Bilgisayarımızı Yok Eden Kötü Alışkanlıklarımız

Bu konuyu okuyanlar

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
Hepimiz bilgisayarlarımızın sonsuza dek çalışmasını istiyoruz, ancak siz onların zamanından önce bozulduğunu düşünüyorsanız, alışkanlıklarınızı suçlayabilirsiniz. İşte bilgisayar başında iken kaçınmamız gereken bazı davranışlar.

1.png

Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez özellikle teknolojik ürünlerde ama iyi bir cihazınız varsa, bilgisayarınız birkaç yıl sizi idare edebilir. Eğer dizüstü bilgisayarınız yapmanız gerektiğini düşündüğünüzden daha erken bozulma eğilimi gösteriyorsa, bazı kötü alışkanlıklarla birlikte yardımcı olmanıza imkan var. Burada, bir şeyleri yanlış yaptığınızı fark etmeden bir PC'ye yapabileceğiniz en kötü şeylerden bazılarını sizlere derleyeceğim.

1- Dizüstü Bilgisayarınızı Yumuşak Bir Yüzeye Bırakma (ve Diğer Aşırı Isınma Sorunları)

Cihazımızın ısısı bizim için ölümcül bir düşman olarak görebilirsiniz. Bilgisayarınız çok ısınırsa, işlemcinizin, fanların ve pilin içindeki donanımın kullanım ömrünü kısaltabilir; bilgisayarınızın yüksek sesle ve cızırdamasına kadar sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlar için çözüm oldukça basittir; Tozları bir süre içinde bir miktar basınçlı hava ile temizleyin ve dolap içerisinden uzak tutun. Bilgisayarınız üzerinden havanın serbestçe akmasını, dar bir alanda sıkışıp kalmamasını sağlayın. Tozu zeminden uzak tutarak ve giriş fanlarınıza filtre koyarak da önleyebilirsiniz.

Öte yandan dizüstü bilgisayarlar biraz daha fazla dikkat gerektirir. Taşınabilirlikleri bir battaniyeye veya başka bir pelüş yüzeye koymak gibi birçok kötü alışkanlığa yol açabilir. Bu, dizüstü bilgisayarın altındaki hava akışını engeller (lastik ayaklar genellikle bir masayı kaldırır) ve potansiyel olarak dizüstü bilgisayardan (battaniyenin fan kanallarını kaplaması). Mümkünse, dizüstü bilgisayarınızı düz bir zeminde kullanın ya da en azından kucağınızın hava akımını engelleyebilecek battaniye ve diğer şeylerden arınmış olduğundan emin olun. Dizüstü soğutucu masaları, işlerin iyi kalmasını ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır.

Bunun dışında, dizüstü bilgisayarlar için de aynı kurallar geçerlidir: Sıcak yerlerde (güneşli bir günde bir araba içerisi gibi) bırakmayın ve bir süre sonra bir miktar basınçlı hava ile temizleyin. Tozsuz tutabiliyorsanız, bileşenleri uzun süre mutlu bir şekilde kullanabilirsiniz.

2- Dizüstü Bilgisayarınızı Dikkatsizce Kullanmak

Yine, masaüstünüzde rahatça oturmanın lüksüne sahipken, dizüstü bilgisayarlar her türlü darbeye maruz kalmaktadır. İnsanlar dizüstü bilgisayarını ekranından aldığını, bir taraftan menteşeyi çok fazla kuvvetle açtığını ve dizüstü bilgisayarın odanın diğer tarafındaki kanepeye attığını görebiliriz, belkide kendimiz bile yapmış olabiliriz. Hatta insanların kapalı bir dizüstü bilgisayarını içki masası yada çerez masası olarak kullandıklarını biliyoruz, Bu da cihazınıza zarar veren nedenlerden bir tanesi olarak görebilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olmak zorundadır ve bazıları oldukça dayanıklı olabilir - ancak daha fazla kötüye kullanırsanız, bir şeye zarar vermeniz daha olasıdır. En iyi ihtimalle, yıpranmış bir dizüstü bilgisayar menteşesi veya kasadaki bir çatlak ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayarınız bir SSD yerine geleneksel bir eğirme sabit diskine sahipse, bilgisayarı fırlatıyor veya sallıyorsanız (özellikle de sürücü etkin durumda ise) diskin yüzeyine ya da diskin yüzeyine dokunmasına bile neden olabilir. Yaygın olarak görülmüş bir sorun değildir, ancak bu olursa, özellikle verilerinizi yedekleme yapmadıysanız, kötü bir sonuç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınız pahalı bir mülktür; düzgün davranmanız da fayda var.

