User Tag List
İnternette Saklanmak Çok mu Zor?
SDN Haberleri/Makaleleri (Yeni!) forumunda İnternette Saklanmak Çok mu Zor? konusunu incelemektesiniz.
Gündemi meşgul eden olaylardan biri de internet üzerinden ihbar yapan kişinin izinin sürülüp sürülmeyeceği. Bu yazıda, konuyu teknik olarak biraz daha yakından inceliyoruz. Güvenlik güçlerine yardımcı olmak üzere yapılan ihbarlar ...
-
13-03-2010 19:25 #1
İnternette Saklanmak Çok mu Zor?
Gündemi meşgul eden olaylardan biri de internet üzerinden ihbar yapan kişinin izinin sürülüp sürülmeyeceği. Bu yazıda, konuyu teknik olarak biraz daha yakından inceliyoruz.
Güvenlik güçlerine yardımcı olmak üzere yapılan ihbarlar için farklı yollar mevcut. Telefon, posta, şahsi müracaat gibi seçeneklerin yanı sıra internet de bu iletişim için sunulan seçenekler arasında.
Hemen hemen her polis aracının üzerinde de görebileceğiniz 155@iem.gov.tr adresi, bu işler için ayrılmış durumda. Şu sıralar gündemi meşgul eden silah yüklü kamyonun ihbarının e-posta adresi üzerinden ihbar edilmesi üzerine söylenenler ise bu konuda ulusal basının aslında ne kadar bilinçsiz olduğunu da ortaya koyuyor.
Bu yazıda, ilk görülen IP adresinin her şey olmadığını açıklamaya çalışacağız.
E-postadan IP Adresi Nasıl Bulunur?
Size gelen bir e-postanın, nereden geldiğini görmeniz çok kolay. Hatta en çok kullanılan e-posta servislerinden biri olan Gmail'de bunun nasıl yapıldığını anlatalım;

[ ]Size gelen e-postayı açın.
[ ]Sağ üsr tarafta yer alan aşağıya dönük ok işaretine tıklayın.
[ ]Açılan menüden "Show Original" seçeneğine tıklayın.
[ ]Yeni açılan sayfada, IP adresi de dahil tüm detayları göreceksiniz.
Bu işlemlerin bir benzerini Outlook gibi e-posta istemcilerinde de yapabiliyorsunuz.
Bu kaynakta da görebileceğiniz gibi, size gönderilen bu e-postanın hangi sunucudan, hangi IP üzerinden geldiğini görmeniz mümkün.
IP Üzerinden Adres Nasıl Bulunur?
Size gönderilen bu e-postadan elde ettiğiniz IP adresini takip etmeniz mümkün. Bunun nasıl yapıldığını kendi IP adresiniz üzerinden yola çıkarak açıklayalım.
Kendi IP adresinizi öğrenmek için yapmanız gereken çok basit.
Yaptığımız ilk denemede bu servis,
Sakarya'da olduğumuzu görebildi.
[ ]whatismyip.com adresine girin.
[ ]Açılan sayfadaki IP adresini kopyalayın.
[ ]ipaddresslocation.org adresine girin.
Karşınızda bu IP adresinin hangi internet servis sağlayıcısı tarafından hangi şehirde verildiğini görmeniz mümkün.
Elde edilen IP numarasının size kesin ve net sonuç verdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Şimdi de bunun nedenlerini sıralayalım.
Proxy ile Kandırmak Mümkün
Takip edilmek istemeyen bir kullanıcı, bunu rahatlıkla yapabilir veya bulunmasını çok zor hale getirebilir. Akla gelen ilk saklanma yöntemi Proxy, yani vekil sunucu kullanmak. Bu, iletişimi başka bir yer üzerinden gerçekleştirmek anlamına geliyor.
Yüzlerce ücretsiz vekil sunucu (proxy) adresi
proxy4free.com/page1.html adresinde görebileceğiniz sayısız Proxy sunucusu, bu hizmet için hazırda bekliyor. Bu sayfalarda listelenen bir ülkeden vekil sunucu seçerek işlem yaptığınızda, teknik uzmanların sizi Meksika'da veya Japonya'da zannetmeleri çok kolay.
Ulaştıkları yerin bir Proxy servisi olduğunu anladıklarında ise işler daha da karmaşık hale geliyor ve bu servisten hizmet alan kişilerin bilgisi isteniyor. Bu da servisi sağlayan kişi veya kurumun insafına kalmış demektir.
