Haber Kan Sulandırıcı Ne İşe Yarar?

seren 56

Öğrenci
Katılım
31 Aralık 2015
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Kan Sulandırıcı Ne İşe Yarar? sorusuna gelecek olursak kan sulandırıcı ilaçlar hem atardamar hem de toplardamarı içeren kalp damar sisteminde kanın daha akışkan olmasını sağlayan ilaçlardır. Kan cıvıtıcı ya da kan inceltici olarak bilinen bu ilaçların kullanımındaki asıl amaç kan ve kalp damarlarının içerisinde kanın pıhtılaşmasına engel olmaktır. Bu sebeple hem damar hem de kalp hastalıkları için kullanılabilir. Tıkanıklık sorunlarını önlemek için tercih edilen bu ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Bilinçsiz şekilde kullanılan kan sulandırıcı ilaçların ölümcül kanama artışına yol açabileceği, bu nedenle kısıtlı alınması gerektiği belirtilir. En önemli yan etkisi olan kanama vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkabilir. Hatta bu kanama bazen fark edilmez ve beyin kanaması gibi durumlarla hayati tehlikeye sebep olabilir.


Kimler Kan Sulandırıcı Kullanmalıdır?​

Kan sulandırıcı kullanacak kişiler doktor tarafından belirlenir. Halk arasında aspirinini bu amaçla sıklıkla kullanıldığı görülür fakat bununla ilgili çeşitli yanlışlar mevcuttur. Bilinçsiz kullanımın önüne geçmek adına doktorlar tarafından yapılan açıklamalar belirli felç türlerini ya da kalp krizini geçirmiş olan kişilerin sulandırıcı kullanmaları önerilir. Burada amaç aynı sorunun tekrar ortaya çıkmamasıdır. Kalp krizi ve felce ek olarak by pass ameliyatı olmuş ya da stent takılmış kişiler de kan sulandırıcı ilaç kullanımına uygun kabul edilir. Günlük olarak kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar kanın pıhtılaşma yeteneğinin azalmasını sağlayacaktır.

Kan Sulandırıcı Kullanılmazsa Ne Olur?​

Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmazsa risk grubunda bulunan kişilerin damarlarında pıhtı görülme ihtimali artacaktır. Atardamarlar kalbin beslenmesini sağlayan damarlar olup bunların tıkanması o organın ve dokunun beslenmesini bozacaktır. Eğer beyin atardamarı tıkanırsa felç ve benzeri sorunlar, kalp atardamarı tıkanırsa kalp krizi ya da kalp spazmı, bacak atardamarı tıkanırsa bacakta yürüme güçlüğü, ayak kangreni ya da ayakta uzun süre iyileşmeyen yara gibi durumlar ortaya çıkar.

Toplardamarlar ise organlarda ve dokularda bulunan kullanılmış kanı kalbe geri taşır. Eğer bu damarda tıkanıklık olursa kalp ilgili yere gidemez ve birikerek göllenme olur. Bu dokular şişmeye başlar ve bunun önlenmesi için kan sulandırıcı ilaca ihtiyaç duyulur. Özellikle tıkanıklık ve şişlik hali bacakta daha fazla görülür.

Kan Sulandırıcı İlaç Kullanırken Nasıl Beslenmek Gerekir?​

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar beslenmeye ekstra özen göstermelidir. K vitamini içeren besinler tüketimde aşırıya kaçılmadan yenilmelidir. Bu gıdalar arasında karnabahar, kuşkonmaz, bezelye, kırmızı et, tereyağı, yumurta, portakal, elma, yer fıstığı, çilek, yeşil fasulye, avokado, kahve yer alır. Bu kişilerin kızılcık, kiraz, greyfurt ya da greyfurt suyu tüketmemeleri gerekir. Gıda takviyesi kullananlar uygunluk açısından doktora başvurmalıdır. Alkol tüketimi kanama riskini artıracağı için tüketiminden kaçınılmalıdır. Günlük tavsiye edilen miktarın üzerinde C, A ve E vitamini alımı önlenmelidir. Kefir ve yoğurt gibi gıdaların içinde yer alan faydalı bakteriler ilaca ters etki gösterebilir. Bu sebeple kan sulandırıcı kullananların probiyotik destek kullanmaları ya da bol miktarda yoğurt tüketmeleri tavsiye edilmez.

Kan Sulandırıcı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?​

Kan sulandırıcı tipi ilaçlar doktor önerisi olmadıkça ve gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Miktarının fazla kaçması yani yanlış kullanımı aşırı kanamaya yol açar. Bu tür ilaçların 18 yaşının altındakilerde kullanımı tavsiye edilmez. Eğer ilaç aldıktan sonra ilacının etkisinin çok zayıf ya da güçlü olduğu hissediliyorsa hemen doktora başvurmak gerekir. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olan hastaların kan sulandırıcı kullanımında daha fazla dikkatli olmaları önemlidir. Yüksek tansiyonu olan kişilerde hayati sorunlara yol açabilir. Daha sağlıklı ve etkili sonuçlar için normal bireylerde kan sulandırıcı ilaçların gece yatmadan önce alınması tavsiye edilir.

Kan Sulandırıcı Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?​

Kan sulandırıcı ilaçların yan etkileri hakkında önceden bilgi sahibi olmak gerekir. Aniden ağrı ve baş dönmesi, koyu kahverengi ya da kırmızı idrar, burundan ya da başka bir yerden durmayan kanama, vücudun herhangi bir yerinde ani şişlik ya da morarma, aniden gelen halsizlik, katran gibi siyah renkte dışkılama ya da kahve telvesine benzer şekilde kusma en önemli yan etkilerdir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmak ve hemen tedbir almak gerekir. Genellikle kan sulandırıcı ilaçlar biraz daha riskli grupta görülür ve temkinli kullanmak önemlidir.

Kan Sulandırıcı İlaçların Riski Nasıl Azaltılır?​

Kanı sulandıran ilaçlar için risk her zaman fazladır. Bu riski azaltmak için fazla miktarda alkol, romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler, yaralanmaya yol açabilen spor türleri, düşmeye yol açabilecek engebeli ya da kaygan zeminler, halı püskülleri ve benzeri, makas ve bıçak gibi delici aletlerle çalışma konularında daha dikkatli olmak gerekir. Genellikle kanama riski her zaman olduğundan vücudun herhangi bir yerinde oluşacak yaralanmalara karşı daha uyanık davranılmalıdır. Bu tür küçük bir kanama ciddi sonuçlar doğurabilir. İstenmeyen sonuçları önlemek için ilaçlar doktor tarafından tavsiye edilen sürede ve doz miktarında alınmalıdır. Bilinçsiz tüketim her zaman riski artıracaktır.

Not: Doktorunuza danışmadan hiç bir ilaç kullanmayınız!

Kaynak : Kan Sulandırıcı Ne İşe Yarar? Kullanılmazsa Ne Olur?
 
Üst