3- Pilinizi Sürekli Şarjda Bırakma

Sadece dizüstü bilgisayarınızın pilinin "sekiz saatlik pil ömrü" ile başlaması, sonsuza dek bu şekilde kalacağı anlamına gelmez. Piller zamanla azalır; cihazınızı ilk satın aldığınızda tam şarjla sekiz saat sürebilir, ancak birkaç yıl sonra bu süre yedi yada altı saate düşebilir. Bu düşüşten kaçınılmaz, ancak dizüstü bilgisayarınızı her zaman yüzde 0'a düşürdüğünüzde şarj etmeye kalkarsanız, gerekenden daha hızlı bir pil bozulma tepkisi alabilirsiniz. Pilinizin uzun süreli sağlığını uzatmak için, sığ deşarj yapmak ve sık sık yeniden şarj etmek en iyisidir. Bu konuda aşırı strese girmeyin, elbette ki - eğer bir uçaktaysanız ve çalışmanız gerekiyorsa, düzenli olarak şarj etmenin bir sakıncası olacağını düşünmüyorum çünkü yapacağınız iş bittikten sonra şarjdan çıkaracaksınız.

Daha ayrıntılı bir bilgi için lütfen bu konuya göz atabilirsiniz.

4- Elektrik Güvenliğini Göz Ardı Etme

Bilgisayarınız kayda değer miktarda güç çeker ve güç dalgalanmalarından zarar görmeye yatkındır, güç hattından gelen voltajdaki küçük ve geçici artışlar cihazınıza zarar verebilir. Bunlar elektrik kesintilerinden sonra, evinizde başka bir yüksek güçlü cihazı açtıktan sonra veya şehrinizdeki güç şebekesinden gelebilir. Bilgisayarınızın içindeki güç kaynağı bazı temel dalgalanma koruması içerir, ancak özel bir dalga koruyucudan daha uzun süreli bir koruma alırsınız.

Bunun, gerilim dalgalarına karşı koruma olmaksızın birden fazla çıkış sağlayan bir elektrik prizinden farklı olduğunu unutmayın. Her üç ila beş yılda bir de değiştirmenizde fayda var, çünkü bu koruma zamanla işlevini kaybetmektedir eğer eskiyse, sıfır koruma sunma olanağı vardır.

Dalgalanma koruyucusunun yüksek voltajlı dalgalanmalara (yıldırım gibi) karşı koruma sağlamayacağını, fakat sizi daha küçük dalgalanmalardan koruyabileceğini ve bilgisayarınızın ömrünü uzatabileceğini unutmayın. Harcayacağınız bir kaç liranız varsa, ani bir elektrik kesintisi sırasında PC'nizin kapanmasını ve veri kaybını önleyen bir pil yedeği içeren kesintisiz bir güç kaynağı (UPS) almak sizin için daha güvenli olabilir.

Son olarak, dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olduklarından dolayı biraz daha fazla dikkat gerektirir. Bir masaüstünün güç kablosu yıllarca sabit bir şekilde durabilirken, dizüstü kablonuz her yere girer ve bükülmeye, duvardan sert yanlara ve diğer yanlış kullanımlara maruz kalırlar. Bu sadece kabloyu güvenilmez hale getirebilir, yangın tehlikesi yaratabilir, bu nedenle şarj cihazını daima kablodan değil fişten duvardan çekin ve çok sıkı bir şekilde sarmayın.

5- Gereksiz Bakımların Yapılması

Windows XP günlerinde, donanım sınırlı olduğunda ve bilgisayarlar yavaşken, bilgisayar bakımı bir fark yaratmış olabilir. Ancak bu günlerde kullanılmayan ve geçici dosyaları silmeniz, size fark edilebilir bir hız artışı sağlamayacaktır. Birçok "PC Temizleme" yardımcı programı, sizi ürün satın almanız için zorlayacaktır, ancak illa temizleme programı kullanmak istiyorum derseniz CCleaner kullanabilirsiniz.

Ayrıca, bazı "bakım" türleri aslında zararlı olabilir. Kayıt defteri temizleyicileri hemen hemen hiç fayda sağlamazlar, ancak ihtiyacınız olan bir kayıt defteri girdisini silerse, aslında büyük sorunlara neden olabilirler. Benzer şekilde, Windows 10'u "casusluk" dan durdurma iddiasında bulunan bu yeni "gizlilik" uygulamaları, nedenini bilmeden bazı özelliklerinizi silebilir. İnternet üzerinde buna benzer nedenlerden dolayı kafası karışmış insanlarla dolu, sadece bu araçlardan birinin hatası olduğunu bulmak için Google'da arama yapmaktalar. Windows 10'un ayarlarını birazcık kurcalarsanız söz konusu ayarları bulabilir ve gerekli temizliğinizi yapabilirsiniz.

Sabit sürücünüzü temizlemek istiyorsanız, Windows'ta Disk Temizleme yardımcı programını kullanın ve kullanmadığınız tüm filmleri, müzikleri ve diğer dosyaları silin. Bilgisayarınız dayanılmaz bir şekilde yavaş çalışıyorsa, başlangıç programlarını kaldırmayı veya bilgisayarınızı sıfırlamayı deneyin. Bu işe yaramıyorsa donanımınızı yükseltmeniz gerekebilir.

6- Korunmayan Web'de Gezinme (Abidik kubidik siteler)

Herkes sizin gibi bilgisayar kullanırken sağduyulu olmayabilir. Meşru siteler bile kötü amaçlı yazılımlara bulaşabilir, bu sorunları size iletebilir ve dikkatli bir şekilde taramanız sizi kurtaramaz. Bilgisayarınızda antivirüs programları kullanmanız gerekebilir.

Neyse ki, Microsoft'un Windows Defender özelliği, birkaç yıllık öncesine kadar derecelendirme notu olarak kötü almasından sonra şuan için oldukça iyi durumda. Sadece bırakın ve işini yapsın. Bununla birlikte, ekstra koruma istiyorsanız, Malwarebytes Anti-Malware koruması ile biraz daha agresiftir ve Chrome ve Windows Defender'ın kaçırdığı pek çok şeyi yakaladığını duymuşsunuzdur. Ücretsiz bir sürümdür, yalnızca arada sırada bir tarama yaparsanız iyi olur, ancak ücretli sürüm, ekranınıza gelmeden önce potansiyel olarak zararlı siteleri engeller ve sizi koruma altına alır. Windows Defender gibi geleneksel bir antivirüs ile birlikte kullanıldığında, koruma konusunda oldukça iyi bir durumda olacaksınız.

Bunun üzerine, diğer temel güvenlik uygulamaları hala geçerlidir; yazılımınızı güncel tutun (hem Windows hem de kullandığınız programlar), iyi bir şifre yöneticisi kullanın ve kimlik avı dolandırıcılığını nasıl tespit edeceğinizi öğrenin. Bu önemsiz gibi görünebilir, ancak kötü amaçlı bir yazılım veya fidye yazılımı size zarar verebilir, dikkat etmenizde fayda var.

:: Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir beğeninizi alırım.. :)
 
Son düzenleme:

Emir Timur

Doçent
Katılım
24 Şubat 2017
Mesajlar
989
Reaksiyon puanı
445
Puanları
83
Gerek dizüstü, gerekse masaüstü bilgisayarımı gayet güzel kullanıyormuşum. :)
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
Bazen kötü davranabiliyoruz, mesela ben CS:Go oynarken bayağı hırçın olabiliyorum. Biraz dikkat ediyorum, ancak bazı zamanlar zarar verme eğilimlerinde bulunabiliyorum. :)
Gerek dizüstü, gerekse masaüstü bilgisayarımı gayet güzel kullanıyormuşum. :)
 

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
Bir defa laptop bacağımda rahat etsin diye yastığın üstüne koymuştum. 5 dakika geçmeden kötü bir fikir olduğunu fark etmiştim. Çok büyük sıkıntı :)
// Acer, Lenovo, Samsung ve Hp laptop kullanmış biri olarak Samsung her zaman favorim olmuştur. Vakti zamanında sevgilim ile yaptığım online kavgada sinirimi alamayıp laptopun kapağını tüm gücümle vurarak kapatmış, hala çalıştığını görünce bir kuvvet yere fırlatmıştım. Sağlam şeymiş ekran patlaması dışında yine çalışıyordu. Yaptırma taraftarı olmasam da aradan 8 sene geçmiş olmasına rağmen diskini hala taşınabilir disk olarak kullanıyorum :)
 

Emir Timur

Doçent
Katılım
24 Şubat 2017
Mesajlar
989
Reaksiyon puanı
445
Puanları
83
Dizüstü soğutucular, soğutma üzerinde çok başarılı olmuyorlar; ancak her yüzeyde bilgisayarın kullanılabilmesini sağlıyorlar.
 