Geçici E-posta Adresleri
İz bırakmadan e-posta göndermenin bir diğer yolu da ömrü çok kısa olan e-posta hizmetlerinden faydalanmak. 10minutemail.com gibi bir servis, ömrü sadece 10 dakika olan bir e-posta adresi açıyor.
Bu hizmetin açılma nedeni ise istenmeyen mesajları (spam) engellemek. Diyelim ki bir forumdaki içeriğe ulaşmak için sizden üyelik isteniyor ve adresinizi de onlarla paylaşmak istemiyorsunuz.
Bu durumda 10 dakikalık e-posta servisinden faydalanarak kendinize geçici bir adres alıyorsunuz, bu adresi foruma veriyorsunuz, içeriğe ulaşıyorsunuz ve 10 dakika sonra bu e-posta hesabı ölüyor.
Böylece spam yapacak kişiler de hüsrana uğramış oluyor. Bu amaçlar için oldukça güzel bir servis gibi görünse de, izinin sürülmesini istemeyen kişiler, bu hizmetleri kötüye kullanabiliyorlar.
Bir diğer Yol: Uzaktan Erişim
İz belli etmek istemeyen kişiler için bir diğer seçenek de uzaktan erişim. Bir hosting şirketinden alınan sunucuya uzaktan erişerek tüm işlemlerinizi o sunucuda gerçekleştirebilirsiniz.
Sizi bulmak isteyenlerin önce sunucuya, sonra sunucudaki kayıtlara ve o kayıtlardan sonra da size ulaşması gerekiyor.
Ele Geçirilen Bilgisayarlar
İz bırakmak istemeyen kullanıcılar, eğer biraz daha deneyim sahibi ise o zaman hacking yaparak da işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Güvenlik açığı olan bilinçsiz kullanıcıların bilgisayarlarına erişim sağlayan hacker'lar, işlemleri bu bilgisayar üzerinden yapabiliyorlar ve daha sonra da iz bırakmadan yok olabiliyorlar. Tüm suç, hiç haberi olmayan kullanıcıya kalabiliyor.
İzin sürülmesini güçleştiren birçok nedeni saydık. Bu nedenler arasına bir de altyapı sahibi kurumun ne kadar iyi işlediğini eklemek gerekiyor. Ülkemizde bu hizmeti Türk Telekom yapıyor. Her ne kadar IP adreslerimizin hangi şehirlere ait olduğu bilgisi doğru olarak verilmese de bu kayıtlar çok daha detaylı verilerle Türk Telekom'da saklanıyor.
Emniyet yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, bulunmak istenen bir IP adresinin güvenlik güçlerine ulaşmasından en fazla yarım saat sonra ilgili IP adresine fiziksel olarak ulaşım sağlanılıyor.
Sonuç
Tüm bu bilgilerden sonra özetlemek gerekirse; internette yaptığımız her işlem bir şekilde kayıt ediliyor. Bu verilere ulaşmak, bazen mümkün iken bazen de imkansız hale gelebiliyor. En net verilere internet servis sağlayıcılarının ulaşabildiğini, bu sağlayıcılar dışında sizlere sunulan bilgilerin kesin olmadığını belirtelim.
:: İnternet üzerinden izlendiğinizi düşünüyor musunuz?
Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net
-
13-03-2010 21:13 #2
Çok güzel bir makale hazırlamışsınız. Tebrikler.
ipaddresslocation.org ile doğru IP adresinizi verseniz bile bulunduğunuz yeri tam olarak göstermiyor. Sadece o kişiye çok yakın bir bölgenin fiziksel adresi veriliyor. Bundan da bir fikir edinebiliriz. Zaten makalenin sonunda buna değinilmiştir.
Aslında çok daha profesyonel metodlar daha var. İşin ince eliyip, sık dokunan kısmı yani ...
Saygılar.
-
13-03-2010 21:37 #3
- Üyelik tarihi
- Apr 2009
- Yaş
- 30
- Mesajlar
- 1
iyi de statik ıp adresimiz yokki durmadan değişiyor bu nasıl bulunur ki?
-
13-03-2010 21:43 #4
-
13-03-2010 22:17 #5
Tüm verilerimiz kaydedildiğine göre şöyle düşünebiliriz..
:: Gönderilen elektronik postanın gönderilme saati ve tarihi var öyle değil mi ? Ve o tarih saatte de o ip adresinin hangi bilgisayara atanmış olduğu da kayıtlara geçiyor ise bu da Türk Telekom'un kayıtlarında ise neden bulunamasın ki ?
