2900 GT Sessiz Sedasız

Bu konuyu okuyanlar

Berkin Bozdoğan

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Her ne kadar Nvidia'nın 8800GT'siyle rakip olarak görülmemesi gerekse de son ek bakımından benzeşen 2900 GT, sessiz sedasız dağıtıma çıkmaya hazırlanıyor.

AMD'nin ATI Radeon HD 2900 XT grafik kartı bildiğiniz gibi 80 nanometre üretim teknolojisine sahip vediğer HD 2000 serisi grafik kartlarından bu anlamda ayrılıyor. Her ne kadar bu kartın gazlanmış sürümlerini pek fazla etrafta görmesek de, maliyeti ve dolayısıyla performansı da bir miktar aşağı çekilmiş olan bir sürüm olarak Pro ve GT modellerinden daha önce bahsetmiştik. Tabii bunlar tahminler ve bir şekilde üreticilerden sızdırılmış olduğunu düşündüğümüz bilgilerdi.

Azıcık Kırpılmış

Daha önceden de bahsettiğimiz kırpılmış modeller bizi yanıtlmayarak şu anki 2400 ve 2600 serisi kartların üretildiği 65 nanometrelik işlem sürecine inmemiş, yalnızca 2900 XT'nin türevi olarak inşa edilmiş olarak gözüküyor. Gördüğümüz ürün ise ATI'nin önde gelen üreticilerinden Sapphire'ın internet sitesinde yayınlanan bilgiler.

2900gt.jpg

Bir diğer mesele de, kartın benzer (aynı mı desek?) bir soğutucuyla gelmesi; fakat üzerindeki bellek ve işlemci hızlarının düşük tutulması. Diğer taraftan güç gereksinimi azalmış ki, görselde sadece bir tane PCI Express güç bağlantısı görüyoruz. Durun, esas kırpılmış noktayı söylemedik: Bellek arabirimi 512 bitten 256 bite inmiş durumda. Gerçi 2900 XT bu arabirimi her zaman çok verimli kullanamıyordu; dolayısıyla ilk bakışta performansa en çok etki edecek şeyin bu olacağını söylemek abartılı olur.

:: Buraya tıklayarak Sapphire'ın bütün AMD kökenli grafik kartlarının teknik bilgilerine ulaşabilirsiniz. (MS Excel / .xls)

Bilgi için: ATI
SDN - http://shiftdelete.net
 
Üst