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
Dizüstü soğutucular, soğutma üzerinde çok başarılı olmuyorlar; ancak her yüzeyde bilgisayarın kullanılabilmesini sağlıyorlar.
Soğutucu fanların dışarıdaki tozları hava ile birlikte laptopun içine gönderdiği için zarar verdiğini düşünen birisiyim. Fan yerine orta bölgesi kesilmiş bir kutu veya benzeri bir ilkel çağ aparatı ile daha sağlıklı verim alabiliriz.
 

Gökçe Asena

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Kullanmak için bataryasını önceden çıkarmak iyi mi olur?
 

Creative

Kör Cerrah
Emektar
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,836
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,258
Puanları
113
Yaş
39
Şahsen ben o şekilde kullanıyorum, bataryasını çıkartıyorum ve o şekilde sürekli olarak açık tutuyorum. Ancak buda sağlıklı bir durum değil, bataryanın tamamen boşalmasını sağlıyor. Eğer arada sırada bataryayı doldurursanız bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Kullanmak için bataryasını önceden çıkarmak iyi mi olur?
 

Gökçe Asena

Müdavim
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,463
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
113
Şahsen ben o şekilde kullanıyorum, bataryasını çıkartıyorum ve o şekilde sürekli olarak açık tutuyorum. Ancak buda sağlıklı bir durum değil, bataryanın tamamen boşalmasını sağlıyor. Eğer arada sırada bataryayı doldurursanız bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Sanırım bu durumda batarya biraz daha uzun ömürlü oluyor. Bilgi için teşekkürler..
 

deadlift-cat

Asistan
Katılım
18 Eylül 2018
Mesajlar
242
Reaksiyon puanı
57
Puanları
28
Yaş
43
Şahsen ben o şekilde kullanıyorum, bataryasını çıkartıyorum ve o şekilde sürekli olarak açık tutuyorum. Ancak buda sağlıklı bir durum değil, bataryanın tamamen boşalmasını sağlıyor. Eğer arada sırada bataryayı doldurursanız bir sorun olacağını düşünmüyorum.
batarya takılı olmasada güç kaybedecek... boşuna risk alma anakartını riske atma...
 

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
Yeni bataryalar %60 üzerine dolmama üzerine kurulu. Problemi ortadan kaldirabilir.
 

Akkara

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Şubat 2018
Mesajlar
8,005
Çözümler
4
Reaksiyon puanı
9,363
Puanları
113
Diğer markalara bakmadım, aklıma gelmedi şimdi ama mesela ASUS'ta Power4Gear; Lenovo'da Energy Management gibi üreticilerin kendi enerji yönetim uygulamaları var, güç planlarınızı kolayca seçebilir ve kendinize göre planlayabilirsiniz. Ayrıca, gerek duyulmayan/kullanılmayan uygulamaları kapatmak, güç tüketimini azaltarak pil ömrünü de uzatacaktır.
 

utkuversus

Mizuru
Emektar
Katılım
12 Temmuz 2015
Mesajlar
17,626
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
13,134
Puanları
113
Yaş
20
Laptopları hunharca kullanan biri iseniz benim gibi A101'den 999Tl'ye alıp bir SSD takviyesi ile kullanabilirsiniz. Tam yumruk atacakken içinizden"Ule şuna vursam ne vurmasam ne yav boşver getsin." şeklinde bir ses geçecektir.
 

Dora

Müdavim
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
999TL fiyata sahip bir laptop artık sadece ütopik bir hayal. Olsa olsa 1999TL olur o.
 

SwateR

Müdavim
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
10,201
Reaksiyon puanı
662
Puanları
113
Bir defa laptop bacağımda rahat etsin diye yastığın üstüne koymuştum. 5 dakika geçmeden kötü bir fikir olduğunu fark etmiştim. Çok büyük sıkıntı :)
// Acer, Lenovo, Samsung ve Hp laptop kullanmış biri olarak Samsung her zaman favorim olmuştur. Vakti zamanında sevgilim ile yaptığım online kavgada sinirimi alamayıp laptopun kapağını tüm gücümle vurarak kapatmış, hala çalıştığını görünce bir kuvvet yere fırlatmıştım. Sağlam şeymiş ekran patlaması dışında yine çalışıyordu. Yaptırma taraftarı olmasam da aradan 8 sene geçmiş olmasına rağmen diskini hala taşınabilir disk olarak kullanıyorum :)

Samsung konusunda katılıyorum. Bir arkadaşım sürekli yorgan üstüne oyun oynardı Laptop ile. Bildiğin ateş çıkarıyordu alttan, bana mısın demiyordu Laptop. Fiyat konusunda pek fark yoksa PC alacağım zaman tercihim Samsung olur gibi :)
 

KNMX

Müdavim
Katılım
2 Temmuz 2017
Mesajlar
6,936
Reaksiyon puanı
3,747
Puanları
113
Dolar yükseldi elimizdeki cihazları iyi kullanmalıyız... hala kullandığım dizüstüme batarya, telefonuma da aynı şekilde. 100tl'ye yenilemiş oldum aslında...
bunların hiçbirini kullanmıyorum. virüs koruyucusu da yok...
 

Mtn S

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,310
Reaksiyon puanı
15,299
Puanları
113
UPS mi alsam acaba masaüstü sisteme. Dün 2 kez pc açıkken elektrikler gitti. Windows geç açılmaya başlamıştı. Kullandığım Güç kaynağıda pek güvenilir değil.
 

Weyd Winson

Öğrenci
Katılım
9 Kasım 2018
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
25
Hepimiz bilgisayarlarımızın sonsuza dek çalışmasını istiyoruz, ancak siz onların zamanından önce bozulduğunu düşünüyorsanız, alışkanlıklarınızı suçlayabilirsiniz. İşte bilgisayar başında iken kaçınmamız gereken bazı davranışlar.


Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez özellikle teknolojik ürünlerde ama iyi bir cihazınız varsa, bilgisayarınız birkaç yıl sizi idare edebilir. Eğer dizüstü bilgisayarınız yapmanız gerektiğini düşündüğünüzden daha erken bozulma eğilimi gösteriyorsa, bazı kötü alışkanlıklarla birlikte yardımcı olmanıza imkan var. Burada, bir şeyleri yanlış yaptığınızı fark etmeden bir PC'ye yapabileceğiniz en kötü şeylerden bazılarını sizlere derleyeceğim.

1- Dizüstü Bilgisayarınızı Yumuşak Bir Yüzeye Bırakma (ve Diğer Aşırı Isınma Sorunları)

Cihazımızın ısısı bizim için ölümcül bir düşman olarak görebilirsiniz. Bilgisayarınız çok ısınırsa, işlemcinizin, fanların ve pilin içindeki donanımın kullanım ömrünü kısaltabilir; bilgisayarınızın yüksek sesle ve cızırdamasına kadar sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarlar için çözüm oldukça basittir; Tozları bir süre içinde bir miktar basınçlı hava ile temizleyin ve dolap içerisinden uzak tutun. Bilgisayarınız üzerinden havanın serbestçe akmasını, dar bir alanda sıkışıp kalmamasını sağlayın. Tozu zeminden uzak tutarak ve giriş fanlarınıza filtre koyarak da önleyebilirsiniz.

Öte yandan dizüstü bilgisayarlar biraz daha fazla dikkat gerektirir. Taşınabilirlikleri bir battaniyeye veya başka bir pelüş yüzeye koymak gibi birçok kötü alışkanlığa yol açabilir. Bu, dizüstü bilgisayarın altındaki hava akışını engeller (lastik ayaklar genellikle bir masayı kaldırır) ve potansiyel olarak dizüstü bilgisayardan (battaniyenin fan kanallarını kaplaması). Mümkünse, dizüstü bilgisayarınızı düz bir zeminde kullanın ya da en azından kucağınızın hava akımını engelleyebilecek battaniye ve diğer şeylerden arınmış olduğundan emin olun. Dizüstü soğutucu masaları, işlerin iyi kalmasını ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır.

Bunun dışında, dizüstü bilgisayarlar için de aynı kurallar geçerlidir: Sıcak yerlerde (güneşli bir günde bir araba içerisi gibi) bırakmayın ve bir süre sonra bir miktar basınçlı hava ile temizleyin. Tozsuz tutabiliyorsanız, bileşenleri uzun süre mutlu bir şekilde kullanabilirsiniz.

2- Dizüstü Bilgisayarınızı Dikkatsizce Kullanmak

Yine, masaüstünüzde rahatça oturmanın lüksüne sahipken, dizüstü bilgisayarlar her türlü darbeye maruz kalmaktadır. İnsanlar dizüstü bilgisayarını ekranından aldığını, bir taraftan menteşeyi çok fazla kuvvetle açtığını ve dizüstü bilgisayarın odanın diğer tarafındaki kanepeye attığını görebiliriz, belkide kendimiz bile yapmış olabiliriz. Hatta insanların kapalı bir dizüstü bilgisayarını içki masası yada çerez masası olarak kullandıklarını biliyoruz, Bu da cihazınıza zarar veren nedenlerden bir tanesi olarak görebilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olmak zorundadır ve bazıları oldukça dayanıklı olabilir - ancak daha fazla kötüye kullanırsanız, bir şeye zarar vermeniz daha olasıdır. En iyi ihtimalle, yıpranmış bir dizüstü bilgisayar menteşesi veya kasadaki bir çatlak ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayarınız bir SSD yerine geleneksel bir eğirme sabit diskine sahipse, bilgisayarı fırlatıyor veya sallıyorsanız (özellikle de sürücü etkin durumda ise) diskin yüzeyine ya da diskin yüzeyine dokunmasına bile neden olabilir. Yaygın olarak görülmüş bir sorun değildir, ancak bu olursa, özellikle verilerinizi yedekleme yapmadıysanız, kötü bir sonuç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınız pahalı bir mülktür; düzgün davranmanız da fayda var.

3- Pilinizi Sürekli Şarjda Bırakma

Sadece dizüstü bilgisayarınızın pilinin "sekiz saatlik pil ömrü" ile başlaması, sonsuza dek bu şekilde kalacağı anlamına gelmez. Piller zamanla azalır; cihazınızı ilk satın aldığınızda tam şarjla sekiz saat sürebilir, ancak birkaç yıl sonra bu süre yedi yada altı saate düşebilir. Bu düşüşten kaçınılmaz, ancak dizüstü bilgisayarınızı her zaman yüzde 0'a düşürdüğünüzde şarj etmeye kalkarsanız, gerekenden daha hızlı bir pil bozulma tepkisi alabilirsiniz. Pilinizin uzun süreli sağlığını uzatmak için, sığ deşarj yapmak ve sık sık yeniden şarj etmek en iyisidir. Bu konuda aşırı strese girmeyin, elbette ki - eğer bir uçaktaysanız ve çalışmanız gerekiyorsa, düzenli olarak şarj etmenin bir sakıncası olacağını düşünmüyorum çünkü yapacağınız iş bittikten sonra şarjdan çıkaracaksınız.

Daha ayrıntılı bir bilgi için lütfen bu konuya göz atabilirsiniz.

4- Elektrik Güvenliğini Göz Ardı Etme

Bilgisayarınız kayda değer miktarda güç çeker ve güç dalgalanmalarından zarar görmeye yatkındır, güç hattından gelen voltajdaki küçük ve geçici artışlar cihazınıza zarar verebilir. Bunlar elektrik kesintilerinden sonra, evinizde başka bir yüksek güçlü cihazı açtıktan sonra veya şehrinizdeki güç şebekesinden gelebilir. Bilgisayarınızın içindeki güç kaynağı bazı temel dalgalanma koruması içerir, ancak özel bir dalga koruyucudan daha uzun süreli bir koruma alırsınız.

Bunun, gerilim dalgalarına karşı koruma olmaksızın birden fazla çıkış sağlayan bir elektrik prizinden farklı olduğunu unutmayın. Her üç ila beş yılda bir de değiştirmenizde fayda var, çünkü bu koruma zamanla işlevini kaybetmektedir eğer eskiyse, sıfır koruma sunma olanağı vardır.

Dalgalanma koruyucusunun yüksek voltajlı dalgalanmalara (yıldırım gibi) karşı koruma sağlamayacağını, fakat sizi daha küçük dalgalanmalardan koruyabileceğini ve bilgisayarınızın ömrünü uzatabileceğini unutmayın. Harcayacağınız bir kaç liranız varsa, ani bir elektrik kesintisi sırasında PC'nizin kapanmasını ve veri kaybını önleyen bir pil yedeği içeren kesintisiz bir güç kaynağı (UPS) almak sizin için daha güvenli olabilir.

