Web sitesi yapmaya nereden başlamalıyım?

Bu konuyu okuyanlar

Rom.

Rektör
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
Web sitesi nasıl yapılır? nereden başlamalıyım? web sitesi yapmak istiyorum ayrıntılı kaynak yok mu?

Bu soruların cevapları birçok internet kullanıcısının merak ettiği bir konudur. herkes kendi dilince bir şeyler söylüyor çok az kişi bu söylenenleri anlayabiliyor. şimdi sizlere web sitesi nasıl yapılır, hangi araçlar hangi programlar kullanılarak hazırlanır anlatmaya çalışacağım.

1-web siteniz bir şablon üzerine giydirilmelidir yani web sitesinin bir tasarımı olmalıdır. internet dilinde buna template denmektedir. template hazır tasarım anlamına gelmektedir. bazılarınız sorabilir; "özgün bir şeyler kullanmak istiyorum o zaman ne yapmalıyım?" eğer tasarımınızı kendiniz yapmak isterseniz tasarım programlarından adobe dreamweaver veya microsoft frontpage programlarını kullanabilirsiniz. tasarımımız veya kullanmak istediğimiz template’i belirledik. ikinci aşamaya geçelim.

2- şimdi bu tasarıma metinler resimler eklememiz gerekecek. eskiden bu durum oldukça zordu, hani hepinizin bildiği html adında bir şey vardı. örneğin sitenizde neler olacak ana sayfa, hakkımızda, referanslar, projeler… listeyi uzatmak mümkün. buna göre tasarımımız veya kullandığımız template en az 4 sayfadan oluşacak. düşünecek olursak bir şirket veya şahıs referansını her gün artırmak isteyecek, dolayısıyla her defasında yeni bilgilerin olduğu referans sayfası eklemek gerektirecek (referans1.html, referans2.html… gibi). bu iş oldukça sıkıcı ve uzun bir yöntemdir. bu sıkıcı metodun yerini günümüzde asp.net, asp, php gibi web programlama dilleri almıştır.
asp.net ile sitenizi yapmak isterseniz microsoft visual studioprogramını (2003, 2005, 2008 ve 2010 sürümlerinden) kullanabilirsiniz.
asp ile programlamak isterseniz adobe dreamweaver, asp express gibi ( iss kurulu olması kayıdı ile: windows iis kurmak için işletim sisteminizin "denetim masası"ından "program ekle veya kaldır" seçilir. bu ekrandan "windows bileşenlerini ekle/kaldır" butonuna tıklanır. gelen ekrandan "internet information services (iis)" seçilir. daha sonra ileri butonu tıklanır.uyarı: bu işlem yapılırken windows kurulum cd sini hazır bulundurmalısınız. bu kurulum için windows kurulum cd'sini isteyecektir. iis’in sorunsuz kurulup kurulmadığını anlamak için bilgisayarım üzerinde sağa tıklayarak "yönet" seçeneğine tıklamalısınız. gelen ekranda "web siteleri" ne tıkladığınızda "çalışıyor" ifadesini görmelisiniz.) programlar ile asp kodlayabilirsiniz.
php’de yine dreamweaver veya not defteri gibi bir text editörü ile kodlanabilir.
bütün bu dillerin ortak noktası eklediğiniz bilgileri saklayacak bir veritabanı içermesidir. en çok kullanılan veri tabanlarımicosoft access, microsoft sql server, firebird, oracle veri tabanlarıdır. sitemizi kodladık veri tabanında sakladık şimdi ne yapacağız?

3- sitemizin kodlarının internette barınacağı bir evi ve bir de adresi olmalı. sitemizin barınacağı yerin adı host veyahosting’dir. evimizin adresi ise domain'dir.
yani www ile başlayan internet adresleri bizim domainimizdir.host ve domain’i internette satış yapan firmalardan temin edebilirsiniz. kredi kartı veya havale ile ödeme yapıp evimizi ve adresimizi alırız.

4- domain ve host hazır sitemizi artık yayına geçirelim. domain ve host’u farklı firmalardan aldıysanız, ev adresimizi evimize yönlendirmemiz gerekecek. host aldığımız firma bize dosya yükleme işlemleri için ftp şifresi ve kullanıcı adı verecek dosyaları filezilla veya ftp cute programıyla hotsumuza yüklüyoruz. sitemiz artık hazır.

5- adim@siteadi.com gibi bir mail adresi almak istersek ne yapacağız? host’u aldığımız firma bir de cpanel veyapleskpanel kullanıcı adı ve şifresi verecek, burada cpanel.siteadi.com’dan (pleskpanel.siteadi.com) giriş yapıpadd new mail kısmından mail adresi oluşturacağız. mail girişleri için webmail.siteadi.com veya mail.siteadi.com’dan giriş yaparak işlemi tamamlıyoruz.

neler öğrendik
artık web sitesi yaparken neler gerekli nereden başlayacağız, kullanılan programlar, hangi web programlama dili hangi programla kullanılır neler gerektirir biliyoruz. domain nedir host nedir nasıl dosya yükleriz hepsi hakkında artık bir fikrimiz var.

yararlı olması dileğiyle.
iyi çalışmalar...

Kaynak
 

zootechnist

Doçent
Katılım
29 Mayıs 2009
Mesajlar
837
Reaksiyon puanı
22
Puanları
18
Müsadenle bir iki şeyde ben eklemek istiyorum.

Bir kod editörüyle site kodlanabileceği gibi günümüzde yaygın şekilde profosyonel olarak ta kullanılan CMS(content management system-içerik yönetim sistemi) adı verilen bir nevi hazır site şablonu olarak ta düşünülebilecek sistemler de mevcut.Kurulumu ve kullanımı çok basit olan bu sitemlerin en çok kullanılanları:joomla,drupal,wordpress,xoops,mambo,vb.

Ayrıca isim@siteadi.com şeklinde mail alabilmenin bir yolu da ücretsiz google applications hesabı.
Düşük özellikli hosting paketlerinde çoğunlukla az sayıda mail hesabı verilir.Ancak Google Applications'a kaydolarak ücretsiz şekilde 50 adet kendi domain uzantınızda mail hesabı alabilirsiniz.Böylece hem gmail'in geniş kapasitesinden faydalanmış olursunuz.Bunun için MX kayıtları ayarlamak gerekiyor.Ama google size adım adım nasıl yapacağınızı anlatıyor.

kaynak:kendim :)
 

Son mesajlar

Üst