SDN Forum »Haberler »SDN Haberleri/Makaleleri (Yeni!) » Pardus 2008 Beta 1 Duyuruldu!

Konuyu Toplam 1 Kişi Okuyor. (0 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir) // 937 kez okundu

LinkBack Seçenekler
Alt 05-06-2008, 14:19   #1

Berkin Bozdoğan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Super Moderator
Durumu: ÇevrimDışı

Ulusal işletim sistemimiz Pardus'un yeni sürümünün çıkmasına az bir süre kala Beta1 sürümünü duyurdu. Yeni sürümdeki yenilikler burada.

23 Haziran'da çıkacak olan Pardus 2008'in ilk beta sürümü duyuruldu. Test etmek ve yenilikleri öğrenmek isteyenler Beta sürümü indirip kurabilirler. Beta1 sürümünde karşınıza çıkan hataları, eksiklikleri ve isteklerinizi geliştirici ekiple paylaşarak gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Özgürlük İçin tarafından bildirilen habere göre yeni sürümde birçok değişiklik ve yenilikler bizleri bekliyor. İşte bunlardan birkaçı:

Yenilikler

:: Pardus teknolojileri: DBus tabanlı yeni COMAR, daha hızlı ve daha yetenekli bir PiSi, tamamen yenilenen YALI, yeni grafik yapılandırma arayüzü, kullanıcılara çok daha fazla kişiselleştirme imkânı sunan yeni Kaptan.

:: Güncel masaüstü teknolojileri: Tüm masaüstünde eksiksiz policykit, consolekit ve dbus/COMAR bütünleşmesi, Pulseaudio desteği, otomatik yazıcı tanıma altyapısı.

:: Yeni görsel tasarım: Açılış ekranından simge setine, masaüstü arka planlarından uygulama açılış görsellerine kadar her noktası yenilenmiş bir Pardus.

:: Geniş paket desteği: Her geçen gün genişleyen ve güncellenen paket deposu; temel sistemde gcc 4.3.1 RC, glibc 2.8, kernel 2.6.24.7, Python 2.5; masaüstünde OpenOffice.org 2.4.1.3, Mozilla Firefox 3.0 RC1 gibi güncel bileşenler.

Küçük Bir Hata

Pardus 2008 Beta'nın ufak bir hatası var: Türkçe ve İngilizce dışındaki kurulum dillerinde, paket kurulumunun hemen ardından kurulum süreci sonlanıyor. Dolayısıyla diğer dillerde kurulum şu anda desteklenmiyor. Test ekibine katılarak Pardus 2008 Beta'da karşınıza çıkan hataları bildirerek katkıda bulunabilirsiniz.

:: Pardus 2008 Beta 1 Kurulan sürümünü indir!

Bilgi için: Özgürlükİçin.com
Yazan: Ertuğrul Hazar
SDN - http://shiftdelete.net
Alt 05-06-2008, 15:06   #2

Tanshaydar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Doçent

Hayırlı olsun. İnşallah çok çok daha gelişmiş bir işletim sistemi olarak karşımıza gelir.
Harddisk'im yetseydi bir bölüm de beta 1 için açıp hata gidermede yardımcı olmak isterdim; ama maalesef yetersiz.
Alt 05-06-2008, 15:30   #3

Reallist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör

İnşallah tahmin ettiğim şey olur. Resmi dairelerde Pardus kullanılır. Hem lisans ücreti hemde istihbarat bizde kalır..
Alt 05-06-2008, 15:52   #4

Tanshaydar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Doçent

Alıntı:
Reallist´isimli üyeden Alıntı
İnşallah tahmin ettiğim şey olur. Resmi dairelerde Pardus kullanılır. Hem lisans ücreti hemde istihbarat bizde kalır..
Sanırım ulusal bir işletim sistemi çıkarmanın bir amacıyda buydu. İnşallah böyle olur.
Alt 05-06-2008, 16:08   #5

Reallist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör

Tübitak'ın bütcesi son 6 yıldır yüksek. Bazı yerlerden kesilipte bu işlere yatırımlar yapıldı. Sonuçunu görürüz inşallah. Mazide bir arabamız var Anadol diye sonu ona benzemez inşallah...
Alt 05-06-2008, 16:46   #6

JuLiuSiuS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Profesör

Ertuğrul güzel haber olmuş Betayı deneyelim bakalım
Alt 05-06-2008, 20:46   #7
Üyecik

Ben hiç denemedim ama denemek isterdim, ne güzel tamamen TÜRk malı, çok hoşuma gitti.
Alt 05-06-2008, 20:56   #8

RadoN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Rektör

Alıntı:
Reallist´isimli üyeden Alıntı
Almanyada Resmi daireler kendi işletim sistemini kullanıyolarmış.. Ülkemizde'de bunun gerçekleşmesi dileği ile..
Devlet ve TUBİTAK bu konuda birleşip güzel bi karar alabilir.. ama son zamanlardaki siyasi gerilimin arasında buna pek sıcak bakacaklarını sanmıyorum.. ;)

Linux gönüllüsü olarak .. Linux / Pardus'u sonuna kadar destekliyorum.. bu konuda bir kaç görev edindim..

<Pardus Özgürlük İçin>
Alt 06-06-2008, 00:03   #9

tktukaci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyecik

arkadaşlar yanlış hatırlamıyorsam kanada da mı ne tum devlet dairelerinde o kurumlar için uyarlanmış linux dağıtımını geliştirip kullandılar ve milyararca dolar tasarruf edildiğinden bahsediliyordu. aslında çok önemli bir konu. pardus dan isteğimiz ise ubuntu gibi olsun cd yi takalım internete filan girelim eğer beğenirsek yukleyelim. hem çalışan cd hemde kurulan cd taşımak çok zahmetli onu bir hallederlerse çok güzel olacak!
Alt 07-06-2008, 16:21   #10
Üyecik

Verilimiş olan 2008 beta hatalı iki kere iso yazdırdım

Seçenekler

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 14:50 .

Reklam