AMD 690 serisi anakartlarda SATA destekli sabit disklerle AHCI etkinleştirme

Bu konuyu okuyanlar

lux aeterna

Öğrenci
Katılım
22 Mart 2007
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
AMD 690 serisi anakartlarda SATA destekli sabit disklere AHCI etkinleştirilmiş Vista yükleme ve NCQ etkinleştirme rehberi

Microsoft'un da kabul ettiği Microsoft kaynaklı nedenlerden ötürü BIOS'tan AHCI (Advanced Host Controller Interface) etkinleştirilmiş bilgisayarlara normal şartlarda Windows Vista yüklemesi yapılamıyor. Sorunun çözümü Microsoft'a göre Vista yükleme diskinde belli değişiklikler yapmak ile mümkün. Şu an için Microsoft ilgili değişiklikleri yapacak eklentiyi ancak kendisiyle bağlantıya geçen müşterilerine sağlıyor. Sorunun çözümü bu yıl içinde çıkması beklenen Vista SP1 ile gelmesi bekleniyor. Buna karşın sorunun çözümü Microsoft tarafından sağlanana dek biz kendi çözümümüzü geliştireceğiz. Okuyun:

AHCI'nin etkinleştirildiği durumlarda ister normal Windows başlangıcı olsun, ister yüklemesi olsun ilgili sürücülerin okunması esnasında sınırsız döngüye giriyor. Normal Windows başlangıçları için sınırsız döngüye karşı önlem amacı ile Windows otomatik olarak yeniden başlıyor. Tabii ki bu yeniden başlama ilgili sürücünün yüklenmesi yine de başarısız olacağı için sonsuza kadar sürüyor. Yükleme esnasında ise böyle bir önlem olmadığı için ilerleme çubuğu günler, haftalar, aylar boyunca "ilerlemeye" devam ediyor.

32 Bit (x86) Vista'larda daha önceden elimizde bulunan ATI AHCI sürücüleri ile yükleme yapmak mümkün. 64 Bit (x64) Vista'larda ise sürücülerin imzalı olması zorunluğundan dolayı ancak ATI Catalyst 7.5 içinde gelen imzalı x64 sürücüleri ile mümkün oldu. Bu yükleme için gerekecek AHCI sürücülerini (Catalyst pakedini) AMD-ATI'nin sitesinden indirip Catalyst pakediğini C:\ATI dizinine (klasör) açtıktan sonra Drivers klasöründen elde edebilirsiniz. 2.5.1540.35 sürüm No'lu imzalı sürücünün 32 Bit (x86) versiyonu LH, 64 Bit (x64) versiyonu LH64A dizininde bulunuyor. Şimdi bu sürücüyü Windows'umuzu yükleme esnasında kullanmak için bir parmak belleğe, diskete ya da optik ortama (CD, DVD, vb.) atıyoruz.

Yükleme başlasın!

BIOS Setup'a girip (sistem açılışı esnasında "Delete" tuşuna basarak) Integrated Peripherals bölümünden Native IDE olarak kullandığımız bölümü RAID olarak değiştiriyoruz. (BU sınırsız döngü sorunundan dolayı bu adımda AHCI'yi seçmiyoruz.) Windows yükleme diskimizi optik okuyucuya yerleştirip BIOS ayarlarını kaydederek çıkıyoruz. Alışageldiğimiz şekilde Windows yükleme adımlarını yapmaya başlıyoruz. Disk bölümü seçme/biçimlendirme ekranına geldiğimizde sabit diskimizi göremiyoruz. Baştan hazırladığımız sürücülerin bulunduğu ortamı bilgisayara yerleştirip, "Sürücü yükle" tuşuna basıp, ardından sürücünün yolunu gösteriyoruz. Sabit diskimizin bölümleri görünür olmasının ardından yine alışageldiğimiz biçimde Windows yüklemesini tamamlıyoruz.

Yüklemenin gerçekleşmesinin hemen ardından 7.5 Catalyst sürücülerini yüklüyoruz. (Ekran çözünürlüğünü 1440*900 olarak kullanacak arkadaşlar yükleme seçeneklerini özelleştirip görüntü sürücülerini yüklememeliler. Bu yüklemenin ardından Catalyst 7.4'ün içinde bulunan görüntü sürücülerini yükleyebilirler.) Sistemi yeniden başlatıp tekrar BIOS'a giriyoruz. Daha önce RAID olarak belirlediğimiz bölümü bu sefer AHCI olarak değiştiriyoruz. Windows'u açıyoruz. Windows yeni sürücü yüklemelerini otomatik olarak gerçekleştirip sistemi yeniden başlatmak istiyor izin veriyoruz. SATA-AHCI modunda çalışan sürücümüz hazır! Bundan sonraki adımlar SATA ile gelen NCQ yeteneğini etkinleştirmek için...

AMD-ATI'nin sürücü yükleme sayfasından RAID Utility'i indiriyoruz. İçinden çıkan WebPam yazılımını kuruyoruz. Sistemi yeniden başlatıp yazılımı çalıştırıyoruz. Yazılım Mozilla Firefox altında ATI-RAID konsoluna bağlanıyor. Kullanıcı adı "admin", şifre "admin" olarak girip onaylıyoruz. Sabit diskimizin özelliklerine gelip NCQ modunu etkinleştiriyoruz. Sistemden ayrılıp hem AHCI hem de NCQ'su etkinleştirilmiş sistemimizi mutlu, mesut kullanıyoruz.
 
Üst