Son olarak, dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olduklarından dolayı biraz daha fazla dikkat gerektirir. Bir masaüstünün güç kablosu yıllarca sabit bir şekilde durabilirken, dizüstü kablonuz her yere girer ve bükülmeye, duvardan sert yanlara ve diğer yanlış kullanımlara maruz kalırlar. Bu sadece kabloyu güvenilmez hale getirebilir, yangın tehlikesi yaratabilir, bu nedenle şarj cihazını daima kablodan değil fişten duvardan çekin ve çok sıkı bir şekilde sarmayın.

5- Gereksiz Bakımların Yapılması

Windows XP günlerinde, donanım sınırlı olduğunda ve bilgisayarlar yavaşken, bilgisayar bakımı bir fark yaratmış olabilir. Ancak bu günlerde kullanılmayan ve geçici dosyaları silmeniz, size fark edilebilir bir hız artışı sağlamayacaktır. Birçok "PC Temizleme" yardımcı programı, sizi ürün satın almanız için zorlayacaktır, ancak illa temizleme programı kullanmak istiyorum derseniz CCleaner kullanabilirsiniz.

Ayrıca, bazı "bakım" türleri aslında zararlı olabilir. Kayıt defteri temizleyicileri hemen hemen hiç fayda sağlamazlar, ancak ihtiyacınız olan bir kayıt defteri girdisini silerse, aslında büyük sorunlara neden olabilirler. Benzer şekilde, Windows 10'u "casusluk" dan durdurma iddiasında bulunan bu yeni "gizlilik" uygulamaları, nedenini bilmeden bazı özelliklerinizi silebilir. İnternet üzerinde buna benzer nedenlerden dolayı kafası karışmış insanlarla dolu, sadece bu araçlardan birinin hatası olduğunu bulmak için Google'da arama yapmaktalar. Windows 10'un ayarlarını birazcık kurcalarsanız söz konusu ayarları bulabilir ve gerekli temizliğinizi yapabilirsiniz.

Sabit sürücünüzü temizlemek istiyorsanız, Windows'ta Disk Temizleme yardımcı programını kullanın ve kullanmadığınız tüm filmleri, müzikleri ve diğer dosyaları silin. Bilgisayarınız dayanılmaz bir şekilde yavaş çalışıyorsa, başlangıç programlarını kaldırmayı veya bilgisayarınızı sıfırlamayı deneyin. Bu işe yaramıyorsa donanımınızı yükseltmeniz gerekebilir.

6- Korunmayan Web'de Gezinme (Abidik kubidik siteler)

Herkes sizin gibi bilgisayar kullanırken sağduyulu olmayabilir. Meşru siteler bile kötü amaçlı yazılımlara bulaşabilir, bu sorunları size iletebilir ve dikkatli bir şekilde taramanız sizi kurtaramaz. Bilgisayarınızda antivirüs programları kullanmanız gerekebilir.

Neyse ki, Microsoft'un Windows Defender özelliği, birkaç yıllık öncesine kadar derecelendirme notu olarak kötü almasından sonra şuan için oldukça iyi durumda. Sadece bırakın ve işini yapsın. Bununla birlikte, ekstra koruma istiyorsanız, Malwarebytes Anti-Malware koruması ile biraz daha agresiftir ve Chrome ve Windows Defender'ın kaçırdığı pek çok şeyi yakaladığını duymuşsunuzdur. Ücretsiz bir sürümdür, yalnızca arada sırada bir tarama yaparsanız iyi olur, ancak ücretli sürüm, ekranınıza gelmeden önce potansiyel olarak zararlı siteleri engeller ve sizi koruma altına alır. Windows Defender gibi geleneksel bir antivirüs ile birlikte kullanıldığında, koruma konusunda oldukça iyi bir durumda olacaksınız.

Bunun üzerine, diğer temel güvenlik uygulamaları hala geçerlidir; yazılımınızı güncel tutun (hem Windows hem de kullandığınız programlar), iyi bir şifre yöneticisi kullanın ve kimlik avı dolandırıcılığını nasıl tespit edeceğinizi öğrenin. Bu önemsiz gibi görünebilir, ancak kötü amaçlı bir yazılım veya fidye yazılımı size zarar verebilir, dikkat etmenizde fayda var.

:: Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir beğeninizi alırım.. :)

---- Mesajlar birleştirildi ----

Teşekkürler, kaçınacağım şeyler çıktı.
 
Son düzenleme:
Üst