-
13-03-2010 22:19 #6
Profesyonel olanlar burada kullanılan hiç bir yöntemi kullandığını sanmıyorum. Yine devletin resmi kurumlarının suçlu ne kadar profesyonel olursa olsun teknolojik imkânlar sayesinde kararlıkla üzerinde durulması halinde yakalanacağını biliyoruz.
Burada tek sorun suçlunun “yakalanamaz” olması değil, “suçlu sayısının fazlalığıyla” ilgilidir.
Dilediğiniz kadar profesyonel olun, dilediğiniz kadar kurnaz olun; isterseniz “ en iyisi” olun yakalanmanız 21yy’ın dünyasında bir saatle olabilir, 10 yılda olabilir. Zira teknoloji dünyasında izinizi kaybedemeseniz. Yakalanmıyorsanız sadece izinize ulaşılmamıştır, ama şimdilik. 1 sat sonra geliştirilecek yeni bir yazılımla ulaşılmaz sandığınız izinize rahatlıkla ulaşılabilir. Yâda 10 yıl sonra.
Hani bir reklam vardı “biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu” diye. Buda öyle bir şey. Burdaki farklılık "en iyi" olma iddianızın biraz daha kısa sürecek olması. Siz Türkiye de geliştirdiğiniz bir yazılımla en iyi olma iddiasında bulunurken ABD’de bir başkası çoktan sizden daha iyisini üretmiştir bile.
Velhasılı kelam söylemeye çalıştığım şey buradaki yöntemlerin “atıl” olduğudur. Daha iyisi çoktan yapıldı. Ve devlet daha iyisini yaptığında da kaçacak pek bir yeriniz yokJ
-
13-03-2010 22:31 #7
-
13-03-2010 22:32 #8
Dedikleriniz doğrudur.
Ancak bu işleri yapanlar kendi bilgisayarlarından yapıyorlar ise er veya geç yakalanırlar.
Ancak güvenlik kamera sistemi ve bilgisayarları kontrol eden internet cafe yazılımları yüklü olmayan bir internet kafeden mesaj gönderiliyorsa, o kişiye ulaşmak çok zor bir şeydir. İmkansız gibi bir şey..
Bu tür internet kafelere çok rastladım.
-
13-03-2010 23:23 #9
Öncelikle merhaba.
Şunu belirteyim ki uzun süre önce ip ile ve cep telefonu numarası ile yer tespiti konularına epey kafa yordum. Ancak anladım ki ip ile yer tespiti bakımından normal ir kullanıcı yada lamer ipaddresslocation.org gibi sitelerde kişinin hangi santrale bağlı olduğu haricinde bir sonuca ulaşamıyor. Cep telefonu numarası ile yer tespiti yapmak isterse de http://www.themobiletracker.com/english/index.html adresinde ki sonuçtan öteye gidemiyor.
Lakin türk telekom ip adresi ile ne zaman nereden bağlanılmış ve hatta hangi içeriklere girilmiş her türlü bilgiyiğ saklıyor. İp den yer tespiti yapabilmek için türk telekom database i ele geçirmek lazım. Onun dışında ne program nede web hizmeti işe yaramaz.
-
14-03-2010 00:07 #10
- Üyelik tarihi
- Mar 2010
- Mesajlar
- 23
Gizlenmekmi? cok kafa yormaya gerek yok
Internet üzerinden bilgi trafigi paketler halinde düzenlenir bilgiler transfer edilir, siz bu paketi istediginiz kadar dolastirin, sonuc degismez. nerden geldigi, hangi yollardan gectigi, gectigi her nokta tarafindan kaydi tutuluyorsa bulunur, ki cogunlukla da bu tür sevislerin saglayicilari belli bir süre bu kayitlari tutmak ile mükelleftirler.
ille de gizli kalmak istiyorum diyorsaniz cözüm basit, gidersiniz kalabalik bir internetcafeye, yaparsiniz yapacaginizi
sonucta isin yapildigi pc yi bulmak zor degil, ama o pc toplu kullanima acik bir pc ise siz kendi hakkinizda bilgi vermediginiz sürece anonymsinizdir.
Konu Bilgileri
Bu konuyu görüntüleyenler
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)
Benzer Konular
-
İnternette Rekortmeniz!
Bursalim - forum İnternet HaberleriCevaplar: 14Son Mesaj: 26-09-2010, 12:35 -
İnternette Hız Rekoru
Jojoba - forum Konu DışıCevaplar: 22Son Mesaj: 31-12-2008, 01:02 -
İnternette dürüstlük....
wbmstr - forum Konu DışıCevaplar: 0Son Mesaj: 20-04-2008, 20:03



Alıntı





Robin who?
Cafe SDN [English]