk reddi.
ikili formda yeniden dağıtımlar, yukarıdaki telif hakkı bildirimine, bu koşul listesini ve dokümantasyon ve aşağıdaki sorumluluk reddi / veya diğer materyallerde dağıtım ile sağladı.
<ORGANIZATION> Hiçbiri adını ne de ona katkıda bulunanların isimlerinin onaylaması ya da ürünleri bu yazılımdan önceden yazılı izin olmadan elde teşvik kullanılabilir.
BU YAZILIM TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE KATKIDA BULUNANLAR "VE DAHİL HERHANGİ açık veya zımni GARANTİ, OLDUĞU GİBİ, ancak SAĞLANIR sınırlı değildir, bir amaca uygunluk ile İMA GARANTİ reddedilir ARE. NO DURUMDA OLACAKTIR telif hakkı sahibi VEYA KATKIDA BULUNANLAR herhangi bir, DOLAYLI, KAZA, ÖZEL, ÖRNEK TEŞKİL EDEN, direkt veya dolaylı zarar (İÇİN ANCAK olması zorunludur, YEDEK MALLARIN VE HİZMETLERİN ALIMI SINIRLI DEĞİL; KULLANIM, veri veya kar kaybı; SÖZLEŞME IN ister iş kesintisi) FAKAT NEDEN OLDUĞU VE SORUMLULUK HERHANGİ BİR TEORİ ON, KATİ SORUMLULUK VEYA İHMAL VEYA BAŞKA DAHİL TORT () HERHANGİ BİR ŞEKİLDE OUT bu yazılımın kullanımından kaynaklanan, OLSA BİLE ZARARLARDAN KONUSUNDA AÇISINDAN.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
penguin çok teşekkür ederim.
hayranım sana özet geç demek istiyorum :D

penguin yalnız benim burada düşüncem özgürlüğün devamının sağlanması ve korunması açısından bazı kısıtlamalar şart, stallman da aynısını diyor.
gpl forever :D
 
Üst