Atatürk'ün okuduğu okul ve gizli yahudi olduğu iddiası

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

nagaracuga

Doçent
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
692
Reaksiyon puanı
493
Puanları
63
Bazı blog ve forum sitelerinde New York'ta yayınlanan Forward adındaki bir gazetede yayınlanmış olan "When Kemal Ataturk Recited Shema Yisrael" başlıklı bir yazı kaynak gösterilerek Atatürk'ün gizli yahudi olduğunun iddia edildiğini görüyoruz. Yalnızca bir kişinin bir anı biçimindeki beyanına dayalı olarak bir kimsenin gizli yahudi olduğunu söylemek birçok yönden sakıncalı olabilecek bir durumdur.

Bu iddiayı ortaya atanların Atatürk'ün gizli yahudi olduğuna delil diye gösterdikleri 2. bir husus daha var. Atatürk'ün gittiği ilkokul, derslerde Şemsi Efendi ilkokulu şeklinde öğretiliyordu. İşte bu Şemsi Efendi dedikleri şahsın Şimon Zwi adında bir gizli yahudi olduğundan söz edilmekte. Fakat bu durum da Atatürk'ün gizli yahudi olduğunu kanıtlamamaktadır. Zira inancını gizleyip Müslüman'mış gibi gözüken gizli yahudilerin okullarına Müslüman ailelerin de çocuklarını göndermiş olmaları mümkündür. Aşağıdaki alıntılarda konuyla ilgili bazı açıklamalar bulunuyor.

Taha Kıvanç'ın 1 Temmuz 1999 tarihinde Yeni Şafak gazetesinde yayınlanmış olan Bir Yanlış Düzeltildi başlıklı yazısından:
Atatürk'ün öğretmeni olmasına rağmen Şemsi Efendi ile ilgili yeterli bir bilgi bulmak zor. Ben, adına ilk kez, Şemsi Efendi'nin akrabası olduğu anlaşılan Ilgaz Zorlu'nun makalelerinde rastladım. Oradan da, Doç. Özcan Mert'in "Atatürk'ün ilk öğretmeni Şemsi Efendi" başlıklı bir araştırmasından haberdar oldum. En son, Tarih Vakfı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan "Alevi kimliği" adlı derleme içerisinde bulunan Prof. İlber Ortaylı'nın "Osmanlı modernleşmesi ve Sabetaycılık" adlı çalışmasında karşıma çıktı.

Ilgaz Zorlu Işık Üniversitesi ile hayali tamamlanan Şemsi Efendi hakkında şu bilgiyi veriyor: "Şemsi Efendi, 1852 yılı civarında aslen Sabetaycı (Zorlu, "Bu kavram tarih literatüründe 'dönmelik' olarak ifade edilmektedir" diyor. TK) bir ailenin ferdi olarak doğdu. Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenen Şemsi Efendi Selânik'te açılan bir yabancı okulda çalışmaya başladı. Burada öğrendiği metodları kendi kuracağı bir okulda uygulamak amacındaydı, ancak maddî olanakları yeterli olmadığı için destek bulması gerekiyordu. İşte kendisine bu destek mensup olduğu 'Kapancı' grubu üyelerince sağlanmıştır."

Prof. İlber Ortaylı da başka bilgiler sunuyor: "Şemsi Efendi Sabetaycıdır. Kapani grubundan olduğu söyleniyor. Fakat Karakaş grubu ile işbirliği yapıyor ve eğitimle bu iki rakip dönme grubunun birliğini sağlamak istiyormuş. Atatürk bu modern okulda okuma yazmayı daha çabuk ve doğru öğrendiğini söylemiştir. Bu 'Şemsi Efendi Okulu' dediğimiz, aslında Sabetaycıların açtığı modern Fevziye okullarından biridir. Şemsi Efendi modern fikirleri ve iki Sabetaycı muhalif grubu birleştirme gayreti yüzünden cemaat tarafından aforoz edilmiş, sonra İstanbul'a göçmüş (1912) ve 1917'de orada ölüp Üsküdar'da Sabetaycı mezarlığına gömülmüştür."

(...)

