Nafile Namazlar

Bu konuyu okuyanlar

aruchan.blog

Müdavim
Katılım
18 Mart 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
56
Puanları
48


Mübarek Ramazan ayının tüm güzelliğiyle devam ettiği şu günlerde dilim döndüğü kadarıyla bu ayda yapılması çok sevap olan ibadetleri yazmaya çalışacağım. Nafile ibadetlere Farz sevabı verilen bu ayda sizlere nafile namazlardan bahsetmek istiyorum.


1. Tesbih Namazı: Bu namazın sevabı çok yüksektir. Çünkü bu namazı halis niyetle kılan kişi anasından doğduğu gün gibi tertemiz ve günahsız olur. Kerahat vakitleri haricinde kalan bütün zamanlarda kılınabilen bu namazı özellikle kandil geceleri ve Ramazan gecelerinde kılmak kat kat sevap kazandıracaktır. Namazın sevabı ve kılınışıyla ilgili Hadis-i Şerifi yazmak bu namaz için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Hazret-i İkrime’den ve o da Hazret-i İbn Abbas’tan (r. anhüm) rivâyet etmişlerdir ki, Resûlü Ekrem Efendimiz (sav) muhterem amcaları Hazret-i Abbas’a (ra) hitaben Tesbih Namazı ile alakalı dikkat çekici şu tavsiyelerde bulunmuşlardır:
“Ey Abbas! Amcacığım! Sana bir şey vereyim mi, sana bir bağışta bulunayım mı? Sana bir özellik tanıyayım mı? Sana on haslet ölçüsü vereyim mi? Sen bu on hasleti yerine getirdiğin zaman, Allah senin geçmiş ve gelecek, eski ve yeni, bilerek veya bilmeyerek yaptığın, gizli veya aşikâr yapılan, küçük büyük bütün günahlarını affeder, bağışlar Bu on haslet şunlardır:
“Dört rek’at namaz kılarsın, her rek’atında Fatiha suresini ve başka bir sure okursun Birinci rek’atta kıraatı bitirdikten sonra, ayakta iken on beş defa: ‘Sübhânellâhi velhamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber (velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym)’ dedikten sonra rükua varırsın ve aynı tesbihi on defa rükûda söylersin Sonra başını kaldırıp, ayakta on defa söylersin Sonra secdeye gider on defa orada söylersin Birinci secdeden sonra iki secde arasındaki oturuşta on defa söylersin İkinci secdeye vardığında yine on defa ve başını secdeden kaldırınca da on defa söylersin Böylece bir rek’atta yetmiş beş defayı tamamlamış olursun
“Ey amcacığım! Eğer güç yetirebilirsen, her gün bu namazı bir defa kılarsın Buna güç yetiremediğin takdirde, her cuma bir defa kılmaya çalışırsın Bunu da yapamazsan, her sene bir defa kılmaya çalış Bunu da yapamazsan hiç olmazsa ömründe bir defa olsun kıl.”


2. Teheccüd Namazı: Farz namazlardan sonra en sevap namaz olduğu Hadis-i Şerifle sabit olan bu namaz geceleyin kalkarak kılınır. Gündüz öğle namazı hangi saatte giriyorsa geceleyin o saatten itibaren imsak kesilene kadar kılınabilir. İki rekat ile oniki rekat arası kılınabilir. En güzeli altı rekattir. İki rekatte bir selam verilir ve Fatiha’dan sonra istenilen sureler okunabilir. Sözlerime iki Hadis-i Şerifle son veriyorum:
“Geceleyin kalkıp namaz kılan ve karısını uyandırarak ona da kıldıran, şayet kalkmak istemezse yüzüne su serpen erkeğe Allah rahmet eder, (günahlarını bağışlar). Yine geceleyin kalkıp namaz kılan ve kocasını uyandıran, kalkmak istemezse yüzüne su serpen kadına da Allah rahmet eder (günahını bağışlar).”
“Kim geceleyin uyanır ve karısını da uyandırarak beraberce iki rekat namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkek ve kadınlardan yazılırlar”


3. Kuşluk (Duha) Namazı:Sabah güneş doğduktan sonra 45 dakikalık kerahat vakti girer. Kerahat vakti çıktıktan sonra öğle namazına 20 dakika kalana kadar geçen zaman kuşluk namazı vaktidir. Bu namaz çok sevap kazandıran nafile bir namazdır. Evde kılındığında eve bereket getirir. Yine iki ile oniki rekat arasında kılınabilir. İki rekatte bir selam vererek altı rekat kılmak daha güzeldir. Diğer namazlardan farkı; son iki rekat oturularak kılınır. Fatiha’dan sonra istenilen sureler okunabilir. Duha namazıyla igili Hdis-i Şerifler:
“Günde iki rekat kuşluk namazı kılanın günahları denizlerin köpüğü kadar olsa, affedilir.”
“Cennetin bir Duha kapısı vardır. Bu kapıdan ancak kuşluk namazı kılanlar girer.”
“İki rekat kuşluk namazı, kabul olunmuş (nafile) bir hac ve umreye bedeldir.”


4. Evvabin Namazı:Akşam namazından sonra yatsı namazına kadar kılınabilen bu namaz yine iki rekatte bir selam verilerek altı rekat olarak kılınır. Fatiha’dan sonra istenilen sureler okunabilir. Evvabin namazıyla ilgili Efendimiz (sav) buyuruyor ki:
“Akşam namazından sonra, arada kötü bir şey konuşmadan, altı rekat nafile namaz kılmak, on senelik ibadete denk olur.”
“Akşam namazından sonra, altı rekat kılanın günahları, deniz köpüğü kadar da olsa, affolur.”


Bu namazlardan başka namazlar da kılınabilir. Ben aklıma gelenleri sizlerle paylaştım. Türkçemiz'de “boş, gereksiz” anlamına gelen “nafile” kelimesi aslında hiç de gereksiz değildir. Çünkü Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar.”

NOT: Yazı bizzat benim tarafımdan kaleme alınmıştır. Eksik ve yanlış varsa bana bildirebilirsiniz.

DİĞER YAZILARIM
 
Üst