C# ta Girilen Sayının Asal Olup Olmadığını Yazan Program ?

Etiketli Kullanıcı Listesi

Gösterilen Sonuçlar: 1 ile 13 ve 13
Like Tree3Beğeni
  • 1 Post By BeyDadaş
  • 2 Post By engerex

Konu: C# ta Girilen Sayının Asal Olup Olmadığını Yazan Program ?

  1. #1

    Üyelik Tarihi
    15-03-2013
    Mesajlar
    203

    Standart C# ta Girilen Sayının Asal Olup Olmadığını Yazan Program ?

    Arkadaşlar C# ta textbox a girilen bi sayının asal mı değilmi olduğunu bulan bi program nasıl yazabiliriz?Uğraştım fakat bulamadım. bana açıklayarak anlatabilir misiniz?

  2. #2

    Üyelik Tarihi
    20-04-2010
    Mesajlar
    14

  3. #3

    Üyelik Tarihi
    15-03-2013
    Mesajlar
    203

    Standart

    Alıntı barankaynak Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    valla kardeş hiç bişey anlamadım kusura bakma ama . bide sanırsam bu c# console için. açıklamalı olarak anlatabilir misin?

  4. #4
    engerex - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    16-08-2008
    Mesajlar
    7.393

    Standart

    Çeşitli yol izleyebilirsin.
    Örneğin;
    Sayımız 47 olsun.
    -Bir döngü oluşturursun. Sayının yarısına kadar döngüyü çalıştırırsın. 47 mod SAYIMIZ ile kalanı bulursun.

    Bir diğer yöntem 47'nin kare kökü = 6.855... tam sayı kısmı = 6 >>> Döngüyü sadece 2'den 6'ya kadar çalıştıralım. Eğer 2, 3, 4, 5, 6'ya bölünmezse asaldır. (47 mod SAYIMIZ)

  5. #5
    annttiigs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    07-02-2007
    Yaş
    29
    Mesajlar
    2.578

    Standart

    Yani bunu modellemek bu kadar zor olmasa gerek. Açıyorsunuz; google.
    Sonrasında asal sayı olma kurallarından birini seçiyorsunuz. Yapacağınız şey iki tane for iki tane if.
    Eğer bunları yapamıyorsanız biraz ağır gibi gelecek ama doğru bir söz olacak. Bence olaya en baştan başlayın.

  6. #6
    BeyDadaş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    15-10-2012
    Mesajlar
    91

    Standart

    for (long i = 1; i < 1000000; i++){

    bool asalMi = true ;

    //Sayının asal olup olmadığını kontrol ediyor

    for (int = j = 2; j <i;j++){

    if (i % j == 0){

    asalMi = false;
    break;
    }

    }

    //asal olan sayılar ekrana yazdırılıyor

    if (asalMi){

    listBox1.ıtems.Add(i + " ");

    }

    }
    emretanriverdi bunu beğendi.

  7. #7

    Üyelik Tarihi
    15-03-2013
    Mesajlar
    203

    Standart

    Alıntı annttiigs Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yani bunu modellemek bu kadar zor olmasa gerek. Açıyorsunuz; google.
    Sonrasında asal sayı olma kurallarından birini seçiyorsunuz. Yapacağınız şey iki tane for iki tane if.
    Eğer bunları yapamıyorsanız biraz ağır gibi gelecek ama doğru bir söz olacak. Bence olaya en baştan başlayın.
    kardeş bizde öğrenmeye çalışmak için soruyoruz zaten. bilsek sormayız.belki çok kolaydır belki çok zordur ama ben yapamadım !

    - - - Mesaj Güncellendi - - -

    Alıntı BeyDadaş Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    for (long i = 1; i < 1000000; i++){

    bool asalMi = true ;

    //Sayının asal olup olmadığını kontrol ediyor

    for (int = j = 2; j <i;j++){

    if (i % j == 0){

    asalMi = false;
    break;
    }

    }

    //asal olan sayılar ekrana yazdırılıyor

    if (asalMi){

    listBox1.ıtems.Add(i + " ");

    }

    }
    Çok sağol kardeş eline sağlık işime yaradı

  8. #8
    BeyDadaş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    15-10-2012
    Mesajlar
    91

    Standart

    Önemli değil yazarak anlatılamayacağı için kodu yazdım sadece kusura bakma.

  9. #9

    Üyelik Tarihi
    14-04-2009
    Yaş
    26
    Mesajlar
    1.487

    Standart

    o sayıya kadar olan sayıları tek tek denemenize gerek yok. girilen sayının yarısına kadar olan sayıları denemeniz yeterli olacaktır. bu işlem süresini kısaltır.

  10. #10
    engerex - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    16-08-2008
    Mesajlar
    7.393

    Standart

    Alıntı ndrshn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    o sayıya kadar olan sayıları tek tek denemenize gerek yok. girilen sayının yarısına kadar olan sayıları denemeniz yeterli olacaktır. bu işlem süresini kısaltır.
    2 hariç çift sayıları, 3 hariç katları, 5'in çift katlarını çıkar daha da kısalır.
    Kök yönteminde daha da kısa.
    mutahhar ve emretanriverdi bunu beğendiler.

  11. #11

    Üyelik Tarihi
    15-03-2013
    Mesajlar
    203

    Standart

    Alıntı BeyDadaş Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Önemli değil yazarak anlatılamayacağı için kodu yazdım sadece kusura bakma.
    Olsun kardeş yinede işime yaradı

  12. #12

    Üyelik Tarihi
    14-04-2009
    Yaş
    26
    Mesajlar
    1.487

    Standart

    Alıntı engerex Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    2 hariç çift sayıları, 3 hariç katları, 5'in çift katlarını çıkar daha da kısalır.
    Kök yönteminde daha da kısa.
    abi o büyük sayılarda daha kullanışlı olur sanki. yani listeye atarken o kontrolleri yapsa sonra diğerlerini kontrol etse büyük sayılar için uygun sonuç verir gibi

  13. #13
    BeyDadaş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    15-10-2012
    Mesajlar
    91

    Standart

    Alıntı ndrshn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    o sayıya kadar olan sayıları tek tek denemenize gerek yok. girilen sayının yarısına kadar olan sayıları denemeniz yeterli olacaktır. bu işlem süresini kısaltır.
    Arkadaşın dediği gibi "1000000" değeri bir değişkene atanıp programın hızlı çalışmasını sağlaya bilir .

Konu Bilgileri

Bu konuyu görüntüleyenler

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 12-03-2011, 20:59
  2. Bir gecede göğüslerim yok olup penisim çıktı...
    RuNaL - forum Gündem (Dünya/Türkiye)
    Cevaplar: 30
    Son Mesaj: 06-11-2010, 07:37
  3. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 29-08-2009, 22:53
  4. Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 09-09-2007, 12:52
  5. 12 Kez Ölüp Dirildi
    alicia - forum Konu Dışı
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 08-09-2007, 13:22

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •