Gösterilen Sonuçlar: 1 ile 13 ve 13

Konu: Karışık Turşu

  1. #1
    Dekan
    Üyelik Tarihi
    14-04-2010
    Yaş
    26
    Mesajlar
    8.796

    Standart Karışık Turşu




    İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.
    Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir. salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez.
    Salamura hazırlanırken;
    %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
    Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.
     tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir.
    Eğer istenirse, turşuya, salamuranın ’u oranında sirke ilave edebilirsiniz.
    Sebze Seçerken;
    Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
    Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin.
    Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.


    KARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik kavanoz)
    Malzemeler:

    1 kg havuç
    1 kg salatalık
    1 kg körpe yeşil biber
    1 kg yeşil domates
    5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
    1 su bardağı sirke
    10-12 diş sarımsak
    Yapılışı:
    Havuçların dışını kazıyın.
    Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
    Salatalıkların baslarını alın.
    Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
    Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin.
    Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
    Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
    Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
    Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

  2. #2
    Banned
    Üyelik Tarihi
    05-11-2007
    Mesajlar
    3.852
    Kurban olurum ben bu turşuya hele turşu suyuna bayılırım en acılısından Teşekkürler [MENTION=103562]hüzün_lü[/MENTION] çok güzel ve sağlıklı bir paylaşım olmuş. Turşu her derde devadır

  3. #3
    Dekan
    Üyelik Tarihi
    14-04-2010
    Yaş
    26
    Mesajlar
    8.796
    Rica ederim umarım yemiş kadar olmuşsundur

  4. #4
    Banned
    Üyelik Tarihi
    05-11-2007
    Mesajlar
    3.852
    Alıntı hüzün_lü Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Rica ederim umarım yemiş kadar olmuşsundur
    Nedense ilk defa bu kadar canım çekti turşucu bir kızla mı evlensem ne

  5. #5
    Dekan
    Üyelik Tarihi
    14-04-2010
    Yaş
    26
    Mesajlar
    8.796
    Alıntı online destek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Nedense ilk defa bu kadar canım çekti turşucu bir kızla mı evlensem ne
    Ahahah var mı öyle biri

  6. #6
    Banned
    Üyelik Tarihi
    05-11-2007
    Mesajlar
    3.852
    Alıntı hüzün_lü Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ahahah var mı öyle biri
    Aklıma adile naşit ve münir özkulun filmi geldi turşu ile ilgili ismini unuttum ama

  7. #7
    Dekan
    Üyelik Tarihi
    14-04-2010
    Yaş
    26
    Mesajlar
    8.796
    Neşeli günlerdi galiba

  8. #8
    Profesör
    Üyelik Tarihi
    27-01-2011
    Mesajlar
    4.885
    Alıntı hüzün_lü Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Neşeli günlerdi galiba
    Evet..

    Bayılıyorum o filme ya hu! (:

  9. #9
    Banned
    Üyelik Tarihi
    05-11-2007
    Mesajlar
    3.852
    Alıntı hüzün_lü Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Neşeli günlerdi galiba
    Evet 12' den vurdunuz

    ---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 19:41 ----------

    Alıntı Alnair Alsad Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Evet..

    Bayılıyorum o filme ya hu! (:
    Bende çok severim ama oradaki turşuları

  10. #10
    Profesör
    Üyelik Tarihi
    27-01-2011
    Mesajlar
    4.885
    Alıntı online destek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bende çok severim ama oradaki turşuları
    Ben de Ziya'sını.

  11. #11
    Banned
    Üyelik Tarihi
    05-11-2007
    Mesajlar
    3.852
    Alıntı Alnair Alsad Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ben de Ziya'sını.
    Makaraydı ya evden kovulur öteki eve geçer hiçbir şey olmamış gibi

  12. #12
    Profesör
    Üyelik Tarihi
    27-01-2011
    Mesajlar
    4.885
    Alıntı online destek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Makaraydı ya evden kovulur öteki eve geçer hiçbir şey olmamış gibi
    Almanya'daki boyu 10 m olan aslanları avlamasını anlatışını tek geçiyorum.

  13. #13
    Dekan
    Üyelik Tarihi
    14-04-2010
    Yaş
    26
    Mesajlar
    8.796
    Nerden düştüm bu konuya yahu

Konu Bilgileri

Bu konuyu görüntüleyenler

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Turşu sever misiniz?
    hüzün_ - forum Komik Resim
    Cevaplar: 22
    Son Mesaj: 07-10-2010, 22:50
  2. Karışık
    cheleby - forum Komik Resim
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 16-03-2010, 22:17
  3. Karışık :D
    osuruKokusu - forum Komik Resim
    Cevaplar: 17
    Son Mesaj: 08-09-2009, 03:11
  4. Veli Küçük'ün 'turşu' sırları
    Alemci_Dayı - forum Gündem (Dünya/Türkiye)
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 13-08-2008, 23:23
  5. +16 Karışık
    alicia - forum Sosyete
    Cevaplar: 7
    Son Mesaj: 08-09-2007, 16:25

Bu Konudaki Etiketler

Bookmarks

Bookmarks