Merhabalar;
Tesadufen gazete okurken ipv6 ile ilgili bir haber gordum.Turkiyede durum nasil denildiginde direkt bu sayfaya yonlendirildim ve forumda JuLiuSiuS adli kullaniciya cevaben yazmak icin hemen uye olayim dedim.Merak etme JuLiuSiuS sana kizmayacagim

Sadece Turkiye`de de bir takim islerin onceden yapildigini ve bunun uzerinde calisan insanlarin oldugunu soylemek istedim.
Neyse girisi kisa keseyim isterseniz Turkiye`de IPv6 ile ilgili durum nasil ? neler yapildi su ana dek? kabaca ozetlersek.
2003 yilinda TUBITAK-ULAKBIM olarak 3 kisi bu yola ciktik.Ben Hayrettin Bucak, Onur Bektas ve Tufan Karadere.Sakin bu isimleri sayarken reklam yaptigimi sanmayin

.(TUBITAK-ULAKBIM neresidir diye simdi dusunurseniz eger
www.ulakbim.gov.tr yi bir inceleyin derim.) Ve o zaman mevcut sunucularimizi IPv6 ile uyumlu calisir hale getirdik.Arkadaslar bundan 5 sene oncesinden bahsediyorum.Ve tum bunlari gerek Akademik Bilisimlerde gerekse katildigimiz her bilisim toplantilarinda sunumlar yaparak anlattik.Hep dedigimiz sey ise sonunda IP sikintisi cekilecegi ve modern teknoloji ile birilikte beyaz esya , otomotiv vs alanlarinda da IP kullanimina gidilecegini ve yillar once Cin`in nufus ve kullanici yogunlugu yuzunden bu protokole gectigini ve bizim de hazir oldugumuzu bilgi ve tecrubelerimizi paylasabilecegimizi 2003 yilindan beri soyledik.Ilk baslarda ne gerek var mevcut IP yetiyor gibi tepkiler aldik malesef.Galiba herkes herzaman oldugu gibi once A.B.D gecsin microsoft henuz birsey yapmadi vs demekle kalmisti o zamanlar.Ama biz yilmadan usanmadan birgun bunu kullanacagiz ve o gun geldiginde neden teknik hizmeti disardan para karsiligi alalim dusuncesi ile konuyu hep sicak tuttuk.Oyle ki bir gorev gucu (task force) olusturduk.Sonra universitelerde bilgi islemlerde konu ile ilgilenen kisileri bu gorev gucune dahil ettik.Cogu Universiteleri IPv6 uyumlu hale getirdik.Sonra Turkce kaynak sikintisi yasandigindan mevcut birikimlerimizi ve yabanci kaynaklari Turkceye cevirip bir web sayfasina koyduk.
Yani anlatacak aslinda cok sey var ama ben en iyisi kisa kesip ilgili linkleri size vereyim.
Aslinda bu kadar da uzun yazmiyacaktim ama lutfen arkadaslar Turkiye`de de birseyler yapildi ve yapilmaya devam ediyor ve merak etmeyin yeterince ipv6 adresimiz var
http://www.ipv6.net.tr incelerseniz her turlu bilgiye ulasabilirsiniz.
saygilar
Hayrettin BUCAK