Beyin Göçü Tersine Döndü..

Bu konuyu okuyanlar

iol99

Profesör
Katılım
4 Şubat 2007
Mesajlar
2,850
Reaksiyon puanı
6
Puanları
0
Son dönemde ekonomideki iyileşme ile AB’nin bilim ve teknolojinin gelişimi için sağladığı maddi destekler, yurt dışına giden değerli bilim adamlarının tekrar yurda dönmesine sebep oluyor. Son 3 yıl içerisinde bu fonlardan yararlananların toplam sayısı 40’a yaklaşırken, Türkiye’ye dönenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor.


ANKARA- Ekonomideki iyileşme, eğitime ayrılan dev bütçe ile son dönemde Avrupa Birliği (AB) tarafından bilim ve teknolojiye verilen destek, Türkiye’nin beyin göçüyle yurt dışına kaptırdığı yetenekli bilim adamlarını geri kazandırmaya başladı. Dünyanın saygın üniversitelerinde akademik çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamlarından yaklaşık 40’ı, Avrupa Birliği (AB) Çerçeve programlarının sunduğu cazip imkanlarla yurda döndü. Bunlardan birisi de, Amerika’da yaklaşık 8 yıl Ar-Ge çalışmaları yapan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Aksoy. TÜBİTAK’ın bilgilendirmesi sonucu öğrendiği AB fonları yardımıyla Türkiye’ye döndüğünü belirten Aksoy, ABD’de Washington Üniversitesinde “Bilgisayarla Görme-Görüntü Tanıma” konulu doktora tezini tamamladıktan sonra yurda döndü. Aksoy, şu an özel bir şirketin Ar-Ge bölümünde ABD’nin NASA, Kara Kuvvetleri ve Ulusal Sağlık Enstitüsü gibi kuruluşları için projeler yapmaya başladı.

Türkiye çok değişti
Türkiye’de araştırma geliştirme imkânlarının arttığına işaret eden Aksoy, “Türkiye’de bulunmaktan memnunum. Türkiye’de ilginç fikirleriniz varsa TÜBİTAK ve başka kurumlardan da destek bulmak kolaylaştı” dedi. Amerika’da Stanford Üniversitesi’nde 7 yıl boyunca optik elektronik aygıtlar üzerine çalışan Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ise, 2004 yılında bu fonu kullanarak Türkiye’ye geldiğini anlattı. Doktorasını da Amerika’da yaptığını kaydeden Demir, araştırmalarını Türkiye’de yürütmesinin nedenini “Kendi ülkemde araştırma yapmak için AB’nin sağladığı fonları kullandım. Amerika’da sadece Türkiye’den değil uluslararası düzeyde çok fazla sayıda araştırmacı bulunuyor” diye özetledi.

Bütün kolaylıklar sağlanıyor
“Araştırmacıların Dolaşımı” için 2007-2013 yılları arasında Avrupa Komisyonu tarafından araştırmacılara ve kuruluşlara 4,7 milyar euro fon sağlanacağını ifade eden TÜBİTAK Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, programın, Avrupa dışındaki ülkelerde çalışan ve Türkiye’ye dönmek isteyen Türk araştırmacıların ülkeye dönüşlerinde kolaylıklar sağladığını vurguladı. TÜBİTAK’ın mart ayında ABD’de programı tanıttığını ve o tarihten sonra bu programı kullanarak daha çok araştırmacının Türkiye’ye geliş bağlantılarını kurduğunu anlatan Güler, Türkiye’nin 6. çerçeve programlarına dahil olduğu son 3 yıl içerisinde ise bu fonlardan yararlananların toplam sayısının 40’a yaklaştığını bildirdi.

Nasıl başvuruluyor?
TÜBİTAK AB 7. Çerçeve Programı Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, araştırmacıların, AB’nin uyguladığı programa başvurabilmeleri için teknolojik açıdan gelişmiş bir ülkede son 4 yıl içinde en az üç yıl araştırmacı olarak çalışmaları gerekiyor. Ülkeye geri dönmeye karar verdiklerinde ise ya bir sanayi kuruluşu ya da üniversite gibi ev sahibi bir kuruluş bulmalılar. Onlarla bağlantıya geçtikten sonraki aşama, Türkiye’de yapacakları projelerini Avrupa Komisyonuna sunmaları ve ardından da Brüksel’deki yetkililerin projelerini desteklenmeye değer görmeleri. Olumlu bir cevabın ardından araştırmacıya fon sağlanmış oluyor. Son olarak da Türkiye’de çalışan araştırmacının masrafları üç yıla kadar Komisyon tarafından karşılanıyor. Fona göre, her bir araştırmacı Avrupa Komisyonundan yıllık 25 bin euro alıyor. Bu destek sadece kişisel ihtiyaçlar için veriliyor.

kaynak
 

Berkin Bozdoğan

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Eh başlık biraz abartılı olmuş tabii. Olacak, bir gün üniversite mezun vermek değil bilim üretmek işini yapacak. Hissediyorum... :D
 

Son mesajlar

Üst