GNU/Linux'a geçmeyi düşünen arkadaşlara birkaç tavsiye

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
Merhaba ! Bu konuyu okuduğuna göre GNU/Linux'u merak ediyorsun ve nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyorsun. Peki öyleyse, başlayalım.

Öncelikle, acemiler için önerdiğim dağıtım Linux Mint'tir.
Linux Mint Türkiye
Sebepleri;
- Türkçe bir sitesi var. Hatta Türkçe sitesi yabancı siteden daha güzel ve yönlendirici desem yeridir :)
- Türkçe desteği gayet iyi
- Acemi kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği, sizi terminal ile hiç uğraştırmayacak bir dağıtım
- Mint araçları ve yazalım depoları

Linux Mint'ten sonra tavsiyem Elementary OS'tir.
Elementary OS Türkiye
Mint'e benzer sebeplerle ama Elementary OS'un kullanımı Mint kadar kolay olmayabilir çünkü arayüzüyle araçları farklı Mint'ten. Kullanım olarak zorluk getirir mi ? Biraz. İleri düzey kullanıcı olmanıza gerek var mı ? Muhtemelen hayır :)

Linux'a ilk adımını atan kişilerin en sık yaptığı hataları size sayayım;
- Kali Linux, Debian, Ubuntu Studio gibi dağıtımlara ihtiyaçları olmadığı halde yönelmeleri.
Bunlar belli bir işi yapan insanlar için tasarlanmış sistemler. Kali Linux güvenlik uzmanlarının kullandığı bir sistemdir. Debian server'lar için tasarlanmış bir sistemdir. Son kullanıcıya gerekli değil. İlk dağıtımınızı düzgün seçmezseniz sonunda kendinizi Youtube'dan bir video izleyemez bulursunuz.
- Bilmedikleri yeri çok kurcalarlar.
Arada deneme yanılma ile sistemi öğrenmeye çalışmak güzel bir şey ama acele etmek sizi çok yorar ve sonra hiçbirşey çalışmaz hale gelir. Linux ona söylediğinizi yapıyor, fazlasını değil. Bilmediğiniz şeyleri öğrenmek konusunda çok acele etmeyin. Bu zorunlu bir uğraş değil. Linux kullanmak için terminali, sistemin tamamını öğrenmek zorunda değilsiniz ki Windows'u da bilmiyorsunuz. Ama bilmenin avantajları var ve özellikle sistem adminliğine özenen arkadaşlar bu konularda çok hevesliler :)
- Forumlarda yardım isterken hata raporlarını asla vermezler.
Bu işin en kritik noktası. Çünkü hiçbir GNU/Linux dağıtımında "birşey oldu :(" "Hata kodu:157" veya bunlar gibi anlamsız hata raporları değil, hatanın sebebi yazar raporda. Hata raporunu takip ederek sorunun kaynağına inebiliriz. Dolayısıyla her zaman hata raporunu buraya kopyala yapıştır yapın mümkünse [code ] (boşluksuz) [/code ] etiketlerinin arasında olursa
Kod:
Böyle görünür, daha kolay olur okuması ve anlaması.
- Yeni bir sisteme geçiyorsunuz ve bunu unutmamalısınız
Aslında Linux kullanması zor değil, diğer sistemlerden değişik. Misal Mac kullanıcıları DMG, Windows kullanıcıları exe ile program kurarken biz Ubuntu tabanında Deb paketlerini kuruyoruz. Aynı alışma süreci Windows'tan Mac'e geçseler yine karşılaşacaklar. Bizim tarafımızda daha iyi destek ve daha iyi performans dahi bulacaksınız :) Bunu aklınızda tutarsanız zaten sisteme alışma süreci maksimum 1 haftadır.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Meraba makineme Gentoo kurdurdum nasil program kuruluyor buna?
 

iblah60

Asistan
Katılım
9 Temmuz 2014
Mesajlar
450
Reaksiyon puanı
482
Puanları
63
Yaş
29
@eronis üstad çok doğru söylemiş bu arada bana kızmayın neden geç yazdın diye forumda dolaşırken gözüme ilişti konu o yüzden bakıyım dedim
 

beretta74

Öğrenci
Katılım
27 Ocak 2019
Mesajlar
18
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
35
merhaba grafik tasarım okuyan öğrenci için laptop araştırıyoru 4000 tl gibi fiyat a .Acer uygun lakin linux u hiç bilmiyoruz(freedos ne anlama geliyor onuda bilmiyoruz) ve amd işlemçi uygunmu teşekkürler
 
Üst