Dövüş sporu ile dövüş sanatının arasındaki farklar ve dövüşün gelişimi

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
İnsanımızda şunu gördüm, dövüş sporu ile dövüş sanatı arasındaki farkı bilmiyoruz. Bilirsiniz ki spor'un müsabakası olur. Müsabakası olan şeyin kuralları olur. Üstelik müsabaka aynı zamanda da bir gösteridir. İnsanlar izler, eğlenir, sporcular ise birbirleri ile yarışır. Tam olarak bu noktada dövüş sporu ile dövüş sanatının ayrımı ortaya çıkar. Dövüş sanatlarının kuralları yoktur. Çünkü müsabakası olmaz.

Müsabakası olan Karate, Kick Boks yada Taekwonda gibi "sporlar" kuralları olduğu için antremanını yapan da ona göre yapar. Misal sokak dövüşünde vurduğunuz an indirebileceğiniz ilk aklınıza gelen yer nere ? Hayalar tabiki. En kaslı adam bir kere yedimi en azından sarsılır, kapanır, dengesi bozulur, saçmalar bir miktar. Gözler, vagus, omurilik, bir sürü hassas bölge var insan anatomisinde. Dövüş sporcuları bunlara yoğunluklu çalışmadığı gibi buraların savunmasını ve kaçırmalarını da yoğunluklu çalışmazlar. Pratik az olunca refleks olması gerektiği gibi çıkmayabilir. Ayrıca dövüş sanatları genelde bir geleneğe dayalıdır.

Dövüş deyince kafanıza direk şiddet gelmesin, bütün dövüşçüler kafalarını kullanıyorlar önce. Aynı teknolojinin geliştiği gibi dövüş stilleri de değişiyor. Bundan 50 yıl önce atılan yumruk şu an işe yaramaz. Çünkü muhtemelen onu karşılamak için de bir şey geliştirmiştir biri yada böyle bir dezavantajı var bana diyip diğer kişi onu biraz değiştirmiştir. Sürekli değişen ve gelişen bir şeydir dövüş stilleri. Karma stiller bugünlerde daha yaygın çünkü daha etkililer. İki kişi bir yumruktan yada kilitten nasıl kaçabilecekleri ile ilgili düşünüyor, saatlerce antreman yapıp, doğru savunma şeklini bulmaya çalışıyorlar. A kişisinin öğrencisinin başından vukaat geçmiş, öğrenci bloklayamadım bununla, nasıl oldu anlamadım diyor misal, adam bunun üzerine düşünüyor. "Ben bunu nasıl daha etkili hale getirebilirim". B notada da eğitmeninizin iyi bir eğitmen olması çok önemli.

Umarım hevesliler, meraklılar ve dövüşçüler için okuması eğlenceli bir konu olmuştur. Hepinize iyi günler dilerim :)
 

Transistor

Müdavim
Katılım
5 Ağustos 2016
Mesajlar
4,261
Reaksiyon puanı
1,085
Puanları
113
Dövüş Sporcusu MMA 'ya gider Dövüş Sanatçısı Taekwondo'ya gider.
 

BJKolik

Dekan
Katılım
31 Aralık 2016
Mesajlar
6,419
Reaksiyon puanı
6,757
Puanları
113
Üstüne tanımam Bruce Lee' nin. Onun stili olan Jeet Kune Do dünyanın halen en iyi dövüş stilidir.
 

Son mesajlar

Üst