Dünya Basınından Özetler

googlog

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2009
Mesajlar
2,402
Reaksiyon puanı
46
Puanları
0
Rus basınından özetler

Rus basınında Tacikistan'ın Buhara ve Semerkand talebi gündemdeydi.

67150.jpg


Rossiyskaya Gazeta
Medvedev basın hürriyeti hakkında konuştu

Dün Medvedev Avrupa ve Asya medyası forumuna katıldı. Forum basın mensuplarının sorunlarını gündeme taşıdı. Rusya başkanına göre Rusya ve BDT ülkelerinde basın hürriyeti konusunda sorun yaşanmıyor.

Kommersant

Yaruzelski Sovyet dönemini geri getirme çabasına girmekle suçlandı

Polonya komunist partisinin eski başkanı Voyçeh Yaruzelski Rusya'nın ülkesine askeri müdahelesine çalışmış.

Lukaşenko'dan muhalefete koruma talep edildi

Avrupa parlamentosu Belorus'ta muhalifin kaçırılmasından rahatsız olduğunu ifade etti ve Lukaşenko'nun duruma müdahil olması talep edildi.

Pravda

Kore yer altına çekiliyor

Kuzey Kore yönetimi ülkeden kaçabilmek için yer altı sığınaklardan birisini kullanabilir. Bu konuda açıklama Kuzey Kore eski yöneticilerinden birinden geldi. Kuzey Koreli yönetici kendisinin de Güney Kore'ye kaçtığını itiraf etti.

Vremya Novostey

AB vizesi kaldırılabilir

Gazetenin haberine göre İtalya yönetimi Rusya'ya uygulanan AB vizesinin kaldırılması için çalışacağına dair söz verdi.

Komsomolskaya Pravda

Çerkes pazarının yerine yeni pazarlar inşa edilecek

Moskova şehir yönetimi başkentte Çin'liler için Çerkes pazarının yerine birkaç Pazar inşa edileceğini açıkladı ve orada yasa dışı yollarla ülkeye getirilen malların satışının imkansız olacağını bildirdi.

Novıye İzvestiya

Uyuşturucu cenneti

Gazete önemli küresel soruna dikkat çekerek Afrika ülkelerinin dünyanın uyuşturucu merkezine dönüştürüldüğünü yazdı.

Vremya Novostey

Tacik liderin Buhara ve Semarkand hayalleri

Tacik devlet başkanı İmamali Rahman Buhara ve Semarkand'ın Sovyet öncesinde Özbekistan'a verildiğini ifade etti. Rahman bunun adil olmadığını savundu.

Nezavisimaya Gazeta

Aranan görevli

Rusya başkanı Medvedev'nın Federal Toplantı önünde yaptığı konuşmasından sonra gözler Kuzey Kafkasya sorumlusunun kim olacağına çevrildi.

"Bulava" Rusları yaktı

Bulava füzesinin sayca on ikinci denemesinin başarısızlığa uğradığı basından saklansa da zamanla sadece deneminin değil sualtı ve önemli askeri teknolojinin de imha olduğu öne sürüldü.

Rusya'da direniş sorunu

Gazetenin yazarı Vladimir Muhin direniş sorununun askeri yollarla çözümünün imkansızlığına dikkat çekti.

AB Rus hastalığına kapıldı

AB ülkelerinde satılan Rusya üretimi olan ilaçların birçoğunun sahte olduğu ortaya çıktı. Milyonlarca insanın hayatının tehlikede olduğu iddia edildi.

Medvedev'in talebi GUAM ülkelerini endişelendirdi

Rusya başkanı Medvedev'in yurt dışına asker gönderme yetkisinin sadece kendisine verilmesini talep etmesi GUAM üyesi ülkeleri endişelendirdi.