Ilgaz Zorlu, bir yerde, Şemsi Efendi adından sonra açtığı paranteze Şimon Zwi adını da yazmakta (s. 115). Şemsi Efendi'nin hayatının sonuna doğru anılarını kaleme aldığını ve orada Kabbalistik tartışmaları gündeme getirdiği de anlaşılıyor...
Aksiyon Dergisi'nde yayınlanmış olan Selaniklilerin diğer okulu başlıklı yazıda da yine Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yazdıkları anlatılmış:
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Osmanlı Modernleşmesi ve Sabetaycılık" isimli kitabında Şemsi Efendi'nin Sebatay Sevi'nin soyundan geldiğini belirtir. Hatta bir Yahudi ismi olan asıl ismini de zikreder. Ortaylı'ya göre, Şemsi Efendi modern fikirleri ve iki Sabetaycı muhalif grubu birleştirme gayreti yüzünden cemaat tarafından aforoz edilmiş, sonra İstanbul'a göçmüş (1912) ve 1917'de orada ölüp Üsküdar'da defnedilmiştir.
Soner Yalçın'ın Efendi adlı kitabından:
(...) Selanik'te cemaatlerin finanse ettiği modern eğitim veren okullar faaliyetteydi. Bunların en ünlüsü, 1873'te Vali Midhat Paşa zamanında, Şemsi Efendi (Şimon Zvi) tarafından açılan Fevziye Mektebi'ydi. Yoksul bir ailenin çocuğu olan rüştiye mezunu Şemsi Efendi öğretmen olmak ve mahalle mektebinde uygulanan ezbercilik sisteminden koparak yeni öğretim yöntemleri uygulamak amacıyla bu okulu açmıştı. Şemsi Efendi Sabetayist'ti. Buradan hareketle, Fevziye Mektebi'nde salt Sabetayist ya da Yahudi çocuklarının öğrenim gördüğünü söylemek hata olur. Modernleşme taraftarı bazı Müslüman aileler de çocuklarını Fevziye Mektebi'ne gönderdiler.
 

dgarkn

Doçent
Katılım
19 Mayıs 2013
Mesajlar
680
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Yahudi olan adam İsrail'in kurulmasına karşı çıkmaz
 

PetyrBaelish

Profesör
Katılım
15 Mayıs 2012
Mesajlar
4,001
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Adolf Hitler'in de yahudi olduğunu ve İsrail'i kurmak için seçildiğini söylüyorlardı.:p
 

nagaracuga

Doçent
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
692
Reaksiyon puanı
493
Puanları
63
Yahudi olan adam İsrail'in kurulmasına karşı çıkmaz
Atatürk'ün İsrail devletinin kurulmasına karşı çıktığı ile ilgili kaynak olarak Bombay Chronicle adlı bir gazetenin Hakimiyet-i Milliye Gazetesi'ne dayanarak yayınladığı bir haber gösteriliyor. Buna göre Atatürk Temmuz 1937'de TBMM'de yaptığı konuşmada Filistin'e el sürülemeyeceğini söylemiş. Fakat resmî tutanaklara göre o tarihte TBMM'nin tatilde olduğu anlaşılıyor:
Antalya mebusu Dr. Cemal Tuncanın, Meclisin ikinci teşrinin birinci pazartesi gününe kadar tatili
faaliyet etmesi hakkındaki takriri kabul edilerek inikada nihayet verildi

http://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d05/c019/b076/tbmm050190760317.pdf

Bu tutanak 14 Haziran 1937 tarihlidir ve ikinci teşrin olarak bahsedilen ay Kasım ayıdır.
 

Korpe

Rektör
Katılım
2 Ağustos 2009
Mesajlar
10,169
Reaksiyon puanı
16
Puanları
0
Bu konu da bişiler yazarsam kullanıcılarin benim hakkımda ki düşünceleri ve tavırların da değişme olacağını biliyorum ..

O yüzden ifade özgürlüğü diyelim ..

Zamanla müsait oldukça bende bişiler yazağım ... (kafamda ki sorular süpheler alakaya maydonaz olaylar vs..)
 

Karargaht

Dekan
Katılım
14 Kasım 2007
Mesajlar
9,235
Reaksiyon puanı
112
Puanları
63
Atatürk ile ilgili gerçekler hiç bir zaman tam anlamıyla kanıtlanamayacağı için, din düşmanı yada hepimizden çok dinine bağlı biri gibi lanse etmek anlamsız.

İyi yönde yaptıkları kadar kötü yönde yaptıkları da ortada. Buna göre her insanın iyisi kötüsü farklı olabileceği için Atatürk'e bakış açısı da bu yönde farklı.

Fazla mı siyasi konuştuysam.. .
 

mekolac44

Doçent
Katılım
12 Kasım 2012
Mesajlar
774
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Atatürk ün ne olduğu değil ne yaptığı önemli
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst