SDN Forum »Haberler »Junior Editörler » Pardus 2008'e Counter Strike 1.5 kuruyoruz

Konuyu Toplam 1 Kişi Okuyor. (0 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir) // 3159 kez okundu

LinkBack Seçenekler
Alt 27-07-2008, 00:04   #1

KintaRo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Doçent
Durumu: ÇevrimDışı

Linux'ten korkmayın. "Linux'te oyun çalışmaz! küçük oyunlarla idare edersiniz..." önyargılarından kurtulun. İşte bunu ispatlamak için Counter-Strike 1.5 Windows versiyonunu Tübitak tarafından geliştirilen Linux dağıtımı Pardus 2008'e kurmayı deneyeceğiz.

İlk olarak bu işi yapmak için Cedega adlı programı ediniyoruz:

Cedega.com - Home of TransGaming's Cedega - Play Windows games on Linux

Ben Cedega 6.0'ı bulduğunuzu varsayarak devam ediyorum.
Pardus Masaüstünüze indirdiğiniz cedega-small-6.0.tgz arşivini çıkartmamız lazım. Konsol'u açıyoruz ve komut satırına sırasıyla:
Kod:
cd /home/kullanici_adiniz/Desktop
tar -zxvf cedega-small-6.0.tgz
yazıyoruz ve arşivi çıkartıyoruz.

Şimdi yapacağımız işlemler için yönetici haklarına sahip olmamız lazım. Bu işlemden önce PardusMenü/Tasma/Sistem Seçenekleri/Kullanıcı yöneticisini açın ve kullanıcı adınıza çift tıklayarak "Bu kullanıcıya yönetici yetkilerini ver" işaretli olup olmadığına bakın. Eğer işaretli değil ise işaretleyip kaydedin. Şimdi geldik root olmaya. Konsola:
Kod:
su root
******* (kurulum yaparken belirlediğiniz yönetici şifresi)
yazıyoruz ve yönetimi devralıyoruz :-) Eğer doğru yaptıysanız aşağıdaki gibi bir görüntü olması gerekiyor.

Şimdi sıra geldi Cedega'nın dosyalarını gerekli yerlere kopyalamaya. Masaüstümüze az önce çıkarttığımız arşiv dosyaları usr opt ve etc klasörlerinin masaüstünde olduğuna emin olalım ve komut satırına şunları yazalım:
Kod:
cp /home/kullanici_adiniz/Desktop/usr/bin/cedega /usr/bin/
cp -r /home/kullanici_adiniz/Desktop/usr/lib/transgaming_cedega /usr/lib/
ALT F2'ye basıyoruz ve açılan kutuya:
Kod:
kwrite /usr/bin/cedega
yazıp enterladıktan sonra açılan metindeki
Kod:
export P2PFOLDER=${HOME}/.cedega
satırının altına
Kod:
export LC_ALL=C
yazıyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.
Masaüstündeki /opt/kde3/share/applnk klasorunun icindeki kısayolu kopyalayıp masaüstüne yapıştırıyoruz. İşte programımız çalıştırılmaya hazır.

Kısayoldan programımızı açıp çıkan sihirbazı ileri iler diyerek geçiyoruz. Programın üstündeki menülerden TransGaming'den Install Local Update'e tıklıyoruz ve cedega-engine-6.0-local-update.i386.cpkg dosyasını göstererek güncelliyoruz.

Şimdi Windows'ta kurulu olan Half-Life klasörümüzü Pardus masaüstüne kopyalıyoruz. Ve klasörün ismini cs yapıyoruz. Cedega'nın üstmenülerinden Tools/GameFolder/Add diyoruz ve açılan kutuya CS 1.5 yazıp onaylıyoruz. Yine üstmenülerden Tools/Shorcut/Add diyoruz ve Açılan pencereye:

Name
: Counter-Strike
Path to Program: Masaüstüne koyduğumuz cs klasöründeki hl.exe'yi gösteriyoruz
Command Line Options: -console -game cstrike yazıyoruz.

Onaylayıp çıkıyoruz.

Counter Strike'ı oynamak için herşeyimiz hazır. Cedega'daki counter-strike yazan kısayolumuza çift tıklayarak oyunumuza başlayabiliriz. :-)

Not: Sizde boyle kucuk erkanda görünmeyecek tabii ki. Bu sadece önizleme için. Ayrıca sorun yaşarsanız kısayola sağ tıklayıp edit 'e tıklayın ve ordaki ayarlardan size uygun olanı seçin veya buraya yazın yardımcı olalım.
Alt 27-07-2008, 00:27   #2

Mehmet Emin Ayaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Asistan

bilgi için teşekkürler güzel bir kaynak...
Alt 27-07-2008, 00:32   #3

YoungClever - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Doçent

cs open gl le uyumlu olduğu için wine aracılığıyla birçok linux sürümüne kurulabilir. ben şahsen ubuntuda cs, gta sa yükledim. biraz takılma problemleriş yaşanabillir..
Alt 27-07-2008, 00:36   #4

Doçent

Cedega sadece Linux'te Windows oyunlarını emule etmek için tasarlanmış olduğu ve görüntü ayalarının daha derinine inebilmesi açısından oyunlarda daha iyi performans alacağınızı düşünüyorum.
Alt 28-07-2008, 19:01   #5
Üyecik

arkadaşım bu pardusa windows taki gibi düz kurulmaz mı next next bu ne karışık şey ya
Alt 28-07-2008, 19:38   #6

limerick - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyecik

cok, karmasik, linux u kullananlarin sayisi o yuzden az dan daha az, linux un ara yuzu windows gibi gelistirilmeli, bir oyun kurmak icin, 15 tane komutu ezbere bilmek lazim, ayarlarida cabasi,
Alt 28-07-2008, 20:22   #7
Üyecik

Kodları ezbere bilmek gerekmiyor, burada anlatılıyor zaten. Bunların ötesinde, daha da fazla ayarl yapmanız gerekmeyecek.
Linux'un ara yüzün şu an yeterince gelişmiş durumda. Linux sürümü bulunan oyunları oynamak o kadar zor değil, ama Windows ile Linux yapıları farklıdır ve Half-Life ne yazık ki Linux için geliştirilmedi. Eh, farklı bir platformun oyununu oynayacaksak evet, takla atmak gerekebilir. Ama gözünüzü korkutmayın!
Alt 28-07-2008, 22:42   #8
Üyecik

Alıntı:
YoungClever´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
cs open gl le uyumlu olduğu için wine aracılığıyla birçok linux sürümüne kurulabilir. ben şahsen ubuntuda cs, gta sa yükledim. biraz takılma problemleriş yaşanabillir..
aynen cs: source bile çalıştı hatta biraz kasıp cod4 bile calıstırırsınız (directx) cadega satın almaya gerek yok
Alt 28-07-2008, 22:45   #9

siberzeka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyecik

komutlar konusunu deyinmek istemiyorum gercekten korkmaniza gerek yok topu topu kac tane varki zaten dimi saka bir yana indirdiginiz bir cok program vs. dosyalarin icinde bir install.txt bulursun orda yapmaniz gerekenleri adim adim ayrintili bir sekilde verirler suana kadar gormedigim olmadi yoksa bile ilgil yerden kesin bulursunuz.Linux kullanmak eylenceli ve farkli bir deneyimdir.
Alt 28-07-2008, 23:10   #10

Doçent

Her zaman dediğim gibi ve siberzeka'nında belirttiği gibi Linux için Windows'tan daha fazla yardım alabilirsiniz. Gerek IRC'den olsun Gerek Web'den olsun. Çünkü Açık Kaynaklıdır. Çünkü Geliştiriciler bizlerizdir. Çünkü Açık Kaynak Severler yardım etmeyide çok severler. Ayrıca bu yukarda anlattığım işlemin uzun ve de biraz da olsa zahmetli olmasının sebebi başka bir platform için tasarlanan bir oyunu diğer başka bir platform'da çalıştırmaktır. Benzinli arabaya gaz sistemi takmak gibi. İlerde sorunlar çıkabilir, motorun ömrü azalabilir. Ama genede araba çalışacak ve gidecektir. Bu oyunun linux versiyonu olsa ve siz ubuntu linux kullanıyor olsaydınız yapmanız gereken şey sade ve sadece iki komut:
Kod:
sudo apt-cache search half-life
sudo apt-get install half-life
işte bu kadar. Oyununuz veritabanında aranıp bilgisayara yüklenecekti. Veya Pardus'ta olsanız:
Kod:
pisi it half-life
işte bu kadar. Nasıl? O kadar da zorlanmadık değil mi? 220 IQ isteyen birşeyde değil. Tek sorun söylentilere aldırış etmeden ne olduğuna kendimiz karar vermemiz ve ARAŞTIRMAK!

Seçenekler

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 19:12 .

Reklam