Türkmenistan Çin ile "birleşti"

İki gün sonra Türkmenistan Çin doğalgaz boru kemerinin açılış töreni yapılacak. Çin bölgede Rusya'nın esas rakibi olduğunu ispatlamış oldu​


İngiltere basın özetleri

İngiltere Maliye Bakanı'nın açıkladığı önlemler, İsviçre'de minare referandumu ve Afgan seçimlerini erteleme planı.

74745.jpg


İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling'in dün açıkladığı vergi öncesi raporda yer alan önlemler, tüm gazetelerin manşetinde.
Financial Times, İngiltere'nin, finans kuruluşlarının çalışanlarına dağıttığı ikramiyelere vergi getiren ilk büyük ekonomi olduğuna dikkat çekiyor ve bu kararın New York ve Zürih gibi rakip finans merkezlerinin işine yarayabileceğini, yüzlerce denizaşırı şirketin Londra'yı terk edebileceğini belirtiyor.
Guardian ise, diğer önlemlere dikkat çekerek, Maliye Bakanı'nın sadece zenginleri değil, toplumun diğer kesimlerini de hedef aldığını yazıyor.
Gazeteye göre, dört yıl içinde 300 milyar dolara varan bütçe açığını yarıya indireceğini söyleyen Darling'in açıkladığı önlemler arasında, sosyal sigorta primlerinin yüzde yarım oranında daha artırılması, kamu çalışanlarının maaş artışlarının iki yıl süreyle yüzde biri aşmaması, emeklilik fonlarına devletin katkı payının sınırlandırılması ve kamu harcamalarında kesintiye gidilmesi de var.
Independent, en geç Mayıs ayında yapılması beklenen ve muhalefetteki muhafazakarlara şans tanınan seçimler öncesinde açıklanan rapordaki önlemlerin çoğunun 2011'de yürürlüğe gireceğine dikkat çekiyor.
Times, raporda, bütçe açığını kapamaya yönelik hiçbir ciddi önlemin yer almadığını savunurken, Daily Telegraph bu kararlardan en fazla orta sınıfın etkileneceğini kaydediyor.
Gazeteye göre, Muhafazakar Parti'nin gölge Maliye Bakanı George Osborne, seçimleri kazanmaları halinde önceliklerinin sosyal sigorta primlerine getirilen artışı kaldırmak olacağını söylüyor.



Minare referandumu


Guardian yazarı Timothy Garton Ash, İsviçre'deki minare yasağı için "İsviçrelilerin neden böyle davrandıklarını anlamaya çalışmalıyız" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi eleştiriyor. "Sarkozy yarı haklı. İsviçrelilerin hatasını anlamalıyız" diyor. Yazıda dikkat çeken bazı satırlar şöyle:
"Bu oylama hem ilkesel hem de siyasi olarak yanlıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi büyük olasılıkla bunun dinsel özgürlüğü ihlal ettiği sonucuna varacaktır. Dini özgürlük, 'Biz Hıristiyan ve Yahudilerin, kilise ve sinagogları var. Ama siz Müslümanların camisi olamaz. Dininize ancak ibadetinizi gizli yaparsanız müsamaha gösteririz' demek değildir."
"Bu Katolik Fransa'da Protestanların açıkça ibadet edemediği 300 yıl öncesine dönmek olur. Cami yaparken şehir planlamayla ilgili kaygıların tabii ki dikkate alınması gerekir ama İsviçre'de bir şehir planlama oylaması yapılmadı."
Timothy Garton Ash nüfusun büyük bölümü Müslüman olan birçok ülkede Hıristiyanlara kilise yapma izni verilmediğine dikkat çekerek şöyle devam ediyor:
"Bazıları, 'O zaman neden Avrupa ülkeleri Müslümanların minare dikmelerine izin versin' diye soruyor. Bu, Amerika'da idam cezası var diye, İtalya'nın (bir İngiliz öğrenciyi öldürmekten suçlu bulunan Amerikan vatandaşı) Amanda Knox'u idam etsin' demek gibi birşey. Ya da Suudi Arabistan kadınları recm cezasına çarptırıyor diye bizim de Arap erkeklere işkence yapmamızı istemek gibi."
"Birçok İslam ülkesinde sadece ateistlere değil, Hıristiyanlara, Yahudilere ya da Bahailer gibi dini gruplara karşı yaygın bir hoşgörüsüzlük var. Ama biz ancak, bu hoşgörüsüzlüğü eleştirerek ve dışarıda savunduğumuz evrensel ilkeleri içeride uygulayarak inandırıcı olabiliriz."
Times, Liverpool'da koyu Hırıstiyan otel sahibi bir karı-kocayla, sonradan Müslüman olan bir müşteri arasındaki hakaret davasının sonuçlandığını yazıyor.
Gazeteye göre, yargıç, başörtülü kadına terörist dediği ve Muhammed Peygamber'i eski Nazi lideri Hitler'e benzettiği öne sürülen çiftin, ifade özgürlüğü sınırları içinde kaldığına hükmetti. Çifte göre tartışmayı İncil'in yanlışlarla dolu ve İsa Peygamber'in küçük bir peygamber olduğunu söyleyen Müslüman kadın başlattı.
Times, Hıristiyan çiftin savunma masraflarını üstlenen dini grupların davanın sonucunu, ifade özgürlüğünün zaferi olarak gördüğünü, kararın Müslümanları ise alarma geçirebileceğini belirtiyor.



'Sırbistan, 2010'da AB'ye üyelik başvurusu yapabilir'


Daily Telegraph, Batı yanlısı bir hükümetin işbaşına geldiği Sırbistan'ın gelecek yıl Avrupa Birliği üyeliğine başvurabileceğini yazıyor. Haberde şöyle deniyor:
"Batı'yla serbest ticaret ve vize anlaşması imzalayan Sırbistan'ın Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, yakında üyelik başvurusu yapmalarının önünde hiçbir engel bulunmadığı söylüyor. Sırp liderler, bu yakınlaşmanın 20 yıllık çatışmalar ardından Balkanlar'da yeni bir dönemi başlatabileceğini düşünüyor. Sırbistan gelecek yıl Avrupa Birliği üyeliğine başvurursa, batı Balkanlar'daki tüm ülkeler on yıl içinde Avrupa Birliği üyesi olabilir."


Afgan seçimlerini erteleme çabası


Daily Telegraph, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin Afganistan'da gelecek yık yapılması planlanan seçimleri erteletmek için çaba harcayacağını belirtiyor. Gazeteye göre bunun nedeni, Washington ve Londra'nın, Afganistan'a 30 bin takviye asker gönderme kararı alan Amerikan Başkanı Barack Obama'nın yeni stratejisini tehlikeye atmak istememesi. Daily Telegraph, bu iki ülkeyle Avrupa Birliği'nin bu konuda farklı düşündüğünü belirtiyor.
BBC​


Arap basınından özetler


Arap basınında İran ve İsrail arasındaki geriilim gündemdeydi.

52516.jpg



Irak Başbakanı El-Maliki, "Siyasetçileri bugün son olayları değerlendirmeye çağırırken, kimse bu patlamaları kendi siyası çıkarına göre kullanmaya kalkmasın, devlet yıkılırsa hepimizin başına yıkılacak!" dedi.

Suudi Arabistan 2020 yılında günlük gaz üretimini 13 milyar metreküp artıracak.

Sudan'ın ileri gelen politikacılarından Mirgani, "Sudan bölünürse istikrar gider" dedi.

İran Savunma Bakanı Vahidi Şam'da, "İsrail saldırırsa, İsrail'in nükleer tesislerini vuracağız" dedi.

Amerika, Arap "kışkırtma" amaçlı uydu kanallarına karşı, yeni bir kanun taslağı hazırlıyor.

Amerika'da evlerinden kaybolan Yemen, Mısır ve Pakistan asıllı 5 Amerikan vatandaşı İslamabad'ta yakalandı.

Kuveyt'de Başbakan hakkında sunulan gensoru karşısında 30 parlamenter Başbakanı savunuyor.

Ürdün Kralı, Semir Rifaî'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Türkiye, İmad Mughniyeh'nin suikast intikamını almak için Hizbullah tarafından hazırlanan saldırıyı engelledi.

Washington, Dünya Ticaret Merkezi'nin yakınındaki bir arazide İslam merkezinin inşasına izin verdi.

McChrystal: El-Kaide'nin ortadan kaldırılması için Bin Ladin'in ele geçirilmesinin zaruri olduğunu söyledi.

İslamabad, ülkenin güney batısında 4 kamyon yüklü Hind silahı ve mühimmatı yakaladı.

Petraeus: "Afganistan'da başarı mümkün, ama Irak'tan çok daha zor olacak" dedi.

Hindular tarafından 17 yıl önce yıkılan Caminin yankısı Hindistan'a kuvvetle geri geliyor.

Bulgar asıllı 70 yaşında Amerikalı bir müslüman 200 bin dolar ödeyerek, uzaya gidecek zenginler listesinde 182. sırada yer aldı.

Okaz:

13. asır eserlerinden Kabe anahtarı, İstanbul'daki açık artırmadan kaldırıldı.

İsrail, Mısır sınırları yakınında nükleer reaktör kuruyor.

İsrail, Gazze'ye yabancıların girmesini menediyor.

El-İktisadiyye:
Çeçenistan Hacıları kendilerini ağırlayan Suudi genciyle..

Obama, Afganistan'a 30 bin ek asker gücünün gönderilmesine karar verdikten sonra, bugün Nobel Barış ödülünü alıyor.

Yeni hava raporu, Suudi Arabistan bu geceden itibaren yağmurlu havalara giriyor.

Bir Alman Enstitüsü, Almanya'daki 130 cami imamına entegre olmalarına yardımcı olmak üzere dil kursları veriyor.

El-Watan:

Afganistan'daki Müttefik Kuvvetler komutanı McChrystal: "Bin Laden'in yakalanması veya öldürülmesi, El-Kaide'nin parçalanmasına yol açacağını" iddia ediyor.

Hüsnü Mubarek ile Mahmud Abbas, BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla bir Filistin Devleti kurmaya çalışıyorlar.

Moskova, İsrail ile barış görüşmelerinin çıkmaza girmesinden endişelerini belirtiyor.

İsrail, Mescid-i Aksa'daki Namazgah'ın Yahudi havrasına çevirilmesini planlıyor.

Cezayir, Kasım ayında Büyük Sahra'da 6 bin mayın temizledi.

Suriye'de hükümetin İnsan Haklarının kalkınmasına destek olması çağrısında bulunuldu.

El-Hayat:

Pepsi'ye karşı internette boykot başladı..

El-Riyad:

Suudi Arabistan, 2015 yılında petrokimya üretimini 80 Milyon tona çıkaracak.

Mısır Dışişleri Bakanı, Bahreyn'e herhangi bir dış tehdit karşısında ülkesinin Bahreyn'in yanında yer alacağını söyledi.

Somali Cumhurbaşkanı, "El-Kaide'nin, Somali'de yığılmış hatalardan yararlanmasını bildiğini" açıkladı.





Amerikan Basınından Özetler



ABD basınında öne çıkan bazı haber ve yorumlar..


67163.jpg


Washington Post Başkan Barack Obama'nın işsizlikle mücadele konusundaki açıklamalarını yetersiz buluyor. Gazete, Obama'nın işsizlikle mücadelenin kaynakları ve hedefleri konusunda net konuşmadığını öne sürüyor:
"Cumhuriyetçileri 1,3 trilyon Dolar'lık bütçe açığı bırakmakla suçlayan Obama, partizan bir yaklaşım sergiledi. Elbette Obama'nın bu sözleri bir haklılık payı taşıyor. Ancak, Obama'nın eski yönetimin uyguladığı vergi muafiyetlerini uzatma vaadinde bulunduğunu ve Wall Street'in kurtarılmasına kaynak aktardığını da unutmamak gerekir. Obama, muhaliflerini suçlamak yerine, istihdamın artırılması konusunda daha yaratıcı fikirler üretmeliydi. Örneğin, Güney Kore ve Kolombiya ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının onaylanması, genç işsizlere yönelik daha düşük bir asgari ücret belirlenmesi gibi önerileri gündeme getirebilirdi. Bu tür öneriler Brookings Enstitüsü'nde Obama'yı dinleyen grubu daha fazla etkileyebilirdi. Ne var ki bu tür önerilerin Demokratların kontrolündeki Kongre'de kabul görmesi çok zor."



Christian Science Monitor de Obama'nın işsizlikle mücadele ve bütçe açığı arasında bir denge kurmaya çalıştığını yazıyor. Ancak gazete, Obama'nın planındaki belirsizliğin ciddi tehlikeler barındırdığını da ekliyor:
"Obama istihdamın artırılması ile bütçe açığının azaltılması arasında bir tercih yapmak gerekmediğini söylerken haklıydı. Her iki sorunla da eş zamanlı olarak uğraşmak gerekiyor. Ancak bu durum, her iki sorunun çözümünü daha da zorlaştıracaktır. Kaynakların farklı sorunlara yönlendirilmesi, istihdamı artırmaktan çok, ekonomiyi sağlama alma çabasının bir uzantısıdır. Bu yaklaşım, aynı zamanda siyasi açıdan bir sigorta işlevi de görecektir. İşsizliğin böylesine artması, gelecek yıl yapılacak ara seçimler öncesinde birçok Demokrat politikacıda, kendi işini kaybetme korkusuna yol açıyor. Obama'nın önerilerindeki belirsizlikler de Kongre üyelerine geniş bir manevra imkanı sağlıyor. Amerikan halkı bu önerilerin Kongre'de nasıl somutlaşacağını yakından izlemelidir."
Boston Globe İran'daki protesto gösterilerinin artık açıkça rejim karşıtı bir karaktere büründüğünü yazıyor. Gazete, Obama yönetimini göstericilere destek vermeye çağırıyor:
"İran rejimi, protestoculara karşı elindeki tüm baskı imkanlarını devreye sokabilir. Ama İranlı yöneticilerin meşruiyetleri ve iktidarlarının devamı konusundaki açıklamaları artık kimseyi ikna edemez. İran yönetimi, halkın öncüsü konumunda olan öğrencilerin rejime olan bağlılığını artık kaybetmiş durumdadır. Obama, bir yandan İran'ın nükleer programına müzakereler yoluyla çözüm bulmaya çalışırken, bir yandan da İran'daki demokrasi hareketiyle dayanışma içinde olduğunu açıklamalıdır. İranlı öğrenciler Obama'ya 'Ya bizden yanasın, ya da onlardan yana" diye sesleniyor. Obama'nın yapacağı tercih çok açık biçimde ortada duruyor."


Washington Post



terör zanlılarının uçağa binmelerinin engellendiğini ancak silah almalarına bir yasak getirilmediğini belirtiyor. Gazete, bu boşluğu doldurmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısına destek veriyor:
"Hazırlanan tasarı, muhaliflerinin iddia ettiğinin aksine dengeli ve tutarlı bir yaklaşım getiriyor. Terör zanlıları listesinde yer alanların silah satın almalarına otomatik bir yasak getirmiyor. Tam tersine, hükümetin satın alınacak silah ve patlayıcıların bir terör eyleminde kullanılacağından şüphe etmesi durumunda, Adalet Bakanı'na bunu önleme yetkisi tanıyor. Yetkinin de yazılı kurallara uygun biçimde kullanılmasını öngörüyor. Ayrıca bu tür bir yasağa maruz kalan kişinin de karara itiraz hakkı bulunuyor."



KAYNAK
 
Üst